En fond som drar ned din risk

Fondanalys Börserna världen över har varit glödheta under sommaren. Men allt fler pratar om en att det ligger en rekyl i korten som kan ge nya köplägen. Vill du minska risken i fondportföljen har Placera en gammal räntefondsfavorit som fortfarande håller måttet.

Den globala återhämtningen har varit stark, trots en del motgångar den senaste tiden med spridning av nya virusvarianter. Det kan skjuta delar av återhämtningen på framtiden. Börserna har haft ett ovanligt starkt år där Stockholmsbörsen hör till en av de bäst presterade.

Även den globala räntemarknaden har haft en bra utveckling i år med positivt marknadsklimat. Den svenska företagsobligationsmarknaden har varit stabil och företagens lånebehov har börjat komma i gång efter sommaren semesterstiltje.

Vill du ta ner risken i portföljen men inte placera kapitalet till nollränta? Då finns det alternativ som ger några procent i avkastning till låg risk.

Placera gillar sedan tidigare IKC Avkastningsfond som sprider riskerna med många små innehav och har en osedvanligt låg risk. Fonden är även en av fonderna i Placeras utvalda fonder för september.

IKC Avkastningsfond placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor.

Förvaltaren Lars Bredenberg tog över ansvaret för förvaltningen av fonden hösten 2013. Fonden stöptes om från en ren likviditetsfond till en fond med fokus på kreditrisk och resultatet har varit mycket bra.

Lars Bredenberg

Investeringsprocessen är strukturerad och fokus ligger på bolag med låg kreditrisk, och ränterisken hålls normalt låg i fonden.

Investeringsstrategin bygger på att förvaltaren ser det primära fokuset att låna ut kapital till företaget och företrädesvis på relativt korta löptider. Oftast sker utlåningen till rörliga ränta och investeringen hålls ofta till löptidens slut vilket innebär att det blir en så kallad buy-and-hold-investering. Snittlöptiden i fonden är 1,9 år.

Viktiga egenskaper som de enskilda bolagen bör ha är en bra historik som visar att de klarar av att betala sina ränteåtagande över en lång tidsperiod. En annan viktig faktor är att det finns en bra ägarbild. Förvaltaren föredrar bolag där det finns långsiktiga ägare som är villiga att skjuta till mer kapital till bolaget om det behövs. Lars letar investeringar genom sitt breda kontaktnät och har genom det ett ständigt flöde av nya investeringar.

det innebär mycket gnetande och många bäckar små för att få avkastning till en företagsobligationsfond, är riskhanteringen en viktig del i förvaltningen. Uppsidan i företagskrediter är ju klart begränsad, men nedsidan är desto större och inträffar då företagen inte kan betala räntan och företagsobligationen förlorar sitt värde.

Utifrån det resonemanget är riskhanteringen en viktig del av investeringsprocessen. Förvaltaren lägger ner mycket tid på riskhantering i fonden, vilket gör att det blir små positioner i nya innehav.

För att få en fond som klarar av att en eller några företag missar sina betalningar utan att det påverkar fondens avkastning, så handlar det om att sprida riskerna. Fonden har en väldiversifierad portfölj med cirka 155 innehav.

Investeringen är i flera olika räntebärande instrument inom olika kategorier och sektorer. Inget innehav är större än 1,8 procent. De tio största innehaven utgör drygt 15 procent av fondens värde, vilket ger en bra riskspridning.

Risken mätt som standardavvikelse de tre senaste åren är 6,0 procent, vilket är betydligt lägre än kategorisnittet av liknande fonder som är på 8,7 procent. Avkastningen de tre senaste åren är 11,7 procent, vilket klår kategorisnittet. Med tanke på fondens relativt låga risk är den riskjusterade avkastningen imponerande.

I år har fonden avkastat 4,8 procent, vilket är högre än kategorisnittet och den beräknade löpande avkastningen det närmaste året är förnärvarande 3,5 procent före avgifter.

Andelen positiva månader är 87 procent och snittet för avkastningen de positiva månaderna är 0,45 procentig genomsnittlig uppgång.

Fondens tuffaste period var under fjolåret då företagsobligationsmarknaden frös till is när rädslan för coronapandemin var som starkast och bara ett fåtal affärer genomfördes. Under mars månad 2020 backade fonden med 9,2 procent. Men i september hade fonden tagit tillbaka avkastningen från mars nedgången.

Det är ju med facit i hand tydligt att man inte ska förvänta sig positiv avkastning av företagsobligationsfonder vid riktigt tuffa marknader. Men det är uppenbart att de fungerar bra att diversifiera med i en fondportfölj. Och fonden bör investeras i långsiktigt.

Fonden har belönats med fyra stjärnor av Morningstar. Den årliga förvaltningsavgiften är 0,6 procent och fonden förvaltar idag 3,2 miljarder kronor. Placera rekommenderar köp för IKC Avkastningsfond för den låga risken och den stabila avkastningen som fonden levererat.

Placeras rekommendation av företagsobligationsfonder riktar sig till fondsparare som vill ha låg risk i sitt sparande och sprida riskerna i sin portfölj.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
IKC Avkastningsfond Köp 131,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -