Medvind för latinamerikanska aktier

Fonder ”Latinamerika börjar bli attraktivt igen. Sedan 2021 investerar USA mer dollar i Latinamerika än i Europa, det har aldrig tidigare hänt.” Det säger Juan Luis Rivera, partner på den chilenska kapitalförvaltaren Moneda.

Förutom att direktinvesteringarna från USA har ökat betydligt i Latinamerika, steg börserna i regionen under fjolåret. MSCI Latinamerikaindex avkastade knappt 9 procent och hörde till en av de bästa tillgångsklasserna. Samtidigt tillhörde såväl den mexikanska peson som den brasilianska realen de få valutor som steg mot US-dollarn. Och det finns tre globala teman som ger medvind för regionen, enligt Juan Luis Riviera.

Juan Luis Rivera

”Geopolitiskt ser det stabilt ut för Latinamerika som oftast är neutral i stora globala konflikter. Regionen har historiskt goda relationer med både USA och Kina. Som exempel har den brasilianska presidenten Lula planerade statsbesök både till USA och Kina i år.”

”Latinamerikas länder är vana vid inflation och vi har en lång historik av att hantera det, både för centralbankerna och företagen. Centralbankerna i regionen var redan ute för två år sedan och började då höja räntorna för att stävja inflationen. Flera stora länder i Latinamerika har statsbudgeten i balans och underskotten är lägre än snittet för tillväxtmarknaderna. Energiproblematiken vi ser i Europa finns inte i Latinamerika under fjolåret sjönk elpriserna till och med."

”Råvarutemat är ett annat globalt tema som gynnar regionen. Globalt har det varit underinvesterat inom energiråvaror och gruvor under en mycket lång tid. Det tar många år att starta en ny gruva. Det talar för regionen som har stora fyndigheter av koppar och litium, vilket har en stor betydelse för den globala energiomställningen. Latinamerika är en dominerande producent av spannmål och kött. Man är exempelvis världens största exportör av korn, soja och majs. Förutom det exporterar man bland annat stora mängder etanol, kaffe, choklad, apelsiner och kött.”

”En annan intressant iakttagelse är att latinamerikanska råvarubolag har en historiskt låg skuldsättning och högt fritt kassaflöde, vilket gör att utdelningarna är höga på runt 8 procent.”

Juan Luis Riviera menar att förutom de tre globala teman som stärker regionens attraktionskraft är aktievärderingen historiskt låg för latinamerikanska aktier. Samtidigt som vinstutvecklingen för bolagen ökar har det ännu inte reflekterats i stigande aktiepriser. I genomsnitt är värderingarna på sektorbasis idag 37 procent under värderingen före covidpandemin bröt ut.

”De globala investerarna har en negativ uppfattning om att investeringar i latinamerikanska aktier är en dålig investering.  Under tioårsperioden 2011 till 2021 var genomsnittsavkastningen i Latinamerika minus 3,6 procent per år. USA avkastade 15 procent i genomsnitt per år, vilket är mer än dubbelt så hög avkastning som deras historiska snitt på 6,5 procent."

"Men lyfter vi blicken och ser på perioden 2000 till 2010 så var utvecklingen för S&P 500 index noll inklusive utdelningar. Latinamerika avkastade under samma period 7 procent per år. Jag vet inte hur framtiden ser ut, men mycket talar för att kommande period blir bättre för latinamerikanska aktier. frågan är om USA-aktier orkar leverera 15 procent per år eller kommer tillbaka till sitt snitt på drygt 6 procent per år.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -