Växtvärk lägger band på Ratos

Rapportkommentar Tuffa tider för dotterbolaget Plantasjen samt stora skuldfinansierade förvärv ger växtvärk i dubbel bemärkelse för Ratos. Det kan dröja innan bolaget får ordentligt betalt på börsen för sin omstöpning.

Förvandlingsnumret fortsätter. Ratos resa från riskkapital- och investmentbolag till en rörelsedrivande bolagsgrupp med tre separata affärsområden passerade flera milstolpar under det 2022 som avrapporterades på måndagsmorgonen.

Ett år där vd Jonas Wiström gjorde ett flertal företagsaffärer som kommer att prägla det framtida Ratos. Mest tongivande har offensiven inom konsultsektorn varit där sommarens köp av Knightec följdes upp av ett bud på börsnoterade Semcon i höstas.

Knightec som konsultar inom teknik, design och digitalisering har en årsomsättning närmare en miljard kronor och över 800 anställda. Teknikkonsulten Semcon å sin sida är nästan dubbelt så stort så det är två betydande förvärv storleksmässigt som gör Ratos till en stor spelare på konsultmarknaden. En marknad där Jonas Wiström verkade under många år som framgångsrik, och förvärvsintensiv, vd på dåvarande ÅF.

Jonas Wiström, vd för Ratos

Konsultverksamheterna som Ratos har köpt på sig är placerade i affärsområdet Industry och kvartalsrapporten visar att området, som sig bör, ökar både omsättning och resultat i snabb takt. Omsättningen stiger i fjärde kvartalet med 61 procent, i princip helt drivet av förvärv och valuta, medan rörelseresultatet mer än trefaldigas när marginalen dubblas från 4,1 till 8,1 procent.

Även det numera klart största affärsområdet Construction&Services ökar vinsten i kvartalet, tack vare en lite högre marginal och en kombination av organisk och förvärvad tillväxt som båda ligger en bit norr om 20 procent. Exponering mot bygg kan låta farligt i nuvarande marknadsläge men inriktningen på samhällskritisk infrastruktur ger stabilitet, orderingången är hög, och den vacklande bostadsmarknaden utgör mindre än 3 procent.

Även i det här affärsområdet har förvärvsaktiviteten varit hög. I maj i fjol köpte Ratos merparten av NVBS Rail Group Holding som är tänkt att bli ett plattformsbolag inom den nordiska järnvägsinfrastrukturmarknaden och efter det har fler tilläggsförvärv gjorts av NVBS, som finska Ratatek och svenska TKBM.

Den positiva utvecklingen i Industry och Construction&Services kommer minst sagt lägligt då det ser desto svettigare ut inom det tredje området Consumer. Här är det framför allt växtkedjan Plantasjen som jobbar i motvind med pressade konsumenter, lågsäsong för bolagets produkter, höga lager, höga energipriser och stigande hyror.

Consumers omsättning är svagt negativ i kvartalet men resultatet störtdyker från en förlust på 33 miljoner till minus 189 miljoner kronor. Nu är fjärde kvartalet alltid svagt i segmentet men även på rullande 12-månader ser trenden besvärlig ut för Consumer.

Ratos Consumer

För Ratosgruppen som helhet landar kvartalet, trots utmaningarna inom Consumer, på en organisk tillväxt om 12 procent och 42 procent totalt. Justerad rörelsevinst hänger med upp i omsättningstakten och ökar med utmärkta 41 procent. Samtidigt blir det längre ned i resultaträkningen tydligt att det inte är gratis att växa med stora skuldfinansierade förvärv.

Finansnettot äter nu upp en stor del av rörelseresultatet och även om en del av det beror på valutaeffekter så slår de högre räntorna också igenom tydligt. Och det kommer de fortsätta göra givet fortsatta räntehöjningar från Riksbanken och givet en nettoskuld på nästan 5 miljarder kronor, som därmed ligger i den högre delen av Ratos eget målintervall på 1,5-2,5 gånger EBITDA-resultatet.

Med bokslutet kommer också utdelningsförslaget och här föreslås en sänkning från 1,20 till 0,84 kronor. Det är bara ett av flera tecken på att Ratos tar höjd för att marknaden till viss del kommer att vara fortsatt utmanande under 2023 och att man vill ha torrt krut kvar.

De bästa affärerna görs ofta i slutet av en lågkonjunktur, säger Ratoschefen exempelvis under rapportpresentationen och ytterligare ett exempel är att man skjuter upp den planerade noteringen av Aibel-innehavet till följd av ett svagt noteringsklimat.

Vår tolkning av beskeden är att Ratos i år kommer att ägna sig mer åt små tilläggsförvärv än stora plattformsköp, att konsumentbenet tillsammans med vindkraftsberoende dotterbolaget Diab får det fortsatt tufft i år och att klyftan mellan rörelseresultat och vinsten efter finansieringskostnader fortsätter att öka.

Målet att nå en rörelsevinst (ebita) på minst 3 miljarder kronor 2025 ligger kvar och skulle innebära en 50-procentig uppgång från utfallet 2022. Då är ännu inte de fulla effekterna av fjolårets förvärv med vilket kommer att bidra positivt, liksom chansen att växa organiskt i de förvärv man gjort och även plocka upp nya intressanta förvärv under resans gång.

Lyckas man nå vinstmålet så finns helt klart intressant potential för en aktie som har tappat mycket av den glans som kom med Jonas Wiströms nystart av bolaget för ungefär två år sedan.

Reaktionen på bokslutet blev ganska sur och ska aktieglansen komma tillbaka tror vi dels att motgångarna inom Consumer måste dämpas, vilket kan dröja något kvartal. Dels vore det önskvärt med en kombination av framgångsrika avyttringar och ett förbättrat operativt kassaflöde som kan ta ned skulden och skapa nytt handlingsutrymme i de delar där Ratos vill fortsätta växa.

Jonas Wiström kan mycket väl få rätt i att de bästa affärerna görs i slutet av lågkonjunkturen och att det är klokt att ha muskler kvar för att agera då. I väntan på det hålls nettovinsten tillbaka av växtvärken som kommer från Plantasjen och från den ökade skuldbördan.

Vi ser framför oss en aktiemarknad som är fortsatt ganska avvaktande till Ratos aktie och som, givet årets utmaningar, inte har någon brådska att betala för den långsiktiga vision som Ratos har för sin omvandling. Vi delar den avvaktande synen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ratos B Neutral 38,78 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -