Placeras utvalda fonder i juli

Köptips Stor pessimism och rekordlågt förtroende för den globala tillväxten hos investerarna har gjort att börserna har haft det fortsatt tufft. Men det finns ljuspunkter som talar för en bättre börsmiljö på sikt. Placera passar på att addera till en ny fond i utbudet av utvalda fonder.

Det är viktigt att lyfta blicken när det är som mörkast, trots ett ständigt nyhetsflöde om den rekordhöga inflationen, höjda räntor från centralbankerna och kommande lågkonjunktur. Men det kommer bättre tider för både aktie- och räntefonder, även denna gång.

I år hör den amerikanska dollarn till en av årets bästa investeringar samtidigt som bredden på nedgången varit dramatisk och både tagit ner värdet på aktiefonder och obligationsfonder, vilket är väldigt ovanligt.

Mitt i det rekordlåga sentimentet finns det några ljuspunkter och gröna skott. Det är att investerarna börjat så smått köpa obligationer och en majoritet tror att inflationen är lägre inom ett år samt att bolagsvinsterna sjunker det närmaste året för att nå en botten.

Även den amerikanska centralbankens alltmer aggressiva höjningstakt har ett slut. Flera på marknaden ser nästa år som ett år med lägre inflation och allt färre räntehöjningar. Historien visar att efter en amerikanska räntehöjningscykel kommer en kort period med stillas stående räntor och inom åtta månader senare börjar en ny räntesänkningscykel.

Rekordlåg sentimentnotering borgar för börsuppgång enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Securities. Deras sentimentindikator Bofa Bull & Bear indikator har sjunkit till en rekordlåg nivå, vilket historiskt varit en bra köpsignal.

Man får inte glömma bort hur mörkt den än är att aktiemarknaden diskonterar framtiden och den är sannolikt ljusare än idag.

Eller för att citera smålänningen Lennart "Aktiestinsen" Israelsson som hade 70 års erfarenhet av börsen. ”Folk vill bara köpa aktier när det är dyrt. Och sen när det är billigt är det ingen som vågar.”

Jag väljer att genomföra ett bredda Placeras utvalda fonder med ytterligare en aktiefond.

Valet landar på en bred Asienfond. Regionen erbjuder en relativt stark tillväxt där flera länder hör till de länder som växer snabbast i världen. Och inte minst är Kina med världens näst största ekonomi ett viktigt draglok för hela världsekonomin.

Asien är oerhört dynamiskt och progressivt. Vi hittar idag många spännande bolag som är marknadsledare inom e-handel, digitala betallösningar, molntjänster, programvara, cybersäkerhet, teknisk hårdvara som minnen, grafikkort, halvledare och artificiell intelligens.

Efter ett ovanligt tufft fjolår och inledning på året har det blivit mindre turbulent på de kinesiska börserna. Till att börja med handlas de kinesiska börserna till historiskt mycket låga multiplar just nu.

I Kina finns det utrymme för stimulanser och räntesänkningar eftersom inflationen är förhållandevis låg. Samtidigt har det kommit signaler om minskad smittspridning, vilket gett den kinesiska marknaden stöd under den senaste tiden. Den taiwanesiska aktiemarknaden gynnades också av avtagande smittspridning i landet.

Andra positiva signaler är att regleringarna för den kinesiska tekniksektorn börjar lida mot sitt slut. Det har de två senaste månaderna varit ett större intresse för kinesiska teknikbolag, vilka nådde rekordlåg värdering i mitten på mars.

Det har även förekommit rykten att Alibabas inställda börsintroduktion av fintechbolaget ANT skulle vara möjlig att genomföra, vilket tyder på lugnare framfart från den kinesiska regeringen.

En annan viktig teknisk faktor är att Asien och Kina är underviktade i många internationella fondportföljer. Efter fjolårets svaga avkastning har värderingen kommit ner till betydligt lägre nivåer. Idag handlas Asien till en historisk rabatt mot världsindex, enligt indexleverantören MSCI.

Jag väljer den aktivt förvaltade Handelsbanken Asien Tema som förvaltas av Mikael Sens sedan september 2009. Han förvaltar en koncentrerad fond, avvikelsen från index är bitvis stor. Mikael Sens förvaltar samtidigt Handelsbankens Kinafond.

Investeringsprocessen innehåller en tematisk investeringsstrategi med fokus på en grundlig aktieanalys.

Den tematiska investeringsstrategin innebär att investeringar främst sker i bolag kopplade till noga utvalda, analyserade och långsiktiga investeringsteman där man förväntar sig en lång period av tillväxt.

Fondens största tema är halvledartemat. Sektorn är inne i en supercykel med fortsatt hög efterfrågan. Det finns många faktorer och segment som driver på den ökade efterfrågan. Övergången från 4G till 5G inom mobiltelefoner är en viktig faktor. Övergången till elbilar är en annan stark och stor drivkraft för ökad efterfrågan på halvledare inom bilindustrin.

Övergången till molntjänster är en annan snabbväxande sektor som spås fortsätta växa mycket under de närmaste åren, vilket driver på efterfrågan på halvledare.

Fondens största innehav är Taiwan Semiconductors som är världens största tillverkare av just halvledare. Vi hittar även sydkoreanska Samsung Electronics bland fondens tio största innehav.

Investeringsprocessen har fokus på bolag som är marknadsledare med en stark affärsmodell som är tydlig och hållbar.

Utifrån den processen sätter Mikael Sens ihop en diversifierad portfölj på drygt 100 bolag. Historiskt har fonden haft en stor andel tillväxtbolag men nu är fonden mer balanserad med flera kvalitetsbolag med värdebolagsinriktning. Fördelningen är ungefär 50/50. Fonden domineras av stora bolag.

Den riskjusterade avkastningen har varit bra. Risken är under kategorisnittet för liknande fonder samtidigt som avkastningen såväl på tio, fem som tre år varit högre än kategorisnittet och jämförelseindex.

Den årliga förvaltningsavgiften är 1,6 procent, vilket är lägre än kategorisnittets 1,9 procent. Fonden har total fyra stjärnor hos Morningstar. Placera tycker att Handelsbanken Asien Tema är köpvärd.

För den som vill botanisera själv på listan över rekommenderade fonder finns det olika risknivåer.

Tror du att börsen fortsätter upp efter den tuffa inledning på börsåret 2022 och känner att du vill öka risken i fondportföljen, då hänvisar jag till övriga fonder med högst risk. Det finns ytterligare sju fonder till inom det segmenten högst att välja på.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå har en viss aktieexponering så erbjuder listan tre blandfonderna en medelrisk.

För den minst riskvillige erbjuder jag fortsatt räntefonden IKS Avkastningsfond med listans lägsta risk.

 

HÖGST RISK

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

HÖGRE RISK

Fondita Healthcare: En aktivt förvaltad hälsovårdsfond som investerar i bolags som främjar välbefinnande och hälsa. Och investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK): En aktivt förvaltad fond med fokus på en tematisk investeringsstrategi med fokus på en grundlig aktieanalys.

Länsförsäkringar USA indexnära: Det är en billig indexnära fond med 0,2 procent i avgift, som levererar mer än kategorisnittet efter avgifter. Länsförsäkringar USA Indexnära har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

PLUS Alla bolag Sverige Index: Fonden investerar efter Nasdaq OMX Stoclholms All-Share index som följer runt 330 bolag noterade på Stockholmsbörsen.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. Fonden hör till de Sverigefonder med högst riskjusterad avkastning.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Storebrand Europa A SEK: Är en indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer Storebrands standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

MEDELRISK

AMF Balansfond: Björn Lind och Tomas Risbecker förvaltar en blandfond som har levererat en hög riskjusterad avkastning under flera år, till en låg förvaltningsavgift.

Atlant Opportunity: en aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 469,35 -
Fondita Healthcare B Köp 1 409,88 -
Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK) Köp 826,57 -
Länsförsäkringar USA Index Köp 591,89 -
PLUS Allabolag Sverige Index Köp 112,44 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 071,73 -
Storebrand Global Multifactor A SEK Köp 139,33 -
AMF Balansfond Köp 332,85 -
Atlant Opportunity Köp 1 334,76 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 690,50 -
IKC Avkastningsfond Köp 127,72 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -