Klarar aktien att ta trappan upp?

Aktieanalys Det lilla kanadensiska bolaget Savaria erbjuder produkter som kommer ha stark efterfrågan i många år framöver. Men det finns några orosmoln just nu.

Savaria som till en början var en liten hisstillverkare, grundades 1979 i Québec (Kanada). Det var först 1989, när nuvarande VD Marcel Bourassa kom in i bilden som ägare, som bolaget började sin tillväxtresa. Bourassa var tidigare konsult men hade entreprenörsådran inom sig. Efter Savaria-köpet utökade han produktutbudet. 2002 skedde börsdebuten och det första förvärvet var Concord Elevator som köptes 2005. 

Sedan start har Savaria genomfört knappt 10 förvärv där det kanske mest kända för oss svenskar är det tidigare börsnoterade bolaget Handicare som köptes 2021. Prislappen på bolaget uppgick till 2,9 miljarder kronor. 

Idag tillverkar och säljer Savaria mobilitets-hjälpmedel för personer med funktionshinder. Allt som oftast handlar det om den äldre delen av befolkningen. 

Under de 12 senaste månaderna uppgick Savarias försäljning till 760 miljoner kanadensiska dollar. Börsvärdet ligger på runt 1 miljard kanadensiska dollar och aktien är på ett års sikt ner 15 procent. 

Savaria delar upp sin verksamhet i tre segment: Accessibility, Patient Care och Adapted Vehicles. Accessibility, som står för 70 procent av omsättningen, tillverkar och installerar hissar. I produktutbudet finns exempelvis trapphissar och plattformsliftar för rullstolar. Bolaget erbjuder även service inom segmentet. 

Affärsområdet Patient Care säljer och tillverkar taklyftsprodukter som är utformade för att säkert kunna flytta patienter från rullstol till säng. I segmentet erbjuds även olika typer av sjukhussängar, madrasser och kuddar för personer som är långtidssängbundna. Ungefär 20 procent av den totala försäljningen kommer från området. 

Adapted Vehicles är verksamt inom specialanpassade bilar och minibussar. 

Bolaget har påverkats negativt av ökade priser på insatsvaror och komponentbrist. Men Savaria har framgångsrikt under det gångna året höjt sina priser mot kund. 

Sett till hela Savaria-koncernen kommer ungefär 60 procent av försäljningen från Nordamerika och 30 procent från Europa (exklusive UK). Resterande 10 procent är övriga delar av världen. 

Familjen Bourassa äger 20 procent av aktierna. VD Marcel Bourassas börjar komma till åren och det är inte omöjligt att en arvinge snart kommer få ta över rollen. Alla Marcels barn jobbar idag inom Savaria-koncernen. Värt att tillägga är att Marcel Bourassa under december månad sålde aktier som motsvarar 2,5 procent av de totala aktierna. 

Savaria kapitaliserar på att den äldre andelen av befolkningen blir fler och lever allt längre.  Dessutom vill de flesta bo kvar i sitt eget hem så länge som möjligt och då kan exempelvis en trapphiss från Savaria vara aktuellt. 

Än så länge ser inte Savaria någon minskad efterfrågan på sina produkter och under finanskrisen tappade bolaget runt 5 procent av omsättningen. Bolaget ser inte ut att vara jättecykliskt men Savaria säger dock att de ekonomiska utsikterna skapar osäkerhet. 

För utdelningsjägaren kan Savaria vara ett alternativ då direktavkastningen uppgår till 3,4 procent och dessutom skyfflas pengarna ut till aktieägarna månadsvis. Skuldsättningen i bolaget är dock hög och vi på Placera tycker Savaria skulle kunna beta av lite skuld innan man delar ut kassaflöde. 

Savaria 2022e 2023e 2024e
Oms till,% 21 6 7
Ebit marg,% 8 11 11
Ev/ebit 18 15 13
P/e  21 18 15

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas aktien till en ev/ebit-multipel på 16 och p/e-talet uppgår till 18. 

Savaria passar in i den långsiktiga portföljen. Men i och med insynsförsäljningen och de höga räntorna, i kombination med den skuldsatta balansräkningen, avvaktar vi med att köpa just nu. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Savaria Corp. Neutral 15,17 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -