Har köttet i Beyond Meat härsknat?

Aktieanalys Foodtech-bolaget Beyond Meat rapporterar kontinuerligt nya brakförluster samtidigt som konkurrensen hårdnar. Är sagan över nu?

Lyssna till artikeln inläst här

Livsmedelsbolaget Beyond Meat grundades 2009 av den nuvarande VD:en Ethan Brown. Med hjälp av två professorer från University of Missouri kunde den första produkten Beyond Chicken Strips lanseras 2012. I fjol hade bolaget 1 100 medarbetare. 

Bolaget noterades 2019 och till en början gick aktien otroligt bra. När bolaget nådde sin toppkurs värderades aktien till nästan 50 gånger försäljningen. På senare tid har dock aktien gått katastrofalt dåligt med en nedgång på över 80 procent under 2022. Idag uppgår Beyond Meats börsvärde till 800 miljoner dollar och under de tolv senaste månaderna landar försäljningen på nästan 500 miljoner dollar. 

Beyond Meat utvecklar och producerar växtbaserade livsmedel som ska efterlikna kött i smak, textur och utseende. Bland bolagets livsmedelsvaror finns bland annat växtbaserad färs, korv och burgare. I produkterna finns exempelvis ingredienser som kokosolja, potatisstärkelse, granatäpplepulver och rödbetsjuice. 

Den befintliga kassan ligger nu på 455 miljoner dollar och under det senaste halvåret brände bolaget nästan 280 miljoner dollar. Med nuvarande burn rate kommer Beyond Meat klara sig i mindre än ett år utan att ta in nytt kapital. Bolaget har dock tagit till med åtgärder för att kassan ska hålla längre. Nyligen reducerades exempelvis arbetsstyrkan med 20 procent för att förbättra kassaflödet. Samtidigt som åtgärderna infördes, kommunicerades en sänkning av intäktsprognosen vilket innebär att bolaget nu kommer minska sin försäljning med 9-14 procent i jämförelse med förra året.

Beyond Meat har haft det jobbigt med vissa produktlanseringar. Ett exempel är när Beyond Meat Jerky inte levde upp till bolagets förväntningar. Dessutom har vissa partnerskap med snabbmatsrestauranger gått sämre än väntat. Ett antal nyckelpersoner har nu lämnat Beyond Meat, exempelvis Amerika-chefen, finanschefen samt den operativa chefen som blev arresterad då han bet en man i näsan.

Beyond Meat har problem med sitt stora lager som i senaste rapporten växte till ett värde på 255 miljoner dollar. Ett stort lager i kombination med vikande försäljning är ingen bra mix. Bolagets bruttomarginaler har sedan 2020 varit i fallande trend och under det senaste kvartalet var den till och med negativ. Anledningarna till de lägre bruttomarginalerna är bland annat att man säljer ut lager till lägre priser och att tillverkningskostnaderna har ökat. Höjda priser på insatsvaror är också något som påverkar marginalen negativt.  

En svagare konsument är inget som gynnar Beyond Meat då de säljer premiumprodukter. I vissa fall är Beyonds Meats produkter nästan dubbelt så dyra i jämförelse med vanligt nötkött. Konsumenter tenderar att leta efter billigare alternativ i sämre tider. 

Marknaden som Beyond Meat är verksamma inom är extremt konkurrensutsatt. Aktörer som exempelvis Tyson Food, Kellogs och onoterade Impossible Foods finns bland företag som vill äta upp Beyond Meat. 

Det är möjligt att Beyond Meat skulle kunna bli uppköpt av en större koncern och på så sätt skala ut sina varor lättare och minska sina distributionskostnader. Men frågan är hur lågt aktien behöver falla för att en sådan händelse skall ske. 

Idag är nästan 40 procent av Beyond Meats utestående aktier blankade vilket ger potential till en rejäl short squeeze (blankarna tvingas täcka sina positioner) ifall aktien skulle börja leta sig uppåt. 

Ev/sales 2022e 2023e 2024e
Beyond Meat 3,4 3 2,6
Oatly 1,8 1,7 1,5
Tyson Food 0,4 0,4 0,4
Kelloggs  2 2 2

 

Baserat på 2023 års prognoser värderas Beyond Meat till en ev/sales på 3,1. I jämförelse med exempelvis matjättarna Kelloggs och Tyson Food ser Beyond Meat dyrt ut. Det förstnämnda bolaget värderas till en ev/sales-multipel på 2 medan det sistnämnda till 0,4. Även om man jämför med havemöjlksbolaget Oatly så ser Beyond Meats värdering hög ut. 

Fundamentalt sätt ser det just nu ganska mörkt ut men samtidigt kan bland annat bytet av nyckelperson ge chans till en vändning. Med ökad konkurrens, katastrofala marginaler och dålig tillväxt kan man bara motivera ett köp i aktien som ett högriskprojekt. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Beyond Meat Inc Neutral 12,46 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -