Börsveckan: Köpläge i RVRC Holding

Analys Konfektionsbolaget Revolution Race presenterade en blandad kompott siffror för Q3. Aktien backade på rapporten men kom snabbt igen. Börsen och insiders tror på bolaget och det gör även vi.

Senast vi skrev om Revolution Race (RVRC) var i BV 22-41 för knappt 1,5 månader sedan. Kursen stod då i 23 kr och vi satte köp. Är kursuppgången på 50 procent sedan dess motiverad? Förra veckans Q1-rapport (bolaget har brutet räkenskapsår, Q1 är mellan juli-september) visade på en sund tillväxt som landade på 8,5 procent vilket är bra i nuvarande marknadsklimat med försiktiga hushåll. Vidare menar bolaget att inledningen på kvartalet var som svagast men att tillväxt sakta stigit och var som bäst i avslutningen av kvartalet vilket är lovande inför hösten/vintern.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 46 den 14 nov

Läs mer om Börsveckan.

Ett problem som konfektionsbolagen möter i säsongskifte är att för exempelvis höstsäsongen så är normalt september-oktober viktiga månader då kylan kommer så sakteliga och intresset för höst/vinterkläder med den. Men med en mild höst förskjuts köpen senare in i hösten. Så har det varit i år och således finns goda utsikter för bra försäljning innevarande kvartal (oktoberdecember). Vidare ser prisbilden stabil ut då bruttomarginalen endast visade en mindre förändring nedåt till alltjämt höga nivåer på 71,4 procent (72,4).

Det som var svagt i rapporten var lönsamheten längre ned i resultaträkningen. Rörelsemarginalen minskade tämligen drastiskt, ned till 17,4 procent (28,4). Enligt RVRC beror det på dels den tröga försäljningsstarten under kvartalet, dels stigande rörelsekostnader inom logistik då bolaget bygger kapacitet för högre försäljning innevarande kvartal. RVRC uppger dock att under kvartalets sista månad (september) låg lönsamheten åter i nivå med de långsiktiga målen och vår tolkning av Q3 är att det blev ett felskär snarare än en negativ trend.

Tar sats inför vintersäsongen

RVRC rapporterade också lageruppbyggnad som uppges vara planerad, med ett varulager som steg till 525 Mkr, motsvarande omkring 40 procent av omsättningen i årstakt. Men återigen, med en försäljning som tar fart igen är risken relativt låg, i synnerhet som inkuransrisken är låg med en kollektion i bassegmentet (dvs låg moderisk).

Vår bedömning är att RVRC har konkurrenskraftiga produkter som ligger rätt i tiden med lågt pris relativt konkurrenterna. Balansräkningen är stark med en nettoskuld på enkom 17 Mkr ex leasing. Det är en attraktiv mix, och ledningen visar på självförtroende med flera stora insiderköp nyligen, av bland annat vd Paul Fischbein. Även med försiktiga prognoser om ensiffrig tillväxt nästa år och en rörelsemarginal på cirka 21 procent (27,5 procent i fjol) så är ev/ebit låga 12,5x för innevarande år.

Det anser vi är attraktivt för ett bolag som vi bedömer har goda tillväxtutsikter de kommande åren. Köprådet kvarstår.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 46 den 14 nov

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -