Adobe: Saftig prislapp på Figma

Aktier När Adobe-rapporten släpptes förra veckan fick aktien sig en rejäl smäll och hade sin värsta börsdag sedan 2010. Det nya förvärvet oroade Wall Street.

Ett av de största SaaS-bolagen i världen är amerikanska Adobe som bland annat erbjuder programvara för grafik, fotografi, illustration och animation. Några av bolagets mest populära tjänster är Photoshop, Illustrator och Acrobat Reader. Aktien har nästan halverats i år och börsvärdet uppgår till 140 miljarder dollar. 

Under kvartalet landade den översta raden på 4,4 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på 13 procent i jämförelse med samma kvartal i fjol. Försäljningen och försäljningsguidningen kom in lite under analytikernas prognoser men vinst per aktie var dock bättre än väntat. 

Aktien var ner över 15 procent på rapportdagen. 

Den stora nyheten på rapportdagen var förvärvet av den onoterade konkurrenten Figma. Figma, som grundades 2012, har idag 850 medarbetare och erbjuder sina kunder verktyg inom grafisk design.

Figmas ARR (årlig återkommande intäkt) väntas uppgå till 400 miljoner dollar i slutet av 2022 vilket motsvarar en tillväxt på 100 procent i jämförelse med ifjol. 

Figmas Net Dollar Retention Rate (NRR) ligger över 150 procent vilket är väldigt högt. Läs mer om NRR här. Bolaget har positivt operativt kassaflöde och bruttomarginalen uppgår till 90 procent.

Adobe fick betala en saftig prislapp för Figma. Bolaget kostade 20 miljarder dollar, vilket innebär en omsättningsmultipel på hela 50, detta trots en rejäl multipelkontraktion inom techsektorn. Affären väntas vara klar under 2023 om den inte stoppas av regulatoriska skäl. 

Hälften av betalningen sker med likvida medel och den andra hälften med aktier. Förmodligen beror den höga prislappen på att Adobe ser ökad konkurrens från Figma. I och med detta de beredda på att betala en stor påse pengar. 

Vid utgången av kvartalet hade Adobe en kassa på runt 6 miljarder dollar och en skuld som uppgick till drygt 4 miljarder dollar. Adobe genererar ungefär 2 miljarder dollar i kassaflöde per kvartal och stora delar av pengarna går till aktieåterköp. Bolagets aktieåterköp kommer fortsätta i den utsträckningen så att utspädningen från aktiebaserad ersättning till anställda försvinner. Däremot kommer stora delar av aktieåterköpen dras ner. Adobe uppger att de kommer ta lån ifall att det skulle behövas mer likviditet. 

Att Adobe återköpt aktier under hela kursnedgången för att sedan spä ut aktieägarna på en lägre kurs är ingen effektiv kapitalallokering. 

Samtidigt ser Figma ut att vara ett bra bolag med fina nyckeltal och är älskat av många designers. Det ska bli spännande att se hur mycket värde Figma kan skapa i Adobes ekosystem. 

Adobe  2022e 2023e 2024e
Oms tillväxt,% 10 13 12
Ebit marg,% 45 45 45
Ev/ebit 18 16 14

 

Baserat på innevarande år handlas Adobe-aktien till en ev/ebit-multipel på 18 vilket är under det historiska snittet. 

Efter rapporten nedgraderade många analytiker sina rekommendationer och prognoser. Många anser att Adobe betalade alldeles för mycket för Figma och dessutom ser tillväxten ut att svalna för Adobe-koncernen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -