Mikrocapfonder bäst bland småbolag

Fondkommentar I fjol hade Stockholmsbörsen det bästa börsåret sedan 2009. Nu har pendeln svängt och börsåret har varit det tuffaste sedan finanskrisen 2008. Placera synar Sverigefonder med småbolagsfokus.

När vi summerade fjolåret bestod fondvinnarlistan av en uppsjö med Sverigefonder med småbolagsfokus. En handfull fonder hade runt 50 procent i årsavkastning, vilket både var osannolikt och extremt bra.

Men inga träd växer till himlen. I spåren av en ultralåg riskvilja är fondkategorin Sverige, små-/medelstora bolag i år ner med bred marginal. Fondkategorin hos Avanza innehåller 36 fonder som har en avkastning på minst 12 månader.

Den fond i kategorin som klarat sig lindrigast i år har bara backat närmare 28 procent. De fonder som haft mest motvind har halverats i värde under årets första knappt tio månader. Det är en stor kontrast mot i fjol och förlorarlistan är i det närmaste inverterad med fjolårets vinnarlista.

Fonder i år 1 år 3 år
PLUS Mikrobolag Sverige Index −28% −16% 48%
LMM – Kavaljer Quality Focus A SEK −30% −21% 37%
Indecap Guide Q30 C −30% −25% 19%
Lancelot Avalon B −32% −28% 19%
Cliens Micro Cap A −34% −26% -
Spiltan Aktiefond Småland −35% −22% 44%
Simplicity Småbolag Sverige A −35% −26% 6%
Aktiespararna Småbolag Edge −36% −19% -
Carnegie Småbolagsfond A −36% −25% 17%
Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vis A −36% −27% 27%
Strand Småbolagsfond −36% −31% 20%
She Invest Sweden −37% −29% −9%
Didner & Gerge Småbolag −37% −31% 13%
Cliens Småbolag A −38% −26% 41%
Nordea Småbolagsfond Sverige −38% −28% 22%
Öhman Sweden Micro Cap A −38% −30% 20%
Consensus Sverige Select A −38% −31% 27%
Öhman Småbolagsfond A −39% −29% 19%
Avanza Småbolag by Skoglund −40% −27% -
SEB Sverigefond Småbolag C/R −40% −30% 26%
PLUS Småbolag Sverige Index −40% −32% 13%
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A −40% −33% 31%
Storebrand Sverige Småbolag Plus A SEK −41% −32% -
ODIN Sverige C SEK −41% −32% 30%
Lannebo Småbolag −41% −32% 2%
SEB Sverigefond Småbolag −41% −33% 17%
Skandia Småbolag Sverige −41% −34% 10%
Humle Småbolagsfond A −43% −31% 40%
ODIN Small Cap C SEK −43% −32% -
Evli Sverige Småbolag B −44% −33% 36%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK −45% −33% 37%
AMF Aktiefond Småbolag −46% −36% 29%
C Worldwide Sweden Small Cap 1A −47% −37% 9%
Handelsbanken Svenska Småbolag (A1 SEK) −47% −39% 2%
Enter Småbolagsfond A −49% −40% 46%
Spiltan Småbolagsfond −50% −39% 34%
Källa: Morningstar & Avanza 221012      

 

Minst nedgång är det för PLUS Mikrobolag Sverige Index som backat 28 procent. Fonden följer ett index som heter OMX Stockholm Small Cap GI. Det är ett index innehåller de 100 minsta bolagen som är noterade på Stockholmsbörsen.

Börsvärdet på bolagen som ingår i indexet är som mest 2,9 miljarder kronor. Det genomsnittliga börsvärdet på ett bolag som ingår i detta index är runt 1 miljard kronor.

Det har varit gynnsamt att investera i de 100 minsta bolagen på Stockholmsbörsen de senaste åren. Fondens avkastning placerar sig i den absoluta toppen både i år, på 12 månaders sikt och för de tre senaste åren.

Det handlar sannolikt mer om att bolagen i indexet har erbjudit en osedvanligt gynnsam mix av sektorer och bolag som varit relativa vinnare de senaste åren. Bland fondens största innehav hittar vi två vindkraftbolag, Eolus Vind och Arise, IT-konsulten Semcon som avkastat närmare 200 procent på tre år och bioteknikbolaget Bioinvent.

Värt att notera är att Cliens Micro Cap fond lyckats bättre i år än systerfonden Cliens Småbolag som fokuserar på små- och medelstora bolag.

Listan innehåller mer utpräglade fonder med investeringsfokus på små- och medelstora bolag än de minsta bolagen.

Två fonder har halverats i värde i år. Båda fonderna, Spiltan Småbolagsfond och Enter Småbolagsfonder hörde till fjolårets absolut bästa presterande fonder. Men i år har flera av fondernas innehav haft betydande nedgångar.

I Spiltan Småbolagsfond har Mips och Thule Group som tillsammans väger närmare 11 procent av fondens värde rekylerat betydligt i år efter fjolårets stora uppgång. Mips har backat närmare 68 procent, och Thule Group gått ned med 62 procent.

Fondkategorin innehåller endast tre indexfonder och den bredaste fonden av dem, PLUS Småbolag Sverige Index, har backat 40 procent sedan årsskiftet. Fonden följer Carnegie Small Cap Return Index. Man kan förenklat säga att indexet innehåller samtliga bolag som är noterade på Nasdaq OMX Stockholm förutom de absolut största.

Indexet består av cirka 280 bolag. Börsvärdet på SKF som är det största bolagen som ingår i indexet är drygt 70 miljarder kronor. Det genomsnittliga börsvärdet på ett bolag som ingår i indexet är knappt 10 miljarder kronor. Indexet är standard som jämförelseindex för småbolagsförvaltarna.

Men fonduniverset som helhet har klarat sig relativt bra i årets turbulens. Drygt hälften av fonderna har backat mindre än PLUS Småbolag Sverige Index och således klått sitt jämförelseindex.

Andel fonder som klått index 
i år 56%
1 år 67%
3 år 77%

 

Ser vi på avkastningen för de 12 senaste månaderna är det ännu ljusare för fondkategorin. Två tredjedelar av fonderna har lyckats klå index och PLUS Småbolag Sverige Index har backat med 32 procent.

Intressant är att även på ett år sikt placerar sig PLUS Mikrobolag Sverige index i topp, med en nedgång som är hälften av systerfonden PLUS Småbolag Sverige Index.

Lyfter vi blicken ytterligare och ser på den senaste tre årsperioden har hela 77 procent av fonderna lyckats bättre än PLUS Småbolag Sverige Index som stigit med beskedliga 13 procent under perioden. Värt att notera är att fonduniverset sjunkit till 30 fonder som har en avkastningshistorik på minst tre år.

PLUS Mikrobolag Sverige Index intar toppen som bästa fond avkastningsmässigt de tre senaste åren. Avkastningen landar på 48 procent. Näst bäst är Enter Småbolagsfond och Spiltan Aktiefond Småland.

Noterbart är att en fond har minusavkastning under den senaste tre års perioden. Det är She Invest Sweden som investerar i svenska bolag som har hög andel kvinnor i ledande ställning. Fonden har backat 9 procent och har bara 6 miljoner kronor i förvaltat kapital.

Däremot hittar vi två stora småbolagsfonder mätt i förvaltat kapital i bottenskiktet. Lannebo Småbolag som förvaltar närmare 24 miljarder kronor har bara lyckats att nå en avkastning på 2 procent under treårsperioden.

Detsamma gäller för Handelsbanken Svenska Småbolag som är en bjässe med 24 miljarder kronor i förvaltat kapital. Fonden har också lyckats leverera magra 2 procent under tre år och årets avkastning har i det närmaste halverat fondens värde.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -