Fonden med fyra olika strategier

Fondanalys Att investera efter en strategi som värdebolag, kvalitetsbolag eller tillväxtbolag är relativt vanligt bland fondförvaltare. Att investera i flera olika strategier och samtidigt försöka tajma vilken som ska väga mest är det färre som håller på med. Placera synar en gammal globalfondfavorit som investerar efter fyra strategier.

Senast jag rekommenderade fonden Storebrand Global Multifactor var den 13 januari 2021, vilket var en bra tajming. Då var fonden överviktad i värdebolag och mindre bolag, vilket har varit en lyckad strategi.

Det jag uppskattar med Storebrand Global Multifactor är att den inte för litar sig på en enskild investeringsstrategi - eller faktor som Storebrand valt att kalla det. Det finns många risker att investera i en faktor, vissa tidsperioder går det bra och nedsidan kan bli både djup och snabb när investerarkollektivet byter fot.

Att kombinera flera olika faktorer i investeringen uppfyller det mest grundläggande inom investeringsteori: diversifiering.

Storebrand Global Multifactor har en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Andreas Poole

Fonden sköts i Oslo av teamet för systematisk modellbaserad förvaltning. Ansvarig förvaltare är Andreas Poole och fonden har investerat efter multifaktorstrategin sedan november 2013.

Den egenutvecklade strategin tar ut de bolag som uppfyller modellens kriterium bäst inom varje faktor. Målet är att genom ett bra urval skapa en systematisk modell som överpresterar mot de traditionella marknadsviktade indexen till en lägre risk.

Det handlar om att hitta aktier med olika egenskaper eller faktorer som är förknippade med högre avkastning, men inte med högre risk.

De fyra faktorer som fonden investerar efter är etablerade inom den akademiska världen. Fokus är värdebolag, småbolag, momentumaktier och låg riskaktier.

Värdebolag är företag som oftast är lågt värderade med stabila vinster och bra kassaflöde och stark balansräkning. Det är motsatsen till tillväxtaktier, med förhoppningar om stora framtida vinster.

Småbolagseffekten är väl dokumenterad i ekonomisk forskning. Studier visar att små bolag tenderar att över tid skapa högre avkastning än större bolag. Värt att notera är att huvuddelen av forskningen är utförd i USA. Vad man kallar småbolag i USA motsvaras oftast av medelstora bolag globalt.

Momentumaktier bygger på att investera i aktier som har en positiv kursutveckling och stiger i pris. Aktier tenderar att röra sig i samma riktning under en viss tidsperiod. Momentuminvesteringar är en aktiv strategi som generellt leder till en hög köp- och säljaktivitet, jämfört med många andra faktorer och strategier.

Lågriskaktier eller lågvolatilitetsaktier är i teorin aktier som har små prisrörelser. Aktier med låg volatilitet brukar inte vara dem som stiger mest på kort tid men inte heller de som faller mest – de brukar helt enkelt ha en mindre skakig resa.

Fonden följer Storebrandkoncernens standard för hållbara investeringar. Det innebär bland annat att de inte investerar i företag som medverkar till kränkning av mänskliga rättigheter, korruption, klimat- och miljöskada, produktion av kontroversiella vapen samt produktion av tobak.

Fonden investerar i 300 till 400 små, medelstora och stora företag. Var och en av de fyra faktorerna står för runt en fjärdedel, men kan avvika från tid till annan.

Jämfört med en global indexfond är Storebrand Global Multifactor förhållandevis bransch- och regionneutral. Det innebär att Nordamerika och Västeuropa är de största regionerna med drygt 85 procent – väl i nivå med världsindex för de utvecklade aktiemarknaderna.

USA väger precis som i globalt aktieindex tyngst med 62 procent, följt av japanska aktier på 9 procent och kanadensiska aktier med drygt 8 procent.

De största sektorerna är teknik på 20 procent, finanssektorn med 15 procent följt av hälsovårdsbolag på 14 procent. Industrisektorn och sällanköpsvaror väger drygt 11 procent vardera.

Fondens senast publicerade positioner

Den största avvikelse fonden har mot globalt aktieindex är storleken på bolagen man investerar i. Över halva fonden är investerad i medelstora bolag, vilket är en stor avvikelse jämfört med världsindex där de väger 15,5 procent. Småbolag väger närmare 11 procent i fonden, vilket har noll i jämförelseindex. Stora bolag utgör knappt en tredjedel vilket är en stor avvikelse.

Fonden är överviktad defensiva aktier, värdeaktier och aktier med hög direktavkastning. Fonden tar många små bet, inget innehav väger mer är 1,4 procent och totalt har fonden drygt 360 innehav. Koncentrationen för fondens tio största innehav är 11 procent av fondens totala tillgångar, vilket är mindre än normalfonden och omsättningshastigheten är relativt låg.

Tio största aktieinnehaven 
Aktier i %
Hershey 1,4
Broadridge Financial Solutions 1,2
Amerisourdebergen 1,2
Paychex 1,1
Waste Conenction 1,1
United Therapeutics 1,0
Arista Networks 1,0
Arrow Electronics 1,0
Chech Point Software 1,0
SS&C Technologies  1,0
Källa: Storebrand 11,1

 

Vi hittar inga amerikanska teknikjättar bland fondens stora innehav. Pennsylvania-baserade chokladproducenten Hershey som hör till världens största chokladtillverkare är fondens största innehav följt av finansmjukvarubolaget Broadridge Financial Solutions.

Fonden har avkastat bättre än kategorisnittet än fondkategorin Globalfonder flexibel de tre senaste åren. Under fjolåret avkastade fonden drygt 8 procentenheter bättre än fondkategorin, tre av fyra faktorstrategier bidrog till avkastningen. Störst bidrag i fjol gav momentum strategin. Även i år har fonden haft en bättre avkastning än fondkategorin.

Risken i fonden har varit högre än fondkategorin men den riskjusterade avkastningen har trots det varit högre än fondkategorin. Det har belönats med fyra stjärnor av fem möjliga hos Morningstar på både tre och fem års sikt.

Storebrand Multifactor   Kategori: Globalfond - flexibel
Avkastning % 3 år 36,4 25,4
Avkastning % i år -1,3 -7,8
Risk % 3 år 16,4 14,8
Betyg* 4  
Avgift%/år 0,8  
Rörlig avgift  nej  
Förvaltare: Andreas Poole  
* Morningstar har 5-gradig skala    
Källa: Morningstar den 9 augusti 2022    

 

Förvaltningsavgiften är på 0,75 procent per år, är någonstans mellan en indexfond och en aktivt förvaltad fond. Placera sätter köp på Storebrand Global Multifactor. Vi ser även fonden som ett utmärkt komplement och riskspridning i en tillväxtorienterad fondportfölj.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global Multifactor A SEK Köp 149,83 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -