New York: Stora nedgångar på Nasdaq

USA Börserna i New York, som inlett tisdagen skarpt ned, återhämtade delar av kurstappen mot slutet av handelsdagen. Energisektorn var relativvinnare liksom rapportaktuella American Express.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,2 procent till nivån 33.297, samtidigt som Nasdaqs tekniktunga kompositindex föll 2,3 procent till 13.539. S&P 500 backade 1,2 procent till 4.356, motsvarande en uppgång om 0,6 procent sedan Stockholmsbörsens stängning.

Bespoke Investment noterade i en analys att skarpa intradagsåterhämtningar, liksom vad som noterades på måndagen, typiskt sett inte signalerar slutet på en nedgång. I stället brukar volatiliteten snarare utgöra starten på en nedgångsperiod, rapporterade CNBC.

Energibolagen var relativvinnare på tisdagen med stöd av stigande oljepriser. Energisektorindexet inom S&P 500 adderade omkring 4 procent samtidigt som oljeproducenterna Chevron och Exxon Mobil stärktes 4,2 respektive 2,9 procent.

Även rapportaktuella American Express återfanns bland vinnarna sedan kortbolaget rapport siffror för det fjärde kvartalet. Både intäkter och vinst var högre än analytikernas estimat samtidigt som försäljningen spås växa med 18-20 procent för helåret 2022, jämfört med i fjol. Aktien rusade nära 9 procent.

Johnson & Johnsons kvartalsresultat var aningen högre än väntat och bolaget lämnade dessutom utsikter som uppfattades som positiva. Intäkterna för det fjärde kvartalet var däremot något lägre än förväntat. Aktien stärktes med 3 procent.

I samma sektor aviserade Pfizer att bolaget inlett en studie för att utvärdera ett nytt vaccin som riktar sig mot omicron-varianten av covid-19. Aktien steg nära 2 procent.

General Electric föll drygt 6 procent efter att bolaget rapporterat intäkter för det gångna kvartalet som var lägre än analytikerförväntan. Bolaget uppgav att problem inom leverantörskedjan tyngt intäkterna i kvartalet. att resultatet för helåret 2022 kommer landa inom intervallet 2:80-3:50 dollar per aktie, vilket var lägre analytikernas snittestimat om 4:00 dollar.

It-jätten IBM redovisade efter stängning på måndagen resultat och intäkter över förväntan, och efter en skakig efterhandel hämtade sig aktien på tisdagen och var 5,6 procent högre.

3M redovisade ett nettoresultat för det fjärde kvartalet som var 14 procent över analytikerkonsensus samtidigt som intäkterna var i linje med förhandstipsen. Aktien steg 0,5 procent.

Halvledarbolaget Nvidia är på väg att dra sig ur försöket att köpa upp den brittiska chiputvecklaren Arm, rapporterade Bloomberg News med hänvisning till källor. Nvidia-aktien backade 4,5 procent.

Långräntorna vände upp efter nedgången dagen före och tioåringen adderade 4 punkter till 1,78 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -