Fonder: Satsa på högutdelarna

Fondanalys Den som investerar i högutdelande bolag får ta del av både en årlig utdelning och underliggande kursuppgång. Högutdelarna är oftast mogna och väletablerade med värdebolagsegenskaper. Placera har en köpvärd fond som investerar i svenska högutdelare.

En av finansmarknadens äldsta investeringsstrategier är att investera i bolag som betalar en stabil och hög utdelning år efter år. Över en längre tidsperiod brukar man säga att runt halva totalavkastningen för en aktie kommer från utdelningar som återinvesteras.

Bolag som har möjlighet att betala höga utdelningar är i allmänhet bolag som funnits länge i en mogen bransch som växer begränsat och inte hör till de snabbast växande. Verksamheten är stabil och kräver inte så stora investeringar vilket gör att det finns potential att använda en stor del av kassaflödet till utdelningar till aktieägarna.

Karaktären på högutdelande bolag är att de allt som oftast hör till defensiva bolag med en lutning åt värdebolag. Det finns många definitioner på ett värdebolag. Men de har oftast egenskaper som relativt låga värderingar, hög direktavkastning och en verksamhet med stabila vinster och förutsägbart kassaflöde. Och inte minst brukar den typen av aktier även erbjuda en lägre risk i form av mindre svängningar i aktiepriset, vilket ger investerarna en viss trygghet.

Sedan början på november 2020 har investerarnas aptit för värdebolag tagit fart. Och det senaste årets tilltagande inflationsförväntningar har ökat intresset för högutdelande bolag som har en historia av att höja aktieutdelningen år efter år.

Placera har en gammal fondfavorit som är passivt förvaltad med fokus på högutdelande bolag noterade på Stockholmsbörsen.

Fonden Aktiespararna Direktavkastning A såg dagens ljus i oktober 2016. Fonden investerar efter indexet SIX Sweden Dividend 21 SRI index. Indexet är beprövat och har flera år på nacken. Det gör att vi har en lång historik att analysera. Fonden förvaltas av fondbolaget Cicero Fonder som har ett långsiktigt samarbetsavtal med Sveriges Aktiesparares Riksförbund (Aktiespararna).

Investeringsprocessen utgår från de 60 mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen. Bolagen rankas efter direktavkastning, som vägs samman för den senaste treårsperioden. Kommande direktavkastning väger 60 procent, fjolårets direktavkastning 30 procent och resterande del tillfaller direktavkastningen två år tillbaka i tiden.

Indexet har vissa hållbarhetskriterier och innehåller inte aktier i företag där mer än fem procent av intäkterna kommer från utvinning, produktion eller distribution av fossila bränslen eller produktion eller distribution av tobak, pornografi, alkohol, spel, eller krigsmateriel.

Varje år i mars genomförs revideringen av de nya innehaven. De 21 aktier med högst sammanvägd viktad direktavkastning utgör indexet. Investeringsprocessen ger låg omsättningshastighet och aktierna får samma vikt på 4,8 procent vid revideringstillfället.

Under året förändras vikten löpande beroende på respektive akties kursutveckling fram till nästa års revidering.

Tio största innehaven
Axfood 5,7%
SSAB 5,7%
Tele2 5,3%
Boliden 5,2%
Castellum 5,1%
Telia Company 5,0%
Intrum 4,9%
BillerudKorsnäs 4,9%
JM 4,7%
Fabege 4,6%
Källa: Morningstar 31 mars 2022 50,9%

 

Fonden har en klar värdebolagstilt, det ser man tydligt på sektorfördelningen. De klart största sektorerna är finans- och industrisektorn som båda väger drygt 22 procent vardera, följt av råvarusektorn på drygt 16 procent. Fonden saknar helt investeringar inom fyra sektorer energi, hälsovård, teknik och allmännyttigsektorn.

Fonden har levererat en avkastning på 56 procent de senaste tre åren. Det är en klart högre avkastning än snittet för Sverigefonder som är den fondkategorin som fonden är klassificerad i. Det som sticker ut är risknivån mätt som standardavvikelse, som är klart lägre än kategorisnittets knappa 19,6 procent. Det gör att den riskjusterade avkastning hör till den översta gruppen av Sverigefonder, vilket imponerar då fonden trots allt saknar ägande i fyra sektorer.

Aktiespararna Direktavkastning tar ett aktivt ägaransvar, vilket historiskt inte varit självklart för indexnära fonder. Cicero Fonder har ett nära samarbete med Aktiespararna, vilket innebär att Aktiespararna genom fullmakt röstar på bolagsstämmorna för fondens räkning. Aktiespararna arbetar aktivt med att förbättra förutsättningarna för aktiesparare och för en bättre aktieägarmiljö.

Aktiespararna Direktavkastning A   Kategori
Avkastning % 5 år 55,7 49,5
Avkastning % i år -6,0 -12,71
Risk % 3 år 17,5 19,6
Betyg* 5  
Avgift%/år 0,4  
Rörlig avgift  Nej  
Fondkategori: Sverige  
Förvaltare: Peter Magnusson  
* Morningstar har 5-gradig skala Jonas Eklund  
Källa: Morningstar den 4 april 2022    

 

Detta är en långsiktig strategi. Fonden innehåller bara 21 bolag och vissa år kommer fonden att bli vinnare och andra år förlorare mot bredare Sverigeindex. Under fjolåret var avkastningen högre än kategorisnittet och ett brett svenskt aktieindex, samtidigt som fonden klarade 2020 betydligt sämre än kategorisnittet.

Värt att notera är att fonden klarat perioder med sämre börsklimat bättre än kategorisnittet, vilket hände 2018 och årets inledning visar även på det. Fondens avkastning sedan årsskiftet landar på minus 6 procent jämfört med minus 13 procent för kategorisnittet Sverigefonder.

Vi gillar självklart den låga förvaltningsavgiften på 0,3 procent per år. Fonden senaste tre års historik har belönats med fem stjärnor av Morningstar. Placera rekommenderar fortsatt köp på Aktiespararna Direktavkastning och tycker att den hör hemma i en långsiktig fondportfölj.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Aktiespararna Direktavkastning A Köp 200,22 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -