Stark börsdag, verkstad vinnare

Börsen Stockholmsbörsen bjöd på breda uppgångar på torsdagen i likhet med de ledande Europabörserna och efter att USA levererat liknande rörelser på måndagskvällen.

Industriaktier fanns bland vinnarna samtidigt som EQT tappade efter nya uppgifter kring beräkning av free float för indexviktning.

Vid 12.30-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 handlats upp 2,7 procent till nivån 1.888. Aktier för cirka 7,5 miljarder hade bytt ägare. Ute i Europa låg Frankfurtbörsens DAX-index på plus 3,2 procent medan franska CAC40-indexet hade stigit cirka 3,2 procent.

Samtliga svenska storbolag i OMXS30-indexet, med undantag för Swedish Match som gick ned 0,5 procent och Telia som var oförändrad, noterades på plus.

Flera industribolag fanns bland vinnarna. Alfa Laval låg i toppen av indexet med en uppgång om 4,7 procent, Atlas Copco och Autoliv stärktes med 4,2 procent.

EQT var mest omsatt på Stockholmsbörsen och gick tydligt mot strömmen med en nedgång på 2,3 procent. Nedgången kom efter att Nasdaq gått ut med att de kommer att ändra metodologin för hur bolagens så kallade free float, andelen aktier som anses tillgängliga för handel, beräknas. EQT är ett av de större bolagen med ovanligt låg free float och dess indexviktning väntas påverkas av den nya metodologin.

Boliden gick upp 2,8 procent efter att UBS uppgraderat sin rekommendation till neutral från tidigare sälj.

Volvo Cars tappade 0,4 procent till 47:70. UBS har inlett bevakningen av biltillverkaren med en säljrekommendation och en riktkurs på 41 kronor.

Mycronic steg 12,9 procent, lyft av att Handelsbanken höjt sin kortsiktiga rekommendation för Mycronic-aktien till köp från behåll.

Skistar-aktien steg 2,1 procent efter rapporten för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Utdelningsökningen till 3:00 kronor per aktie (1:50) och ett 7 procent högre bokningsläge inför den kommande vintersäsongen, jämfört med samma period inför säsongen 2019/2020, den senaste "normala" säsongen före pandemin, kunde inte blidka marknaden. Vinterturismföretagets rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2021/2022 uppgick till -265 miljoner kronor.

Flera fastighetsbolag sjönk efter att Handelsbanken Capital Markets nedgraderat många i sektorn till underperform (outperform). Castellum var ned 0,8 procent, Fabege backade 1,5 procent och NP3 sjönk 2,8 procent.

Readly handlades upp drygt 14 procent på beskedet om att det digitala magasinbolaget ingått samarbete med Disney för att erbjuda över 80 engelskspråkiga Disney-tidningar på sin plattform.

Hansa Biopharma var upp 8,8 procent till 64:20 kronor. Kempen har höjt riktkursen för aktien till 210 kronor från 185 med fortsatt köprekommendation.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -