Här är veckans bästa fonder

Fondkommentar Det fortsätter att vara svängigt på den globala finansmarknaden. Men de senaste veckorna har riskviljan återvänt och flera börser har återhämtat sig rejält, vilket Placeras genomgång av senaste veckans fondvinnare visar.

Det är ovanligt många faktorer som oroar den global finansmarknaden för tillfället. En av de viktigaste och mest dominerande är att marknadsräntorna stigit kraftigt i år.

Högre räntor gynnar vanligtvis inte aktier då risken för att kapitalet försvinner från aktier när alternativa ränteplaceringar och sparkonton blir intressantare. Dessutom blir det dyrare att låna för företag och framtida bolagsvinsten blir mindre värda i en värld med högre räntor och inflation.

10-årsränta, USA

Den starka börsutvecklingen den senaste tiden hör bland annat ihop med att den viktiga amerikanska tioårsräntan fallit från mer än 3,15 procent till 2,9 procent. Det har fått de räntekänsligaste sektorerna att röra på sig rejält. Det har fortplantat sig till mest räntekänsliga aktiefonderna.

Det har varit en bred uppgång där vi hittar USA-indexfonder och breda tillväxtmarknadsindexfonder i topp. De har fått mest skjuts och visar på uppgångar över 4 procent den senaste veckan. Värt att notera är att avkastningen inte gynnats av en starkare dollar då dollarna har rört sig sidledes mot den svenska kronan.

Tillväxtmarknadsuniverset är brett. Asien och Kina hör till de regionerna med högsta avkastning på runt 5 procent.

En globalindexfond har stigit knappt 4 procent och en svensk bred indexfond har hängt med bra den senaste veckan med en avkastning på 3,8 procent. Europa har inte riktigt hängt med och uppgången landar på 1,5 procent. Ännu tuffare har det varit för japanska indexfonder som bara stigit en halv procent.

Inom de smalare branschfonderna finns det både vinnare och förlorare. Ädelmetallfonder har backat mest när investerarna ökat riskviljan. Även defensiva hälsovårdsfonder har fått stryka på foten under veckan.

Teknikfonder och fonder med inriktning på tillväxtbolag har vädrat morgonluft med betydande uppgångar under veckan. Den svängiga miljön vi är inne i göra att rörelserna blir stora även på veckobasis.

Placera har listat veckans vinnarfonder från Avanzas fondutbud av aktiefonder.

Vinnarlistan den senaste veckan innehåller en klar lutning åt tillväxtbolag och teknikbolag. Listan omfattar länderfonder, globalfonder och ett antal smala branschfonder.

 

Fond 1 vecka i år
MS INVF US Advantage A 11,0% −44,1%
MS INVF US Growth A USD 9,8% −48,1%
JPM US Technology A (acc) USD 9,5% −27,4%
MS INVF Global Insight A 9,4% −46,3%
Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR 9,3% −27,4%
Schroder ISF Chngng Lfstyls A Acc USD 9,0% −15,0%
GAM Star China Equity A USD Acc 8,9% −12,0%
MS INVF Global Opportunity A 8,9% −29,8%
Ericsson & Partners Edge A 8,8% -
Invesco Glbl Consmr Trnds A USD Acc 8,8% −25,1%
BGF Next Generation Technology A2 8,5% −32,9%
BNP Paribas China Eq Cl C 8,5% −15,1%
BGF World Technology A2 8,3% −24,3%
Pictet-China Equities R USD 8,2% −18,5%
SEB Teknologifond D USD - Lux utd 8,1% −26,5%
SEB Teknologifond 8,1% −26,4%
Lucy Global Fund A 8,0% −26,6%
MS INVF Asia Opportunity A 8,0% −16,2%
Swedbank Robur Technology A 8,0% −14,6%
MS INVF Developing Opportunity A 7,8% −22,9%
Källa: Morningstar, Avanza  010622    

 

I toppen på listan hittar vi lite överraskande två USA-fonder. Den fond som haft den starkaste utvecklingen den senaste veckan med en tvåsiffrig avkastning är MS INVF US Advantage A.

Fonden har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska medelstora tillväxtbolag, vilket varit en bra strategi i år. Fondens veckoavkastning landar på 11 procent.

Det är riktigt bra prestation och dubbelt upp mot amerikanskt aktieindex.

Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Samma team sköter även systerfonden MS INVF US Growth som har investerar en större andel i stora bolag som har listans näst högsta avkastning på knappt 10 procent.

MS INVF US Advantage är koncentrerad med 35 innehav. Teknikbolag väger tyngst med hela 63 procent följt av sällanköpsvaror på 15 procent.

De två största innehav är amerikanska transporttjänstebolaget Uber med 7 procent. Molntjänstbolaget Snowflake är näst störst på knappt 7 procent är fondens värde. Båda aktierna har haft imponerande avkastningar i veckan på 12 respektive 9 procent.

Totalt innehåller listan sju teknikfonder och den bästa hittar vi på listans tredjeplats. Det är den amerikanska teknikfonden JP Morgan US Technology A som har imponerat med en avkastning på 9,5 procent.

Den är aktivt förvaltad och investerar i väletablerade teknikbolag och även i mindre teknikbolag med bas i USA. Joseph Wilson är nuvarande förvaltare och varit med och förvaltat fonden sedan januari 2017.

Fonden består till 27 procent av små- och medelstora bolag, vilket är betydligt mer än kategorisnittet. Fondens klart största undersektorer är mjukvarusektorn på 37 procent, tätt efter kommer halvledarbolag med 28 procent.

Fonden investerar i 60 aktier och har en tydlig riskspridning, de 10 största innehaven väger 37 procent. Det största innehavet är söktjänsten Googles noterade moderbolag Alphabet på knappt 5 procent, och har varit med i fonden sedan år 2015.

Det näst största innehavet är Tesla och hör till en av fondens bästa bidragsgivare det senaste året. Apple med ett börsvärde på drygt 2 400 miljarder dollar återfinns först på tredje plats med en vikt på 3,6 procent.

Vinnarlistan innehåller fem globalfonder med tillväxtbolagsfokus. Tre Kinafonder letar sig i på listan.

Bästa Kinafond är GAM Star China Equity A USD. Det är en aktivt förvaltad fond som investerar i de riktigt stora kinesiska tillväxtbolagen.

Fonden är koncentrerad med 57 innehav. De tio största innehaven väger 45 procent och de tre största innehav sticker ut med en vikt på vardera dryga 6 procent.

De klart största bolagen är internet och spelbolaget Tencent Holding på 6,8 procent och e-handelsjätten Alibaba som väger knappt 6,7 procent. Försäkringsbolaget Ping An är fondens tredje största innehav och väger 6,3 procent. Största sektorer i fonden är konsumentbolag och teknikbolag.

De två övriga Kinafonderna är från den franska storbanken BNP Paribas och schweiziska Pictet.

I mitten på listan hittar vi den enda fonden med investeringsmandat i Norden. Den nordiska småbolagsfonden Ericsson & Partners Edge har stigit närmare 9 procent. Men det har varit en svängig resa för fonden. Fonden största innehav är medicinteknikbolaget Surgical Science Sweden med en vikt på 7,3 procent har stigit med över 20 procent på en vecka.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -