Kursslakten i Sinch-konkurrenten

Rapportkommentar Den amerikanska Sinch-konkurrenten Twilio föll brutalt i samband med sin kvartalsrapport förra veckan. Lönsamhetsproblem och en avtagande tillväxt sätter käppar i hjulet för bolaget.

Tidigare var Twilio en hypad techaktie med en skyhög värdering. Nu har verkligheten kommit ikapp och aktiekursen har gått ner över 80 procent sedan årsskiftet. Bolaget släppte kvartalsrapport den tredje november efter börstängningen och marknaden gav aktien en rejäl käftsmäll med ett ras på 35 procent. 

Twilio, som nu har ett börsvärde på 7,5 miljarder dollar, erbjuder tjänster för att hjälpa företag att kommunicera med sina kunder. Kommunikationen kan ske via exempelvis SMS, MMS, direktmeddelanden och telefonsamtal. Ett konkret exempel på detta är när en kund får en verifieringskod på sms vid öppning av ett nytt konto på Ebay. 

I kvartalet växte den översta raden till 980 miljoner dollar vilket motsvarar en tillväxt på lite norr om 30 procent. Försäljningen var bättre än analytikernas förväntningar trots att tillväxttakten är den lägsta på fler år. 

Det var till stor del den svaga guidningen som fick aktien att klappa ihop. Att den översta raden “endast” ska växa mellan 18 i fjärde kvartalet var inte populärt men det var framförallt den fortsatta framskjutningen av svarta siffror som blev en besvikelse. 

Bolaget har en användarbaserad intäktsmodell där de är beroende av hur mycket kunderna använder tjänsten och eftersom det makroekonomiska läget har försämrats påverkas Twilio negativt. 

Nyckeltalet Net Expansion Rate (förklarar hur mycket mer de befintliga kunderna använder Twilios tjänster, över 100 procent är bra) ligger på 122 procent och är fortsatt i fallande trend. En förklaring till detta kan sannolikt vara det makroekonomiska läget men siffran har trots allt fallit under en längre tid så frågan är om det är något annat som spökar. Ökad konkurrens? 

Ett annat orosmoln var att det långsiktiga målet om en årlig tillväxttakt på 30 procent byttes ut mot 15-25 procent. Dessutom gav man upp målet om att långsiktigt ha en bruttomarginal på 60 procent. 

Twilio ligger prismässigt inom premiumsegmentet i jämförelse med sina konkurrenter vilket kan vara negativt i en sämre makromiljö. Förmodligen finns det inget utrymme för prishöjningar. 

Rörelseförlusten dubblerades i jämförelse med samma kvartal i fjol och kostnadsposten SBC (stock-based compensation) tynger resultatet med över 190 miljoner dollar. Twilio försöker få ner SBC eftersom det bidrar till utspädning av antalet aktier. På längre sikt tror bolaget att kostnadsposten kommer ligga runt 15 till 20 procent av omsättningen och det är riktigt högt. Under det senaste året har antalet aktier ökat med nästan 4 procent på grund av SBC. Även om man rensar för kostnadsposten SBC så visar bolaget fortfarande röda siffror men som tur är ser balansräkningen bra ut.

Twilio kommunicerar dock att man ska uppnå non-GAAP lönsamhet under 2023 och det är otroligt viktigt att man klarar detta. Marknaden har dåligt förtroende för Twilios ledning och det kommer med stor sannolikhet dröja ett bra tag innan man når sina långsiktiga mål om en rörelsemarginal (non-GAAP) på 20 procent. Med en fortsatt hög kostnad för SBC är det svårt att kunna se Twilio som ett högmarginalsbolag.  

Twilio 2022e 2023e 2024e
Ev/s 1,2 1 0,9
Oms till,% 35 15 10

 

Tidigare har Twilio handlats till en premievärdering mot det svenska bolaget Sinch men nu är det tvärtom. Baserat på 2023 års prognoser handlas Twilio till en ev/sales-multipel på 1 samtidigt som Sinch har en prislapp på 1,2. 

Det finns mycket som talar emot Twilio just nu och 2023 kommer förmodligen bli ett tufft år. Men om bolaget lyckas visa lönsamhetsförbättringar finns det uppsida och någonstans är aktien för billig. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -