Två amerikanska småbolagspärlor

Aktier Det finns en stor mängd spännande småbolag på de amerikanska börserna. Placera har tagit en närmare titt på två av dem.

De amerikanska bolagen Winmark och XPEL har slagit börsen med råge. Under de senaste tre åren är det förstnämnda bolaget upp 130 procent medan det sistnämnda är upp över 360 procent. 

Second hand-bolaget Winmark grundades 1988 och huvudkontoret ligger i Minnesota. Sedan årsskiftet är aktien upp 40 procent och börsvärdet ligger på 1,1 miljarder dollar. Förutom att bolaget rider på hållbarhetstrenden tjänar de riktigt mycket pengar.  

Winmark har under sitt paraply fem franchisingkedjor inom second hand. Dessa är Plato’s Closet, Once Upon A Child, Play It Again Sports, Style Encore och Music Go Round. Play It Again Sports säljer använd sportutrustning och Plato´s Closet, som är Winmarks största franchise (36 procent av omsättningen), köper och säljer begagnade kläder och accessoarer riktade mot tonåringar och unga vuxna. 

Idag har Winmark cirka 1 300 franchisingavtal och totalt sett finns det över 2 800 butiker i Nordamerika. På rullande tolv månader omsätter bolaget 82 miljoner dollar. Winmark tjänar pengar genom att ta royalty-avgifter. Här ingår avgifter som baseras på hur mycket franchisetagaren säljer och initiala avgifter när en ny franchisetagare öppnar en butik. 

Winmark skulle kunna beskrivas som en kapitallätt kassaflödesmaskin. Den fria kassaflödes-marginalen ligger på 50 procent. Bolaget återköper konstant tillbaka aktier och betalar även en kupong till sina aktieägare. Sedan 2005 har antalet aktier nästan halverats och direktavkastningen ligger i dagsläget på knappt 1 procent. 

Baserat på de senaste tolv månaderna får investerare betala en ev/ebit-multipel på 23 och ett p/e-tal på nästan 30. Bolaget växer dock inte särskilt snabbt, under de fem senaste åren uppgår den genomsnittliga årliga omsättningstillväxten till 2,5 procent. Eftersom Winmarks produkter är förhållandevis billiga bör de klara en recession bra. En risk för bolaget är att konkurrenter som Poshmark och Facebook Marketplace tar marknadsandelar. 

Underleverantören XPEL utvecklar och marknadsför fordonsskyddsprodukter där de erbjuder fönster- och skärmskyddsfilm. Bolaget grundades 1997 och huvudkontoret ligger i San Antonio i delstaten Texas. 

Bolagets produkter används exempelvis för att skydda fordon från stenskott och repor. Bolaget erbjuder även solfilm som stänger ute värmeinstrålning, detta kan även användas till fönster på byggnader. XPEL var först med självläkande skyddsfilm. Om bilen exempelvis får en repa kan man med hjälp av värme få bort den. 

Bolagets affärsmodell är kapitallätt då tillverkningen läggs ut på kontraktstillverkare. XPEL:s rörelsemarginal ligger i dagsläget på 17 procent. Ungefär 70 procent av bolagets försäljning kommer från Nordamerika och resterande del från övriga världen där Europa sticker ut med 10 procent av den totala omsättningen. Under de senaste tolv månaderna hade XPEL en försäljning på 340 miljoner dollar. Den största risken för aktien just nu är att en lågkonjunktur påverkar bilförsäljningen negativt vilket i sin tur skulle bidra till sämre tider för XPEL. 

Med tanke på XPEL:s tillväxt och “coola” namn skulle man kunna tro att aktieutspädningen är hög på grund av Stock-based compensation. Men faktum är att denna kostnadspost inte är särskilt stor och utspädningen är därför obefintlig. Det är värt att tillägga att lite över 20 procent av aktierna ägs av insynspersoner. 

Baserat på rullande tolv månader handlas XPEL-aktien till ett p/e-tal på 43 och ev/ebit-multipeln uppgår till 33. Analytikerkåren förväntar sig sedan att p/e-talet faller till 32 under det innevarande räkenskapsåret. XPEL har idag ett börsvärde på nästan 2 miljarder dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -