Spararna prioriterade utdelningar i februari

Aktier Februari inledde med en stark och en uppgång på över 5 procent under de första två handelsdagarna. I kölvattnet av starkare inflationssiffror än förväntat har vi därefter sett förnyad ränteoro. Det har lett aktiespararna till att sälja utpräglade tillväxtbolag, som hittills varit kursvinnare i år.

Avanzakunderna har i stället för tillväxtbolag köpt aktier med hög direktavkastning. De gör 323 000 affärer per dag i februari. Det är en minskning med 19 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Den återhämtning vi sett på börsen sedan fjolårets lägstanivå kom av sig under februari. I takt med inkommande konjunkturstatistik och inflationsdata har oron för att vi går mot en längre tid av högre räntor ökat”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. Han frågar sig om kommer att få en återgång till en mer räntedriven börs igen:

”I det korta perspektivet kan det mycket väl bli så.”

Nicklas Andersson

”Nu går vi in i utdelningsjägarnas högsäsong, en finansiell sportgren med många anhängare”, säger Nicklas Andersson.

Samtliga OMXS30-bolag har lämnat bokslut och därmed även presenterat sina utdelningsförslag. Med facit i hand kan vi konstatera att utdelningstillväxten landade på 6,6 procent. Tittar vi enbart på de 21 bolag som höjde utdelningen så landar siffran på över 13 procent.

”Det är en delikat utdelningstillväxt, eller löneförhöjning i portföljen som jag brukar kalla det”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Handelsbanken, följt av SSAB och Nordea. Aktiespararna favoriserar aktier med hög direktavkastning under februari. Det är tydligt att de positionerar sig inför vårens stundande utdelningssäsong, där topptrion har en genomsnittlig direktavkastning på över 8 procent inklusive extrautdelningar.

”Tittar vi på aktiekurserna så har Handelsbanken inte alls hängt med sina sektorkollegor, varpå en del nog också hoppas på en kursmässig återhämtning. Detta särskilt med tanke på att trenden med stigande räntor ser ut att bestå, vilket gynnar bankerna”, säger Nicklas Andersson.

Ståltillverkaren SSAB har stigit över 30% under 2023. Det handlar dock om en cyklisk verksamhet och spararna gör klokt i att betänka det faktum att årets föreslagna utdelning överstiger den sammanlagda utdelningen under hela förra årtiondet.

Månadens säljlista toppas av Fortnox, Evolution och Embracer. Det kan tolkas som att aktiespararna väljer att ta hem vinst i utpräglade tillväxtbolag, som hittills varit relativa vinnare, i takt med att ränteoron mojnat och allt fler börjat tro på att vi passerat inflationstoppen.

”När vi nu i stället ser en förnyad ränteoro är det många som tackar för kaffet och stuvar om i portföljen mot mer utdelning på bekostnad av tillväxt”, säger Nicklas Andersson. Han tycker att en intressant spaning är att Swedbank återfinns på säljlistan med tanke på att aktiespararna till synes favoriserade bank under månaden.

”Det beror rimligtvis på att Swedbank är den bankaktie som gått allra bäst under året och tillika har den lägsta direktavkastningen.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -