Nedgångar på Asien-börserna

Asien Aktiemarknaderna i Asien- och Stillahavsregionen handlades söderut på måndagen efter helgens stora bankaffär i Europa, där Credit Suisse köps upp av UBS. Bankaktier drogs ned, och särskilt HSBC, som föregående vecka köpte upp Silicon Valley Banks brittiska dotterbolag.

Affären, där UBS förvärvas av Credit Suisse för motsvarande 3,25 miljarder dollar, följdes av en gemensam likviditetsinjektion från amerikanska centralbanken Federal Reserve, Bank of Canada, Bank of England, Bank of Japan, Europeiska Centralbanken och Schweiz centralbank. Frekvensen av sjudagarsoperationer kommer att öka från en gång i veckan till dagligen, med start på måndagen. Åtgärderna kommer att pågå åtminstone till slutet av april.

"Draget är ämnat att tjäna som ett viktigt likviditetsstöd för att lätta ansträngningarna i de globala finansmarknaderna", skriver centralbankerna.

Senare i veckan väntar räntebesked från Federal Reserve. Konsensus har sjunkit sedan bankkrisen bröt ut, först i USA där driften av Silicon Valley Bank övertogs av staten efter en uttagsstormning innan Credit Suisse bekymmer ånyo tog fart med stora kursfall och oro för den schweiziska bankens finansiella hälsa.

Hongkongbörsens Hang Seng var sett till måndagens utveckling det hårdast drabbade ledande indexet i Asien- Stillahavsregionen, ned 3 procent vid 7.20-tiden.

HSBC, som backade 6,4 procent, fanns i botten.

Uppåt var det i stället för sökmotorbolaget Baidu, som under förra veckan stod för lansering av sin ChatGPT-konkurrent, AI-roboten Ernie. Volatiliteten har sedan dess varit hög i aktien, som klättrade drygt 1 procent på måndagsmorgonen.

Fastlandskinesiska Shanghais kompositindex var i sin tur ned med 0,2 procent medan Nikkei 225 sjönk 1,4 procent, i likhet med Sydneybörsens S&P/ASX200.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -