Vänta med Sinch-konkurrenten

Aktieanalys Det amerikanska kommunikationsbolaget Twilio har haft ett motigt börsår. Förhoppningsvis kan bolaget snart visa svarta siffror. Men tills dess väntar vi med bottenfisket.

Tänk dig att ett företag ska bygga en webbsida och vill kunna kommunicera med sina kunder. Det ena alternativet är att tillverka kommunikations-mjukvaran själv vilket kostar både mycket tid och pengar. Eller så köper företaget Twilios tjänster som kostar mindre och är effektivare.  

Twilio erbjuder tjänster för att hjälpa företag att kommunicera med sina kunder. Kommunikationen kan ske via exempelvis SMS, MMS, direktmeddelanden och telefonsamtal. Andra exempel på tjänster är bottar (svarar automatiskt på kunders frågor) och Identity Solution som kan verifiera att en person verkligen är den som den anser sig vara. Ett konkret exempel på detta är när en kund får en verifieringskod på sms vid exempelvis öppning av ett nytt konto på Ebay. 

Twilio startades 2008 och huvudkontoret ligger i San Francisco. Vd och grundare till bolaget är serieentreprenören Jeff Lawson. Twilio tjänar pengar genom en så kallad pay-per-use modell vilket innebär att man tjänar pengar när kunden använder tjänsten. Ju mer meddelanden som skickas med Twilio desto mer tjänar Twilio. Över 70 procent av försäljningen härstammar från Nordamerika och ungefär 15 från Europa. 

Twilios aktie har kraschat 70 procent i år och börsvärdet uppgår idag till 13 miljarder dollar. 

Några exempel på Twilios kunder är Mercadolibre, Servicenow, Hubspot och Ebay. De tio största kunderna står idag för ungefär 10 procent av omsättningen. Bland bolagets konkurrenter finns exempelvis Massagebird, Nexmo och svenska Sinch. 

Idag har Twilios plattform över 275 000 aktiva konton och nyckeltalet Net Expansion Rate ligger på 123 procent (nyckeltalet förklarar hur mycket mer de befintliga kunderna använder Twilios tjänster, över 100 procent är bra). Nyckeltalet är dock i nedåtgående trend och man skulle vilja se att trenden bryts eller att talet stabiliseras. Bolagets strategi är att växa organiskt men även genom att förvärva. 

I den senaste rapporten växte Twilio den översta raden 40 procent varav 33 procent organiskt. Under kvartalet uppgick omsättningen till 950 miljoner dollar och bolaget visar fortfarande röda siffror. I kvartalet ökade GAAP-förlusten (där aktiebaserad ersättning är inräknat) till 311 miljoner dollar. Och även om man rensar för aktiebaserad ersättning ökade bolaget förlusten till 7 miljoner dollar. Antalet aktier i bolaget har fördubblats under de fem senaste åren på grund av den aktiebaserade ersättningar och betalning av förvärv. 

Rapporten var bättre än analytikernas förväntningar men aktien föll ändå nästan 15 procent på rapportdagen. Aktiemarknaden blev orolig för den svaga lönsamhetsguidningen. 

Nyligen kom beskedet att Twilio ska säga upp 11 procent av sin personalstyrka för att accelerera mot svarta siffror. På grund av detta tar bolaget en engångskostnad på 70-90 miljoner dollar. Aktien var upp 10 procent efter nyheten. 

Eftersom Twilio använder sig av en intäktsmodell, där de är beroende av hur mycket kunderna använder produkten, kan man argumentera att intäkterna kan vara svajiga i tuffare tider. Än så länge ser Twilio ut att klara sig bra.

Det är dock ingen risk att bolaget behöver ta in ny likviditet för att verksamheten ska rulla runt då de har en solid balansräkning med mycket kassa.

Twilio 2022e 2023e 2024e
Ev/sales 2,8 1,7 1,3
Oms tillväxt, % 35 27 27

 

Baserat på innevarande års räkenskaper handlas aktien till en ev/sales-multipel på 2,8 vilket är historiskt lågt. Branschkollegan Sinch, vars aktie fallit med över 85 procent i år, värderas till en multipel på 0,8. Under de tolv senaste månaderna uppgick Sinchs försäljning till 22 miljarder kronor. 

Investerare vill se att bolaget kan vända till vinst. Bolagets långsiktiga mål (non-GAAP) är att uppnå bruttomarginaler på 60 procent och rörelsemarginal på 20 procent. Idag ligger bruttomarginalen på runt 55 procent. Om Twilio lyckas uppnå dessa målen eller vända till svarta siffror på kort sikt finns det sannolikt uppsida i aktien. 

Rekommendationen blir att avvakta tills bolaget kan bevisa att affärsmodellen fungerar. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Twilio Inc Neutral 73,95 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -