Välj en ETF för globala småbolag

Fondkommentar Ökad riskvilja på sikt och högre vinsttillväxt talar för små- och medelstora bolag det närmaste året. Placera har hittat en börshandlad fond som ger en mycket bred exponering mot globala små- och medelstora bolag.

Efter en lång period där de absolut största teknikjättarna i USA legat bakom en stor del av avkastningen i USA och globala aktieindex, har pendeln i år svängt. Några av de tidigare högpresterarna som Amazon, Tesla och Meta Platform har halverats eller mer i värde de senaste 12 månaderna.

Föredrar du att lyssna på artikeln? Klicka här

Den stora nedgången för det största bjässarna har gjort att globala småbolagsfonder presterat som stora globala bolag och på vissa marknader som USA har småbolagen även klått storbolagen i år.

De senaste fem åren har MSCI World Index som innehåller de 1 500 största bolagen på 23 största utvecklade börserna klått de globala småbolagen. Den genomsnittliga årliga avkastningen landar på knappt 7 procent. Motsvarande index för globala småbolag MSCI World Small Cap Index har bara lyckats avkasta 4,1 procent per år under motsvarande period.

Även de senaste tio åren är till storbolagens fördel. Lyfter vi blicken och ser på avkastningen sedan millenniumskiftet talar avkastningen ett helt annat språk. MSCI World Small Cap Index har gett 8,6 procent per år i genomsnittlig avkastning. Det är betydligt mer än MSCI World Index med 6,1 procent.

Enligt indexberäknaren MSCI har de globala småbolagen en värderingsrabatt jämfört med stora globala bolag mätt som p/e-tal. På nästa årsvinster värderas globala småbolag på p/e-tal 14,1 jämfört med p/e 15 för de stora bolagen. Lägg till en snabbare vinsttillväxt för småbolagen.

Direktavkastningen landar på 2,2 procent för både stora och små bolag.

Det finns flera anledningar till att små- och medelstora bolag tenderar att överavkasta över tid. Det mest uppenbara är att de växer snabbare än storbolag, vilket ger ökade vinster, förbättrade marginaler och en stark kursutveckling. Många mindre bolag är verksamma i nya branscher som växer snabbare än traditionella branscher och de växer från en lägre bas.

Och inte minst finns det många duktiga entreprenörer inom många branscher. Oftast är grundare och tidiga ägare i ledande positioner i bolagen, vilket sannolikt skapar förutsättningar för genomtänkta och långsiktiga beslut. Mindre bolag har ett tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet.

sikt när riskviljan ökar och om det blir kärvare tider för de absolut största globala storbolagen kan det tala för globala småbolag.

Vill du inte leta små- och medelstora bolag själv på de globala börserna själv så finns det några få börshandlade fonder med exponering mot underliggande MSCI World Small Cap Index index. 

Jag har valt den börshandlade fonden Ishares World Small Cap UCITS ETF USD med börskoden IUSN och ISIN kod: IE00BF4RFH3. Det är en passiv fond som investerar efter MSCI World Small Cap Index.

Det är ett brett globalt aktieindex som omfattar hela 4 500 bolag noterade på 23 utvecklade börser i världen. Indexberäknare är MSCI. Börsvärdesintervallet som definierar small cap-universumet är bolag från 200 miljoner dollar till 1,5 miljarder dollar i börsvärde.

Indexet spänner från det största med ett börsvärde på 1,4 miljarder dollar till det minsta med ett börsvärde på 200 miljoner dollar. Genomsnittsvärdet för bolagen i indexet ligger på 850 miljoner dollar. För en svensk investerare låter genomsnittsvärdet mer som ett medelstort bolag än ett småbolag.  

Indexet ombalanseras halvårsvis den sista börsdagen i maj och november. Indexet är börsvärdesviktat efter antal aktier som kan handlas - så kallad free-float - vilket beskriver andelen aktier i ett bolag som är tillgängliga för handel, aktier som inte ägs av huvudägarna eller insiders i bolaget.

Det krävs att minst 40 procent av det fulla börsvärdet är handelsbart för kunna kvalificeras till small cap-universumet och inkludering i indexet.

Fonden innehåller en bra mix av både värde- och tillväxtbolag. Likviditeten i innehaven är bra och volatiliteten hög.

Industrisektorn väger tyngst på 18 procent. Näst störst är finanssektorn med 14 procent, följt av sällanköpsvaror på 13 procent. Tekniksektorn på 12 procent hamnar på fjärdeplats före fastighetsbolag med 9,3 procent.

Drygt 60 procent av indexet består av bolag från USA, vilket är en lägre andel än USA:s vikt i globalt aktieindex som inkluderar stora bolag. Den vikten är runt 70 procent. Japanska småbolag intar en andraplats med en vikt på 11 procent. Brittiska bolag kommer på en tredjeplats med 5 procent och kanadensiska bolag väger knappt 4 procent. Svenska småbolag intar sjätteplatsen med en vikt på knappt 2 procent.

Tio största innehaven     
Bolag vikt i % Sektor
FIRST SOLAR INC 0,24 Teknik
OVINTIV INC 0,21 Energi
HUBBELL INC 0,20 Industri
FIRST HORIZON CORP 0,19 Finansbolag
AXON ENTERPRISE INC 0,19 Industri
ARES MANAGEMENT CORP 0,19 Finansbolag
RELIANCE STEEL & ALUMINUM 0,18 Material
BUILDERS FIRSTSOURCE INC 0,18 Industri
UNITED THERAPEUTICS CORP 0,18 Hälsovård
LAMB WESTON HOLDINGS INC 0,18 Dagligvaror
Källa: Ishares 1,94  

 

De tio största innehaven i Ishares World Small Cap UCITS ETF USD utgör precis som det underliggande indexet bara 2 procent av fondens värde. Största bolag är den amerikanska solpanelstillverkaren First Solar på 0,24 procent, följt av det amerikansk/kanadensiska olje- och naturgasbolaget Ovintiv. Elektronikbolaget Hubbell är det tredje största som även det är amerikanskt.

iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc)  
Avkastning % 3 år 24,6
Avkastning % i år -2,8
Risk % 3 år 24,2
Betyg* NA
Index MSCI World Small Cap Index
Handelskod: IUSN
ISIN: IE00BF4RFH31
Replikering: Fysisk
Avgift%/år 0,35
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Ishares - Blackrock
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar 221122  

 

Ishares World Small Cap UCITS ETF USD ger en mycket bred exponering mot globala småbolag. Och är ett intressant komplement till en global storbolagsfond.

Förvaltningsavgiften för Ishares World Small Cap UCITS ETF USD är 0,35 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Ishares som är en del av den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock, som är världens största kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -