Bästa sverigefonderna på tio år

Fondkommentar De senaste tio åren har bjudit på en dramatisk och stark kursutveckling på Stockholmsbörsen på drygt 360 procent. Placera har listat decenniets bästa sverigefonder och de har avkastat mer än så.

Avkastning SIX Return Index 10 år

Stockholmsbörsen har en ovanligt stark 10 årsperiod i ryggen. Den genomsnittliga årliga avkastningen landar på 16,6 procent inklusive återinvesterade utdelningar.

Placera har listat decenniets tio bästa fonder från Morningstars fondutbud i fondkategorin ”sverigefonder”, fonder som placerar i större svenska bolag och omfattar drygt 170 fonder. Fondkategorin innehåller både aktivt förvaltade fonder och passivt förvaltade indexnära fonder.

Namn 10 år, % i år, %
Spiltan Aktiefond Stabil 496 33,8
Cliens Sverige Fokus A 442 24,3
AstraZeneca Allemansfond 438 27,5
Handelsbanken Sverige Selektiv  421 32,1
Lannebo Sverige Plus 404 27,2
Handelsbanken Sverige Tema (A1 SEK) 401 19,2
Enter Sverige Pro 399 32,6
Enter Select Pro 387 28,9
SEB Stiftelsefond Sverige 385 33,5
Cliens Sverige B  379 28,1
SIX Return Index 362 33,5

Tabell sverigefonder

De tio högst avkastande fonderna är alla aktivt förvaltade och vi hittar den första indexnära fonden Catella Sverige Hållbart Beta A på en trettondeplats.

Överst hittar vi Spiltan Aktiefond Stabil med en avkastning på närmare 500 procent under perioden. Fonden förvaltas av Erik Brändström och Pär Andersson. De har förvaltat fonden tillsammans sedan 2008. Men fonden startades redan 2002 och Erik Brändström har varit fonden trogen sedan dess. Det gör att Erik Brändström hör till de fondförvaltare som förvaltat sin sverigefond längst.

Spiltan Aktiefond Stabil är enligt förvaltarna en stabil och defensiv aktiefond. Målet är en avkastning i linje med Stockholmsbörsen till en klart lägre risk, vilket de lever upp till då den har fondkategorins lägsta risk mätt som standardavvikelse men samtidigt en riskjusterad avkastning i den absoluta toppen.

Investeringsprocessen är egenutvecklad och strukturerad där man först exkluderar bort ej hållbara och allt för riskfyllda verksamheter. Efter det genomför man en djupanalys där bolaget ska uppfylla åtta investeringskriterier.

Knappt 35 procent är industribolag, vilket ligger i nivå mot kategorisnittet. Näst största sektor är finansbolag på 24 procent, vilket är en övervikt mot kategorisnittet. Värt att notera är att investmentbolag är klassade som finansbolag.

Långsiktigheten ser man tydligt på fondens fem största innehav. Investor som är störst köptes in 2005, vilket även gäller för Indutrade. Det småländska värmeväxlarbolaget Nibe är näst störst och ett innehav som varit med från fondstart. 2003 kom Lundbergs in i fonden och Beijer Ref sommaren 2004.

De två största innehaven har gett ett stort bidrag till fondens starka avkastning. Investors aktie har avkastat 865 procent inklusive utdelningar och Nibe klår det med råge och har haft en gyllene period som gett smått otroliga dryga 2 000 procent i avkastning inkluderat utdelningar.

Den årliga avkastningen för Spiltan Aktiefond Stabil de senaste tio åren är höga 19,5 procent. Med det som imponerar är den låga risken i fonden som skapar fondkategorins högsta riskjusterade avkastning.

Tvåa på listan är fonden Cliens Sverige Fokus A. Det är en specialfond vilket innebär att den får ha ett lägre antal enskilda innehav än en traditionell sverigefond. Fonden förvaltas av Thomas Brodin sedan 2013.

Thomas Brodin är aktiv i aktievalen, han letar efter undervärderade lönsamma bolag med starka kassaflöden i kombination med en tydlig affärsmodell. I första hand letar han efter bolag med en stark företagsledning. Bolag där man kan ser en klar förbättringspotential av ledning är också av intresse.

Fonden är koncentrerad med 24 investeringar. Största sektor är industribolag på 29 procent följt av sällanköpsvaror på 25 procent, vilket är en tydlig övervikt mot kategorisnittet.

SEB är fondens största bolag på 7,9 procent. Näst största bolag är teknikkoncernen Hexagon på 7,1 procent, följt av Volvo och Atlas Copco. Investmentbolaget Investor är även här ett av de tio största innehaven och varit med länge i fonden.

Fondbolaget Cliens framgångar slutar inte här utan på listans tiondeplats hittar vi även systerfonden Cliens Sverige B. Fonden förvaltas av Roger Hedberg men tidigare förvaltades den även av Thomas Brodin.

Trea på listan är AstraZeneca Allemansfond som förvaltas av Handelsbanken. Även den här fonden är en specialfond och lite udda. Och den inriktar sig på ett fåtal investeringar i kvalitetsbolag. Drygt 40 procent av fondens förmögenhet utgörs av AstraZeneca.

Näst största är Assa Abloy med 4,2 procent följt av Atlas Copco på 4 procent. Totalt investerar fonden i 24 innehav. Atlas Copco är ett gammalt innehav i fonden och stigit närmare 650 procent med utdelningar på tio år.

AstraZeneca-aktien har varit med i fonden sedan 2007 och avkastat drygt 406 procent inräknat utdelningar under tio årsperioden och är en viktig bidragsgivare till fondens avkastning som är snarlik på 428 procent.

Handelsbanken Fonder har även med två fonder till på vinnarlistan. Handelsbanken Sverige Selektiv intar fjärdeplatsen och Handelsbanken Sverige Team sjätteplatsen. Det finns olika vägar till en bra avkastning. Handelsbanken Sverige Selektiv har en koncentrerad portfölj på 26 innehav och Handelsbanken Sverige Team en bred portfölj på drygt 70 innehav.

Mellan handelsbankenfonderna hittar vi Lannebo Sverige Plus. Fonden förvaltas av Martin Wallin sedan starten i februari 2011 och är en få förvaltare som varit förvaltare under hela tio års perioden. Till sin hjälp har han Robin Nestor som anslöt hösten 2017.

De förvaltar även systerfonden Lannebo Sverige. Grundstrategin är densamma för båda fonderna. Båda fonderna har en snarlik risknivå men Plusfonden adderar på blankningsmöjligheten och har över tid skapat en betydande avkastning.

Tidigare gick den här typen av fond under benämningen 130/30-fond - för att belysa att de kan blanka 30 procent och samtidigt köpa mer aktier för de blankade kapitalet för att nå 130 procent långa positioner.

Förvaltarna investerar i både värde- och tillväxtbolag, i huvudsak bara i bolag som de har stor kännedom om och där de kan ha en egen uppfattning om bolagets långsiktiga värde. Bolagen ska ha en hållbar affärsmodell med tydliga faktorer som driver vinsten och är värdeskapande. De är försiktiga med bolag som har en hög värdering. Huvuddelen av investeringarna sker i bolag med en stark balansräkning, goda kassaflöden som oftast har marknadsledande positioner.

Det mindre fondbolaget Enter Fonder hör till de aktörer som har flera fonder på listan. Vi hittar båda fonderna Enter Select Pro och Enter Sverige Pro på vinnarlistan. Båda fonderna förvaltas av Sten Lindquist och Cecilia Persson. Sten Lindquist sållar sig till den skara av förvaltare som varit sina fonder trogen under hela tio årsperioden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och SoundCloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -