Börsen vänder med vinstprognoserna

Fonder ”Jag har sålt av i flera av årets vinnaraktier och köpt i mig förloraraktierna Microsoft, Meta och Alphabet som nu har historiskt låga värderingar." Det säger värdeförvaltaren Robert Næss som ansvarar för Nordeas förvaltning av stabila aktier.

Robert Næss och Claus Vorm ansvarar för Nordeas förvaltning av stabila aktier och förvaltar bland annat fonden Nordea 1 - Global Stable Equity BP SEK som i år har positivt avkastning på knappt 7 procent. Placera har pratat med honom för att höra de senaste förändringarna i fonden och hur han ser på aktiemarknadens värdering och vinsttillväxt.

Robert Næss

Hur ser du på värderingarna och vinsttillväxten på börserna?

”Trots att 2022 innehållit mycket turbulens som hög inflation och stigande räntar ser det ut som MSCI World index kommer att få runt 12 procents vinsttillväxt i år och värderingen är på p/e-tal 15, vilket är i nivå med det historiska snittet. Ser vi på konsensusestimaten för nästa års vinster indikerar de en vinsttillväxt på 4 procents. Vi tror att en mer realistisk vinsttillväxt är minus 1 procent. Flera sällanköpsbolag har för höga vinstprognoser som bland annat Amazon och flera kryssningsbolag. Räknar man in sjunkande vinstutveckling ger det en värdering för nästa år på samma nivå som idag – det är varken billigt eller dyrt. I fonden Nordea Stabila Aktier och Nordea 1 - Global Stable Equity ligger värderingen på p/e-tal 13 för 2022 och faller till 12,3 2023 det sker då bolagens vinster växer snabbare än marknaden. Det är faktorer som gör att portföljen känns robust och stabil inför nästa år.”

Tror du att börsen har bottnat nu?

”Det är nog för tidigt att tro att botten är nådd. Vi tror ju att konsensus estimaten ligger för högt för 2023 års vinster och ska justeras ner, vilket de även kan behöva göras för 2024. Värderingen är för tillfället är normal på runt p/e 16. Men först när vinstestimaten har bottnat och kan väntas börja justeras upp får vi sannolikt en robustare och stabilare börs.”

Vilka bolag har bidragit bäst och sämst till fondens avkastning i år?

”Amerikanska Comcast och Ebay hör till fondens sämsta bidragsgivare i år, värt att notera är att Ebay hörde till fondens bästa bidragsgivare under 2021. De bästa bidragsgivarna i fonden är Cigna som är verksamma inom sjukvårdsförsäkringar och läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb. Båda har noterbara uppgångar i år på 33 respektive 22 procent. Andra vinnare är japanska telekomoperatören Nippon Telegraph and Telephone samt Coca Cola.”

Vad har du gjort några förändringar i fondens innehav i år?

”Jag har sålt av delar i flera av vinnaraktier som Cigna, Bristol-Myers Squibb, Pepsico och Amgen. Vi sålt av i flera omgångar under året i takt med uppgången för att hålla innehaven på en bra och jämn nivå i fonden. Vi har köpt in aktier i holländska Heineken för första gången, franska Air Liquide är lite av en favoritaktie som har varit in och ut i fonden under flera år. Nu har vi har köpt in oss igen då värderingen har kommit ner rejält och vinstutvecklingen ser bra ut i bolaget.”

”Vi har även köpt mer aktier i de amerikanska teknikjättarna Alphabet och Microsoft under året. Alphabet ägde vi tidigare i fonden, men vi har köpt mer i den under hösten när värderingen kommit ner ytterligare. Aktien värderas som snittet på aktiemarknaden men har en stabilare vinstutveckling än marknaden med hög kvalitet. Microsoft är ett innehav precis som Air Liquide, som varit med tidigare i fonden. Microsofts värdering har fallit från p/e 36 till p/e 20 och de har en stabil vinstutveckling för de kommande åren, vilket gjort att vi köpt in oss i aktien igen de senaste veckorna. Vi äger 1,7 procent i Microsoft.”

”Ett helt nytt innehav i fonden är Meta som tagit ovanligt mycket stryk i år och backat 66 procent. Meta kom till börsen för 10 år sedan men det är första gången vi äger aktien för tidigare har värderingen varit alldeles för hög i bolaget. Metas värdering har nu drastiskt kommit ner till ett p/e tal på 11. Vinsten har sjunkit mycket i år, men rensar du för de stora investeringarna bolaget har gjort i Metaverse på omkring 13 miljarder dollar, så är den underliggande vinsten rekordhög. Även Metas tjänster Facebook, Instagram och Whatsapp har rekordmånga dagliga användare, vilket gör att vi ser en stabil intjäning av bolagets vinst. Vi har köpt i en liten post och äger nu 0,6 procent av fondensvärde i Meta.”

Vilka bolag undviker ni?

”Amazon är ett bolag vi ständigt har undvikit att investera i. Historiskt har vinsten inte varit stabil och vi tror att analytikernas vinstprognoser för nästa år ligger alldeles för högt och kommer justeras ner. Apple tycker vi är för dyr med tanke på potentialen i vinstutvecklingen är låg och till och med sjunker nästa år. Tesla är ett en annan aktie vi inte investerat i. Tesla är ständigt för högt värderat och nu ser det ut som vinsten kommer att sjunka nästa år vilket inte gör den attraktiv. Men värderingarna har kommit ner under året.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -