Så värderas investmentbolagen nu

Börs Många av investmentbolagen har tagit revansch under 2023. Vissa handlas fortfarande till stora rabatter medan andra ser betydligt dyrare ut. Placera har tagit en titt på investmentbolagens värderingar.

När det är positiva tongångar på börsen, som exempelvis 2021, tenderar substansrabatterna att vara små och premierna höga. När det stormar på börsen gäller generellt sett det motsatta. 

När ett investmentbolag handlas till en substansrabatt betyder det att aktiekursen står lägre än substansvärdet (de underliggande innehaven justerat för nettoskulden). Substanspremie är tvärtom, det vill säga när investmentbolagets aktie står högre än substansvärdet.

Bolag Rabatt/premie(-) Kursutveckling i år,%
Bure -24 6
Creades  -23 13
Industrivärden 11 13
Spiltan 11 7
Investor 12 8
Kinnevik  20 8
Latour -30 15
Linc -40 20
Lundberg 5 8
Svolder -17 11
VEF 40 -10
VNV 55 -5
Öresund -13 18
Källa: Ibindex    

 

VNV Global, som var en av fjolårets stora förlorare, har en substansrabatt på 55 procent. Sedan VNV:s toppkurs under 2021 har aktien rasat runt 80 procent. Portföljen består till stor del av olönsamma tillväxtbolag som är onoterade. Bland portföljbolagen finns bland annat Bokadirekt, svenska elsparkcykels-bolaget Voi och den börsnoterade AI-doktorn Babylon. Idag uppgår VNV:s marknadsvärde till 3 miljarder kronor och aktien är ner 5 procent i år. 

Investmentbolaget med näst högst substansrabatt är VNV:s lillebror VEF som har en rabatt på 40 procent. VEF:s portfölj är inriktad mot onoterade fintechbolag inom tillväxtmarknader och ungefär halva substansvärdet består av det brasilianska lånbolaget Creditas. VEF har ett börsvärde på 2,4 miljarder kronor och under 2023 är aktien ner 10 procent. 

Kinnevik har en substansrabatt på 20 procent och aktien är upp 8 procent i år. På senare år har Kinnevik fokuserat allt mer på tillväxtbolag. I det senaste kvartalet skrev Kinnevik ner 10 procent av sin onoterade portfölj. Tele2 som står för nästan 30 procent av substansvärdet är bolagets kassako. I dagsläget uppgår investmentbolagets börsvärde till 43 miljarder kronor. 

Andra investmentbolag som har substansrabatt är Investor (12 procent), Lundbergföretagen (5 procent), Industrivärden (11 procent) och Investment AB Spiltan (11 procent). 

Ränteuppgång har fått tillväxtaktierna att ta stryk. I varje kvartal värderar investmentbolagen sin onoterade portfölj med egna värderingsmodeller. Exempelvis genom försäljningsmultiplar eller senaste transaktion. De stora rabatterna i framförallt VNV och VEF kan signalera att marknaden tror på fler nedskrivningar i de onoterade innehaven.

Linc som investerar i Life Science-bolag har en substanspremie på 40 procent och aktien är upp 20 procent i år. Bland innehaven finns exempelvis MedCap och Calliditas Therapeutics. Nästan 90 procent av portföljen är börsnoterad. En förklaring till den höga substanspremien kan delvis vara att marknaden värdesätter Lincs kompetens inom den svårnavigerade sektorn. Lincs börsvärde ligger strax över 4 miljarder kronor. 

Latour har en substanspremie på 30 procent och aktien är upp 15 procent under 2023. I portföljen finns lönsamma pjäser som Assa Abloy, Tomra och Securitas. Ungefär 40 procent av substansvärdet består av en onoterad industrirörelse. Latour har ett börsvärde på 140 miljarder kronor. 

Creades aktie är upp 13 procent i år och substanspremien uppgår till 23 procent. Största delen av portföljen (45 procent) består av Avanza. Creades börsvärde ligger på 12 miljarder kronor. 

Investmentbolaget Bure har en substanspremie på 24 procent och under 2023 har aktiekursen gått upp 6 procent. Bland de noterade innehaven finns bland annat Mycronic och Vitrolife. Den onoterade delen av portföljen står för 20 procent av substansvärdet och här ingår bland annat bioteknikbolaget BioLamina och trafikskolan My Driving Academy Sweden. 

Andra investmentbolag som handlas till substanspremie är Svolder och Öresund. Det förstnämnda bolaget har en premie på 17 procent och det sistnämnda 13 procent. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -