Bofa: Kvalitetsbolag fortsatta vinnare

Marknadskommentar Kvalitetsaktier har slagit andra faktorinvesteringar med råge de senaste decennierna. Det visar en studie från Bofa.

En rapport från den amerikansk investmentbanken Bofa pekar på att kvalitetsaktier hör till den bästa investeringsstrategien avkastningsmässigt sedan 1994.

Kvalitetsaktierna har igenomsnitt avkastat 16 procent per år, vilket är 3,6 procentenheter bättre per år än den näst bästa investeringsstrategin - att investera i momentumaktier, det vill säga aktier som är inne i en trend med stigande aktiepris.

Kvalitet har ingen enhetlig benämning utan kan betyda olika för investerare. Det är lättare att definiera värdeaktier som förknippas med lågt aktiepris relativt bokfört värde, och tillväxtaktier som är synonymt med stark omsättningstillväxt, är dyra och inte alltid vinstgivande.

Oftast är kvalitetsaktier förknippade med starka balansräkningar, låg volatilitet, transparent redovisning och en affärsmodell som är ger en stabil och förutsägbar vinst- och utdelningstillväxt. Det är egenskaper som till viss del finns hos andra typer av bolag.

Bofa Securities har identifierat fritt kassaflöde som en mycket viktig variabel för att identifiera kvalitetsbolag. Fritt kassaflöde har flera unika egenskaper enligt banken. Det svårt att manipulera, det mäter kassaflödet som genereras efter kostnader och investeringar. Det ger en bra indikation på bolagets stabilitet i intjäningen och reflekterar hur hög lönsamheten är i bolaget.

Enligt banken finns det flera skäl till varför man bör äga en viss andel kvalitetsaktier. Kvalitetsaktier som identifieras med fritt kassaflöde har haft en hög avkastning sedan 1994, vilket även momentumaktier har haft. Men den stora skillnaden är att risken varit lägre för kvalitetsaktier.

Kvalitetsaktier har även färre negativa nedgångsdagar under mätperioden än övriga strategier.

En annan intressant egenskap är att kvalitetsbolagen tenderar att avkasta mer än den breda börsutvecklingen när ekonomin tappar fart. Kvalitetsbolagen har för närvarande en lägre värdering än sitt historiska snitt, samtidigt som det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 index värderas straxt under sitt historiska snitt.

Banken tror att kvalitetsaktier kan vara en bra strategi under 2023 med mörka moln på finanshimlen som kan skapa en miljö där kvalitetsbolagen blir fortsatta vinnare.

Banken belyser bland annat att investerarna kommer att leta efter bolag med stigande vinster i en miljö där de förväntar sig ytterligare vinstnedrevideringar för S&P 500-bolagen. Vinstnedrevideringar beror på den globala tillväxten som ser ut att sakta in i spåren av hög inflation och stigande marknadsräntor som skapar mindre konsumtionsutrymme hos konsumenterna.

Många kvalitetsbolag förväntas ha fortsatt stigande vinster på en börs där en majoritet av bolagen kommer att ha sjunkande vinster. Det kommer att skapa en ökad efterfrågan att investera i kvalitetsbolag med stabil vinstutveckling.

En annan viktig faktor som lyfts fram är centralbankernas regimskifte från att stimulera ekonomin med stora kapitalinjektioner. I en ny högre räntemiljö med betydligt mindre likviditet kommer vi att få se mer svängningar på finansmarknaden. Och investerarna kommer att välja aktier med större omsorg om stabila vinster.

Banken har en lista på 15 bolag noterade på USA-börserna som har fått köpstämpel utifrån fundamental analys och fokus på fritt kassaflöde.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -