Deutsche Bank faller tungt i Frankfurt

Börs Deutsche Bank-aktien rasade med över 13 procent vid 11-tiden på fredagen, när en ny våg av oro över tillståndet i Europas banker spreds över marknaden.

 Vid sidan av aktiens ras har också priset på Deutsche Banks CDS:er, kreditswappar som köps av obligationsinnehavare för att försäkra mot konkursrisk, ökat kraftigt. Det signalerar att marknadens tro på att den systemkritiskt viktiga banken är på väg att falla har ökat.

Deutsche Banks AT1-obligationer, en tillgångsklass som uppmärksammats sedan affären där UBS förvärvsaffär med Credit Suisse förra helgen där den senare nämndas AT1:er nollades, har också fallit brant.

De så kallade AT1-obligationerna ställs ut av banker för att ta in regulatoriskt säkerhetskapital för att nyttja som krockkudde i händelse av likviditetskris, då värdet hos innehavarna och således bankens AT1-skuld kan nollas.

Credit Suisse drag att nolla AT1-obligationerna möttes av vrede då banken i praktiken inte uppfyllde de konventionella kraven för att utlösa upplösning av skulden. Däremot fanns det andra villkor i Credit Suisse AT1, som gjorde åtgärden möjlig. Saken har dock bidragit till en kraftig volatilitet i hela marknaden för AT1-obligationer, som även kallas "coco-bonds", en marknad som omfattade skuldsedlar till ett värde av omkring 250 miljarder euro.

Vid sidan av Deutsche Bank var lokala konkurrenten Commerzbank ned 10 procent, franska Société Générale föll 8 procent och UBS backade 6 procent. De svenska storbankerna var ned med som mest 3 procent, där Swedbank hittades i botten och SEB, Handelsbanken och Nordea klarade sig något bättre.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -