Latinamerikafonder är hett igen

Fondanalys Latinamerikafonder hörde till fjolårets sämre fondkategori men i år har intresset svängt hos investerarna och fondkategorin har börjat året starkt. Placera har ett fondval för den långsiktige fondinvesteraren.

Nu när vi förhoppningsvis börjar se slutet på coronpandemin, har de globala investerarna hittat tillbaka de latinamerikanska börserna.

Latinamerika har flera stora värdesektorer som investerarna nu föredrar. I MSCI Latinamerika index utgör knappt halva index av finans- och råvarusektorn. Även energisektorn är betydande med närmare 12 procents vikt.

I takt med att stigande råvarupriser och energipriser tjänar de stora latinamerikanska bolagen allt mer. Och flera av regionens råvaror som koppar och litium blir allt viktigare i den globala omställningen mot elfordon och förnybarenergi.

I Latinamerika finns det riktigt stora litiumfyndigheter som är efterfrågade till batterier. Chile är världens största kopparproducent. I Mexico, Colombia och Venezuela är oljan en viktig råvara.

Det är faktiskt inte bara hårda råvaror i regionen, utan mycket jordbruksprodukter. Argentina och Brasilien är stora producenter av flera viktiga jordbruksprodukter som vete, soyabönor och inte minst kött.

De allt högre råvarupriserna och det höga oljepriset kommer på sikt att öka många börsföretags vinster, vilket bör tala för Latinamerika  

Regionens börsvärdering är historiskt låg. Latinamerikas börser värderas under den historiska värderingen, på p/e-tal 9 för 2022 års vinster. Det är lägre än breda tillväxtmarknadernas värdering på p/e-tal 12 och globalt aktieindex som är betydligt dyrare på p/e-tal 17,2. Men det är givetvis en stor osäkerhet i vinstprognoserna.

Lägg till att direktavkastningen för MSCI Latinamerikaindex är på hela 6,2 procent jämfört med globalt aktieindex som inte orkar över 2 procent, så talar det för regionen.

Sammantaget finns det bra förutsättningar för latinamerikanska aktier. Men visst finns det risker som nya utbrott av covid-19 och inte minst den amerikanska centralbanken.

Allt för snabba höjningar av Federal Reserve kan resultera i en allt starkare amerikansk dollar och högre marknadsräntor vilket inte gynnar regionen, då både länder och bolag har en betydande andel dollarlån.

Latinamerika är en tillväxtmarknadsregion, det innebär högre risk som ibland ger stora svängningar på börserna. Enligt Morningstar har fondkategorin Latinamerikafonder en standardavvikelse på drygt 31 för de senaste tre åren. Samtidigt har breda tillväxtmarknadsfonder en risknivå på 18,1 procent och globalt aktieindex landar på 17 procent.

För den som vill bredda sin fondportfölj och öka sin exponering mot Latinamerika på lång sikt, har Placera en favorit i Nordea 1 Latin American Equity Fund BP SEK.

Fonden förvaltas på uppdrag av Nordea av den brasilianska kapitalförvaltaren Itaú Asset Management som är en del av storbanken Itau Unibanco och är specialist på Latinamerikainvesteringar.

Ansvarig förvaltare är William Scott Piper som har sin bas i New York. Scott Piper har förvaltat fonden sedan årsskiftet 2010/2011 och har mer än 20 års erfarenhet av Latinamerika-investeringar.

William Scott Piper

Till sin hjälp har han ett team på tio lokala analytiker. De är stationerade i Brasiliens Sao Paulo och i Chiles huvudstad Santiago de Chile. Analytikerteamet är en viktig del i förvaltningsuppdraget, då egen aktieanalys är en viktig pusselbit i investeringsprocessen.

Investeringsprocessen bygger på fundamental analys och personliga möten med bolagsledningarna. Det viktigaste för att hitta bra bolag, är att de har en underliggande vinsttillväxt och starkt kassaflöde. En viktig del i investeringsprocessen är att bolaget har en rimlig värdering av vinsttillväxten.

Som många andra förvaltare som så föredrar att investera i bolag med en tydligt strukturell tillväxt. Det innebär att bolagen inte påverkas så mycket av ekonomins utveckling utan är ganska icke-cykliska. Utan de följer i stället stora trender och teman som skapar den strukturella tillväxten. Investeringarna är långsiktiga på runt tre år.

Totalt är det runt 380 bolag som ingår i fondens så kallade investeringsunivers, vilket i princip är de bolag som man kan investera i. Knappt hälften av bolagen är brasilianska.

Teamet väljer att följa runt 180 bolag närmare med företagsbesök, egen aktieanalys och samtal med bankers analytiker. Efter det mynnar ut i en koncentrerad fond med runt 60 placeringar. Fonden är aktivt förvaltad och över tid avviker fonden mycket från index.

Fonden har idag 64 placeringar och vikterna i varje position varierar mellan 0,5 och 4 procent. Vikten bestäms av vilka aktier man tror har bäst potential till risken i bolaget, bolagsledningshistorik av att leverera, aktiens likviditet och hur aktiens vikt passar in i hela portföljen.

Finanssektorn är fondens största investering just nu med 25 procent av placeringarna. Näst största sektor är råvarubolag på 21 procent. Fonden har en tydlig lutning mot stora värdebolag. Fonden har störst övervikt i råvarusektorn och störst undervikt i defensiva detaljhandelsbolag.

De tio största innehaven väger 35 procent av fondens värde. Den brasilianska råvarujätten Vale är fondens största enskilda innehav följt av São Paulo-baserade Banco Bradesco som är Brasiliens näst största bank.

Brasiliens största energibolag Petrobras ingår i index med två aktieslag, det ena noterat på São Paulo-börsen och det andra i New York-börsen. Räknar man in båda aktieslagen blir Petrobras det största bolaget i både fonden med en totalvikt på runt 7 procent.

Inget innehav väger mer än 4,2 procent, vilket ger fonden en bra riskspridning.

Tio största innehaven Sektor
Vale 4,2% Råvarubolag
Bank Bradesco SA  4,0% Finansbolag
Itau Unibanco Holding 3,9% Finansbolag
Petroleo Brasileiro Petrobras 3,6% Energi
America Movil SAB 3,5% Telekommunikation
Petroleo Brasileiro Petrobras ADR 3,4% Energi
Grupo Mexico SAB 3,3% Råvarubolag
Fomento Ecoonomico Mexicano 3,2% Dagligvaror
Grupo Financiero Banorte 3,0% Finansbolag
Credicorp 2,6% Finansbolag
Källa: Morningstar 31 jan 2022 34,6%  

 

Två tredjedelar av fondens kapital är investerat på Sao Paolo-börsen, vilket är en övervikt mot index. Näst störst exponering har fonden mot Mexiko med 24 procent, en liten undervikt mot index.

Energijätten Petrobras är en av fondens bästa bidragsgivare det senaste året med en avkastning på 50 procent. Den mexikanska telekombolaget som är verksamma i Sydamerika America Movil har stigit 37 procent det senaste året och gett ett stort bidrag.

William Scott Piper och teamet har lyckats riktigt bra med investeringsprocessen: Fonden har stigit betydligt mer än snittet av kategorin Latinamerikafonder – till en risk i nivå med kategorisnittet. Den aktiva förvaltningen är tydlig och från tid till annan avviker man mycket från jämförelseindex.

Under fjolåret hörde fondkategorin Latinamerikafonder till en av de svagaste med negativ avkastning. Men i år hör fondkategorin till en av de absolut bästa presterande fondkategorierna.

Nordea 1 - Latin American Equity BP SEK   Kategori
Avkastning % 5 år 18,3 8,3
Avkastning % i år 18,0 14,9
Risk % 3 år 28,6 28,8
Betyg* 5  
Avgift%/år 2,4  
Rörlig avgift  Nej  
Fondkategori: Latinamerika  
Förvaltare: William Piper  
* Morningstar har 5-gradig skala    
Källa: Morningstar den 16 feb 2022    

 

Fonden har fem stjärnor på tre års sikt och fyra på fem års sikt hos Morningstar. Produktens årliga avgift uppskattad av Avanza är på höga 2,6 procent, vilket är högre än kategorisnittet. För fjolåret landade den årliga avgiften på drygt 2 procent.

Fondkategorin Latinamerikafonder hör till de dyrare fondkategorierna. Men den aktiva och långsiktiga förvaltningen gör att Placera tycker att fonden motiverar avgiften. Och ger köprekommendation på spetsfonden Nordea 1 Latin American Equity Fund BP SEK.

Vid en Latinamerika-investering bör man ha en långsiktig investeringshorisont på 3-5 år på grund av de relativt stora svängningarna.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nordea 1 - Latin American Equity BP SEK Köp 128,39 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -