Prognospress inför USA-rapporter

Börs Illavarslande makrosiffror och valutamotvind har fått bolagsanalytikerna i USA att agera. Vinstprognoserna för tredje kvartalet har skruvats ned rejält, men fortfarande är det vinsttillväxt som ligger i korten.

Det är ett normalt mönster att analytikerna under kvartalets gång får dämpa sin optimism och dra ned på sina vinstprognoser i takt med att rapporterna närmar sig. Så ser det även ut under det tredje kvartalet i år, men en genomgång från Factset visar att analytikerna i USA har behövt gå ovanligt hårt fram med prognoskniven.

Estimaten för den samlade vinsten per aktie under tredje kvartalet för alla bolagen i indexet S&P500 har justerats ned med 6,6 procent sedan den sista juni. Det kan jämföras med en genomsnittlig sänkning på 2-3 procent under ett pågående kvartal, enligt Factsets statistik över den senaste 5- och 10-årsperioden.

Nedjusteringen är också den största sedan pandemikvartalet april-juni 2020. Då vändes hela världen upp och ned i rekordtakt och det var mer machete än osthyvel som gällde för prognosmakarna. Vinstförväntningarna sänktes med hela 37 procent den gången.

De stora sektorsänkena under det här kvartalet är Kommunikationstjänster, däribland Facebookägaren Meta, samt Konsumentbolag och Materialbolag. Energisektorn, med oljebolagen i spetsen, är ensamma om att ha högre kvartalsprognoser i dag än vad de hade vid halvårsskiftet.

Trots de försämrade vinstutsikterna för det tredje kvartalet så är det fortfarande en ökning som förväntas jämfört med samma period i fjol, tack vare kraftig medvind i just oljesektorn. Totalt spås kvartalet bjuda på en vinstökning om 2,9 procent för S&P500-bolagen.

Helåret 2022 ska också sluta med vinsttillväxt om analytikerna får rätt, upp nästan 8 procent. Intressant nog ligger en lika stor uppgång i korten för 2023. Då väntas konsument- och kommunikationsbolag studsa tillbaka och även industri och finans förutses visa högre vinster än genomsnittet nästa år.

Här ska man dock ha två saker i åtanke. Dels att när analytikerna justerar ned prognoserna för det innevarande året så blir tillväxten per automatik bättre nästa år om de inte gör en lika stor neddragning på 2023-estimaten. Dels att utvecklingen under det här kvartalet visar att behovet av att trimma ned siffrorna kan komma både snabbt och bli ganska kraftigt.

I den våg av mestadels dystra nyheter som har präglat börsen i år så finns samtidigt en tröst i att värderingen nu åtminstone har fallit ned under de historiska genomsnittsnivåerna. P/e-talet för kommande 12-månaders vinst på S&P500 ligger för närvarande på 15,4 att jämföra med ett 5-årssnitt på knappt 19 och ett 10-årssnitt på 17.

Det bygger dock på att prognoserna blir verklighet och huruvida analytikerna har kalibrerat sina excelark rätt eller inte får vi en hel del svar på de närmaste veckorna. Tidigt ute i rapportperioden är som vanligt storbankerna där Goldman Sachs släpper sina siffror nästa torsdag medan JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup och Morgan Stanley alla rapporterar nästa fredag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -