Högvärderat Adyen ökar takten

Aktieanalys När de flesta techbolagen väljer att dra ner på anställda och investeringar, gör Adyen tvärtom. Efter förra veckans rapport sänkte marknaden den högt värderade aktien nästan 15 procent.

Marknaden för betalningar är komplex och består av en rad olika aktörer. Medan exempelvis Visa och Mastercards börsvärden fortsatt öka har bolag som Klarna, Stripe och Affirm fått se värderingarna kapas.

Adyen grundades år 2006 i Nederländerna av bland annat den nuvarande VDn Pieter Van der Does. Adyen, med sin egenutvecklade teknikplattform, erbjuder tjänster som förenklar och förbättrar återförsäljares olika betalningsströmmar. Genom Adyens plattform kan återförsäljare samla alla betalningsmetoder, aktörer, valutor och regelverk i ett och samma gränssnitt och på så sätt förenkla processerna kopplat till betalningar. Dessutom får återförsäljarna kunddatan, oavsett betalningsmetod, samlad i en och samma plattform.

 

Sett till helåret 2022 kom drygt 50 procent av intäkterna från Europa, 25 procent från Nordamerika och resterande intäkter från Latinamerika och Asia-Pacific. På kundlistan finns flera stora aktörer inom flera olika branscher som exempelvis Nike, McDonalds, Fast Retailing (Uniqlo) och Uber.

De senaste åren har Adyen lyckats hålla en hög tillväxttakt under lönsamhet vilket också har reflekterats i aktiekursen. Bolaget noterades under sommaren 2018 och priset sattes på 240 euro per aktie. Idag handlas aktien runt 1350 euro vilket värderar bolaget till strax över 41 miljarder euro.

I förra veckans halvårsrapport levererade Adyen intäkter om totalt 722 miljoner euro, vilket innebar en tillväxt om 30 procent jämfört med motsvarande period 2021. Samtidigt ökade den totala volymen av transaktioner med 40 procent, jämfört med andra halvåret 2021. Framförallt har bolaget ett starkt momentum i USA där intäkterna växte med 45 procent. Under andra halvåret adderades både Lacoste och den digitala livsmedelsaktören Instacart till kundlistan.

Intäkter - Adyen

Ebitda-marginalen försämrades något och rapporterades till 52 procent. Adyen upprepade dock ambitionen om en långsiktig Ebitda-marginal om 65 procent. Den försvagade marginalen förklarades av att man valt att öka personalstyrkan med över 750 anställda och är nu totalt drygt 3300 medarbetare. Adyens VD säger att de kommer fortsätta på samma rekryteringsspår och växa antalet anställda under 2023 för att sedan slå av takten under 2024.

Med en historiskt hög tillväxttakt under bra lönsamhet har värderingen i Adyen stigit. De 28 analytiker som täcker Adyen förväntar sig en fortsatt hög tillväxttakt gällande både omsättningen och vinsten. Trots vinsttillväxten är P/e-multipeln för innevarande års vinstprognoser på nästan 60. Med en beräknad vinsttillväxt om cirka 40 procent, faller P/e-talet till 43 på nästa års beräknade vinst, vilket fortfarande sticker ut.

  2022 2023e 2024e
Nettoomsättning, MEUR 1 300 1700 2300
Ebitda, MEUR 730 900 1250
EPS, Eur 18 23 32
P/E 71 59 43
Källa: Marketscreener      

 

De stora jättarna Visa och Mastercard som i dagsläget inte är direkt konkurrenter till Adyen men inom samma industri, värderas runt P/e 30 på innevarande års prognoser. Vinsten för både Visa och Mastercard förväntas öka med cirka 20 procent för innevarande år.

I samband med rapporten straffades Adyen-aktien med en nedgång om cirka 15 procent. Med en redan högt värderad aktie och en sämre rapport än väntat är rörelsen inte särskilt förvånande. Även om Adyens beslut att öka investeringarna kortsiktigt påverkar marginalerna, får det betraktas som ett styrketecken och skapar bättre förutsättningar att långsiktigt öka avståndet till konkurrenterna. Trots de ökade investeringarna håller de fortsatt en hög lönsamhet och har dessutom en stark balansräkning med en nettokassa.

Adyen - Kursgraf 2 år

Adyen är beroende av en fortsatt global konsumtion, vilket gör att höjda räntor och inflation inte talar till bolagets fördel. Det blir därför viktigt att fortsätta addera nya kunder, utöka volymerna hos de befintliga kunderna och fortsätta innovera på produktsidan.

Komplexiteten inom betalningsindustrin i kombination med en ansträngd värdering innebär att risken i Adyen är hög. Bolagets positionering inom industrin och en tydlig historik av lönsam och organisk tillväxt gör Adyen till en intressant investering för de investerare som vill ha en exponering mot betalningsindustrin.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ADYEN N.V. EO-,01 Köp 1 349,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -