Teknikfonderna som tagit revansch

Fondkommentar Bland de populära teknikfonderna som hörde till fjolårets stora förlorare har en handfull av dem presterat över förväntan i år. Placera synar teknikfondernas avkastning för att se hur mycket det skiljer mellan vinnare och förlorare, och det visar sig vara en hel del.

Under fjolåret stod FAANG-aktierna för betydande nedgångar på USA-börserna, när riskviljan sjönk och investerarna flydde till stabilare värdeaktier.

Hela tekniksektorn var under hård press när räntorna sköt i. Den globala tekniksektorn backade 30 procent under fjolåret och hörde tillsammans med kommunikationssektorn och sällanköpsvaror till de sämst presterande sektorerna.

Men i takt med att inflationsförväntningarna börjat nå toppen och den kinesiska ledningen tvärvände i covidstrategin under senhösten och nu återöppnat landet, har investerarna börjat byta fot.

Flera av de hårt pressade kinesiska tillväxt- och teknikaktierna har sedan bottenkänningen i början av november sett betydande uppgångar. Kinas två största bolag, e-handlaren Alibaba och internetkonglomeratet Tencent Holdings, har båda stigit runt 70 procent.

I USA hör Tesla till årets vinnare med en uppgång på 58 procent. Det ska ställas i relation till att två tredjedelar av börsvärdet försvann under 2022. Meta Platforms, vars aktiekurs sjönk ihop som en sufflé under fjolåret, har repat nytt mod och stigit över 50 procent sedan årsskiftet.

I Bofas senaste investerarenkät som släpptes i mitten på januari ökade investerarna risken med hänvisning till återöppningen av Kina, vilket skapar ökade konsumtion och tillväxt.

Men de kanske viktigaste faktorerna bakom vändningen var att investerarkollektivet hade den lägsta aktieexponeringen mot USA sedan oktober 2005 och en historiskt låg undervikt i just teknikaktier. Lägg till en rekordstor kassa hos investerarna. När pendeln svänger blir det trångt i dörren. Korta positioner ska stängas, kassan ska minskas och fondernas exponering mot tillväxt- och teknikaktier ökas.

De tre tillväxtorienterade sektorerna kommunikation, sällanköp och teknik sticker ut med uppgångar norr om 15 procent.

Sektorrotationen är tydlig när vi ser på de sämst presterande sektorerna som är defensiva och stabila. Hälsovård och allmännyttiga bolag utmärker sig med negativ avkastning i år.

Den tydliga sektorrationen har skapat höga avkastningar för flera teknikfondsförvaltare, men inte för alla. Placera har listat alla teknikfonder i Avanzas fondutbud som omfattar 37 fonder.

Fondkategorin ny teknik har ökat med 17 procent mätt i svenska kronor sedan årsskiftet. Det är i nivå med globalt teknikindex. Men spridningen mellan bästa och sämsta fond är stor och landar på hela 22 procentenheter.

Teknikfond i år 1 år
Augmented Reality Fund A 26,1% -3,8%
Go Blockchain Fund A 21,7% -26,2%
JPM US Technology A (acc) USD 21,6% -6,6%
UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc 20,7% -9,3%
Allianz Metaverse AT USD 20,0% -
RobecoSAM Smart Mobility Equities D EUR 19,6% 12,1%
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR 19,4% 10,5%
Janus Henderson Hrzn GlbTechLdrs A2USD 19,3% -2,2%
Thematica - Future Mobility Retl SEK Acc 19,2% 9,7%
Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR 18,9% -10,6%
Pictet-Digital R USD 18,6% -7,8%
BGF World Technology A2 18,3% -7,2%
SEB Teknologifond 18,0% -4,1%
SEB Teknologifond D USD - Lux utd 18,0% -3,9%
Skandia Time Global 17,6% 7,0%
BGF Future of Transport A2 17,6% 16,8%
Franklin Technology A Acc USD 17,6% -12,9%
GP Bullhound Global Technology A 16,9% -3,7%
Swedbank Robur Technology A 16,8% 4,0%
Jupiter Global Equity Gr Unc L USD Acc 16,5% -0,3%
BGF Next Generation Technology A2 16,3% -15,2%
DNB Teknologi S 16,0% 3,3%
BGF FinTech A2 15,9% -13,7%
DNB Fund Technology retail A 15,9% 5,6%
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 15,5% 1,2%
Öhman Global Growth A 15,1% -4,8%
Lannebo Teknik 14,8% -2,5%
Avanza World Tech by TIN 13,0% -6,8%
White Fleet GP Bullhound GblEsportsR SEK 12,7% -16,6%
Allianz Cyber Security AT USD Acc 12,2% -16,4%
Schroder ISF Digital Infras A Acc $ 11,0% -2,8%
Lannebo Teknik Småbolag 9,3% -3,4%
TIN Ny Teknik A 8,7% -20,7%
PLUS Teknologi Sverige Index 8,2% -18,6%
Swedbank Robur Ny Teknik A 7,2% -20,3%
eSports Fund 4,4% -25,8%
Källa: Avanza och Morningstar 070223    

 

De bästa teknikfonderna är ganska hårt nischade tematiska teknikfonder. Bland de teknikfonder som haft det jobbigast i år hittar vi flera som har en övervägande del småbolag i portföljen.

Bästa fond är Augmented Reality Fund A. En smal branschfond inom ny teknik som i huvudsak investerar inom temat Augmented Reality (AR). Det innebär att digital information eller hologram läggs till vårt verkliga synfält eller värld, och på så vis förstärker vår verklighet.

Fonden har 25 investeringar varav 40 procent är stora bolag. 23 procent är medelstora bolag och resterande del är småbolag. En tredjedel av fonden är investerad i halvledarbolag och 30 procent i mjukvarubolag.

Fonden har stigit med drygt 26 procent sedan årsskiftet. Största innehav är amerikanska mjukvarubolaget PTC med 5,8 procent. Aktien har stigit knappt 13 procent i år.

Näst bästa fond är Go Blockchain Fund, en tematisk fond som investerar i bolag kring blockchainteknologin. Fonden har stigit med knappt 22 procent

Blockchaintekniken baseras på en plattform där data lagras permanent i så kallade block i ett nätverk. På plattformen utförs transaktioner av olika slag som inte är legitima förrän dess tillhörande block lagts till i kedjan och vidimerats av andra noder. En teknik som har användningar inom många områden som sjukvård, finans, energi, logistik med mera.

Fonden har 24 investeringar och USA-bolag dominerar med 64 procent. Halva fonden består av stora bolag och en tredjedel utgörs av medelstora bolag.

Knappt halva fonden består av mjukvarubolag och det största innehavet är japanska Square Enix som är ledande inom RPG spel.

Först på tredje plats hittar vi en bredare teknikfond. JPM US Technology A har imponerat med en avkastning på 21,6 procent.

Fonden är aktivt förvaltad och investerar i väletablerade teknikbolag och även i mindre teknikbolag med bas i USA. Joseph Wilson är förvaltare och varit med och förvaltat fonden sedan januari 2017, sedan maj 2021 är Eric Ghernati medförvaltare.

Fonden består till 32 procent av små- och medelstora bolag, vilket är betydligt mer än jämförelseindex. Hela 95 procent av investeringarna är i USA-bolag. Fondens klart största undersektorer är mjukvarusektorn på 39 procent, följt av halvledarbolag med 27 procent.

Fonden investerar i 65 aktier och har en tydlig riskspridning, de 10 största innehaven väger 33 procent. Det största innehavet är halvledardesignbolaget Synopsis på 4 procent som hör till fondens bösta bidragsgivare det senaste året.

Bland de fonder som inte hängt med vare sig index eller fondkategorisnittets avkastning finner vi flera populära teknikfonder.

Där hittar vi Swedbank Robur Ny teknik och TIN Ny Teknik som bara har uppgångar på 7,2 respektive 8,7 procent. Båda fonderna har fokus på mindre och medelstora innovativa bolag.

Tuffast har året startat för eSport Fund, ytterligare en tematisk fond, med en avkastning på drygt 4 procent. Fonden har fokus på att hitta de bästa bolagen inom temat esport som spelutvecklare och underleverantörer till dessa bolag.

Japanska dataspelsbolaget Capcom är fondens största innehav följt av de tre stora amerikanska spelutvecklarna EA, Activision Blizzard och Take-Two Interactive.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -