Ökad risk för 75 punkters Fed-höjning

Makrokommentar De amerikanska sysselsättningssiffrorna för november var lite för starka för att helt falla marknaden i smaken. Förhoppningen var annars att det lite tydligare skulle börja synas i arbetsmarknadssiffrorna att den amerikanska centralbankens räntehöjningar börjat bita på sysselsättningen.

Antalet sysselsatta i USA steg med 263 000 i november. Vilket var något högre än analytikernas förväntningar om en uppgång på 200 000. Arbetslösheten låg däremot, som väntat, kvar på 3,7 procent.

Lite mer bekymmersamt för marknaden var att arbetskraftutbudet sjönk och att den genomsnittliga timlönen återigen visar tecken på att stiga. Arbetskraftsutbudet sjönk till 63,4 procent av befolkningen och den genomsnittliga timlönen steg till 5,1 procent i årstakt.

Att lönerna återigen visar tecken på att stiga, efter några månaders nedgång, och att arbetskraftsutbudet minskar är dåliga nyheter för dem som gått och hoppats på att den amerikanska centralbanken ska visa återhållsamhet i samband med det räntebesked som banken ska leverera den 14 december. Nu ökar istället sannolikheten för att banken återigen kommer att drämma till med en större räntehöjning än de förväntade 0,50 procentenheterna, och än viktigare är att det blir mindre troligt att medlemmarna i den räntesättande kommittén ska skruva ner sina prognoser vad gäller räntesättningen under 2023.

Att marknaden hoppats på en mjukare räntebana från Federal Reserves sida är dessutom ett starkt bidragande skäl till att de långa marknadsräntorna rört sig ner under de senaste veckorna.    

Å andra sidan är bidrar förstå en fortsatt stark arbetsmarknad och stigande löner till att hushållen kan hålla uppe konsumtionen på en hygglig nivå. Inte minst viktigt nu inför julhandeln. Det talar i sin tur för att det kan bli en mjukare landning för amerikansk ekonomi.

De initiala marknadsreaktionerna efter de amerikanska sysselsättningssiffrorna var åt det negativa hållet. De amerikanska räntorna steg samtidigt som börsen svängde ner. Men i takt med att siffrorna började fingranskas så har mycket av marknadsrörelserna reverserats.

Sammantaget är det ändå svårt att se hur Federal Reserve på något avgörande sätt ska kunna vika från sin tuffa räntelinje i samband med det penningpolitiska beskedet i mitten av december. Så det finns trots en del som ändå talar för en lite skakigare börsresa fram till dess.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -