Köpvärda fonder i december - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit bra för Placeras utvalda fonder. Alla fonder har positiv avkastning och en klar majoritet har klått sina respektive kategorisnitt. Det visar Placeras utvärdering av fondvalen inför december.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför december 2022.

Europabörserna hör fortfarande till det senaste halvårets fondvinnare. Avkastningen landar på 15 procent för ett brett Europaindex. Men USA-börserna som var utklassade av Europabörserna under fjolåret, har det senaste halvåret haft en avkastning på närmare 12 procent, mätt i svenska kronor.

En bred globala indexfond som till 60 procent består av USA-bolag har haft det tuffare än både Europa och USA. Avkastningen landar 9 procent i avkastning.

På valutamarknaden har de två stora valutorna dollarn och euron stigit i värde mot den svenska kronan.

Euron har stärkts närmare 6,3 procent i värde mot kronan det senaste halvåret. Det stärker avkastningen för både globalfonder och främst Europafonder. Samtidigt har US dollarn fortsatt att stiga med 2,7 procent till 10,80 mot svenska kronan.

Stockholmsbörsens avkastning har inte hängt med övriga europeiska börser.

De 30 största och mest likvida bolagen har haft det bästa halvåret på Stockholmsbörsen med en uppgång på knappt 10 procent. Samtidigt har det varit tuffast för svenska småbolag som bara orkat lyfta med 3,3 procent. Ett brett index på Stockholmsbörsen som omfattar alla noterade bolag visar på en uppgång på 6,6 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har inte hängt med de europeiska börserna, men lyckats bättre än en bred svensk indexfond med en uppgången på 7,2 procent mätt i svenska kronor. Spridningen är som vanligt stor inom tillväxtmarknaderna.

De latinamerikanska börserna har stigit 16 procent. Samtidigt har avkastningen för fjolåret bästa börs Istanbul svalnat betydligt och uppgången mätt i svenska kronor är bara 2 procent.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
AMF Balansfond 2,6% 3,6%
Länsförsäkringar USA Indexnära 11,8% 6,9%
Länsförsäkringar Japan Indexnära 9,9% 9,9%
DNB Norden Indeks S 3,7% 8,8%
Storebrand Europa A SEK 15,0% 13,1%
Atlant Opportunity 3,0% NA
Storebrand Global Multifactor A 2,5% 6,3%
Spiltan Aktiefond Stabil 6,6% 6,2%
Carnegie Strategifond A 6,6% 3,6%
Fidelity Global Technology Fund 18,7% 18,5%
IKC Avkastningsfond 3,8% 2,5%
Källa: Morningstar 250523    

 

Jag reducerade fondvalen inför december och tog bort listans hälsovårdsfond. Alla elva utvalda fonder har lyckats skapa positiv avkastning under halvåret. Spridningen mellan fondernas avkastning varierar i vanlig ordning.

Avkastningen spänner från 2,5 procent till 18,7 procent. Tre av fonderna har inte klarat av att gå bättre än snittet av sina konkurrenter i fondkategorin.

Högst avkastning det senaste halvåret har teknikfonden Fidelity Global Technology. Fonden har stigit med 18,7 procent i spåren av årets AI-rally. Fonden har med liten marginal haft en högre avkastning än kategorisnittet av liknanden fonder.

Europafondsvalet Storebrand Europa A SEK har avkastat 15 procent i svenska kronor och valutamedvinden har varit tydlig. Fonden har lyckats bättre än snittet av Europafonder under perioden.

Näst högst avkastning har listans USA-fond, Länsförsäkringar USA Indexnära. Fonden har haft en stark period den senaste månaden som lyft periodens avkastning till närmare 12 procent, men det har inte räckt för att klå kategorisnittet för liknande fonder.

Länsförsäkringar Japan index har presterat i nivå med fondkategorin och har listans fjärde högsta avkastning.

Listans två blandfondsval Carnegie Strategifond och AMF Balansfond har utvecklats olika. AMF Balansfond har gått sämre än kategorisnittet med en avkastning på 2,6 procent.

Carnegie Strategifond har haft en riktigt bra period och utklassat kategorisnittet med råge. Det är även den fond som har den femte högsta avkastningen under halvåret tillsammans med Spiltan Aktiefond Sverige.

DNB Norden Indeks A hör till halvårets största relativa underpresterare och har inte hängt med fondkategorin Nordenfonder.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor, har tidigare skämt bort oss genom att ständigt klått fondkategorin. Men det senaste halvåret har fonden inte lyckats klå fondkategorin.

Lågriskhedgefonden Atlant Opportunity som har större frihetsgrader att agera med på räntemarknaden har också ökat i värde med 3,0 procent det senaste halvåret.

Placeras lågprisalternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har stigit med 3,8 procent. Den relativt höga avkastningen räcker med råge för att klå kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -