Så ökar du innovationskraften i bolaget (och fortsätter växa trots tuffa tider)

ANNONS Att det är utmanande att driva tillväxtbolag idag skriver många under på, i en tid då överlevnad kan vara tufft nog. Men det finns metoder att ta till för att lyckas. Enligt Sofia Wallén, Chef Serviceutveckling Företag på Swedbank, finns några saker som utmärker framgångsrika tillväxtbolag.

Sofia Wallén, Chef Serviceutveckling Företag på Swedbank.

Osäkerhet är något som rör till det för många företagsledare idag. Med minskade marginaler och hög inflation, samtidigt som tidshorisonten för den här utvecklingen är svårbedömd. Vart ska kostnader och intäkter ta vägen? Att veta hur man ska agera är inte lätt. Men det finns möjligheter att se över, och sådant som särskiljer de som står stadigt starka och fortsätter växa.

Håll fast vid ert syfte

Att sträva efter en atmosfär där nya idéer välkomnas och där ett agilt arbetssätt hör till vardagen är hygienfaktorer för att klara en tillväxtprocess idag. Men det finns också något man, enligt Sofia Wallén, Chef Serviceutveckling Företag på Swedbank, bör hålla fast vid – företagets grundläggande syfte.

”Vilket behov är det ni tillgodoser? Den bästa lösningen kan variera med tiden allteftersom världen och våra vanor förändras. Det är ständigt något som pågår i vår omvärld som man behöver anpassa sig till. Men håller ni fast vid ert syfte och med örat mot rälsen uppdaterar ert erbjudande eller rentav hittar nya lösningar har ni mycket att vinna.”

Sofia Wallén nämner mobiltelefoner som ett exempel där det blir tydligt vilka som lyckats bli trendsättare inom sitt område, medan andra aktörer hamnat hopplöst på efterkälken eller rentav försvunnit som aktörer inom den specifika branschen.

”Det räcker med att snabbt skanna av vilka mobiltelefoner som finns i de flestas hand idag. Dessa bolag har sett hur våra behov och användarvanor förändrats och legat steget före i utvecklingen, men med ett bibehållet grundsyfte kopplat till interaktion med vår omvärld snarare än specifikt kunna prata 1:1. Under tiden har de som haft skygglapparna på och kört på enligt ’så här har det alltid fungerat’-principen backat eller fått lägga ner.”

Hämta inspiration från andra branscher och var proaktiv

Att ha koll på sina konkurrenter hör till vanligheterna hos de flesta bolag, men Sofia Wallén uppmanar till att även ha att stadigt öga på andra branscher.

”Lyft blicken och se vad bolag som går bra har gjort. Det finns mycket att lära och hämta inspiration från, även från andra branscher än din egen.”

Att befinna sig i ett snabbrörligt och tuffare ekonomiskt läge innebär att proaktivitet och kreativitet blir två viktiga nycklar för fortsatt tillväxt. Utöver en skarp omvärldsbevakning bör det enligt Sofia Wallén också ges utrymme för tankar och planer utanför boxen.

”Ska man utveckla en snabbare häst eller finns någon helt annan lösning? Att fastna i gamla hjulspår är en stor risk, så försök hitta nya vägar. Det kan ske genom att olika branscher och bolag möts, och för många har en sammanslagning med ett annat bolag resulterat i något bra.”

Behöver ni hjälp med fortsatt tillväxt? Klicka här för att se hur Swedbank kan hjälpa er!

Export och smarta placeringar

Den svaga kronan gör att svenska bolag nu kan öka vinstmarginalen genom export till andra länder där valutan är starkare.

”Om du landat i att ditt erbjudande kan vara eftertraktat på andra marknader är det nu en god idé att se över möjligheterna till export.”

Att generellt genomlysa varje del i verksamheten, allt från kassaflöde till kund- och leverantörsavtal, är något Sofia Wallén råder till. Allra helst för att landa på en överskottslikviditet i syfte att rusta bolaget för framtiden.

”Överskottslikviditeten bör du sedan placera smart, så att du får en passiv intäkt. Har du möjlighet att samla halm i ladorna för att öka möjligheterna att kunna fortsätta innovationsresan under hösten så skapar du dig ett värdefullt försprång.”

5 innovativa grepp för fortsatt tillväxt

  1. Utgå från bolagets syfte. Konkretisera vilket kundbehov ni ska fylla och utforma och anpassa bästa lösningen för det i takt med att omvärlden förändras.
  2. Håll koll på vad som händer i omvärlden. Hämta inspiration från framgångsrika bolag, inte minst utanför din egen bransch.
  3. Kratta för proaktivitet och kreativitet. När mycket runt omkring rör sig snabbt kan det bli förödande att fastna i gamla hjulspår. Hitta nya.
  4. Ökade marginaler genom export. När kronan är svag kan marginalerna bli bättre genom försäljning till ett annat land.
  5. Skapa en trygghet i en instabil ekonomi. Håll koll på ditt kassaflöde och om möjligt, sträva efter en överskottslikviditet.

Tips och inspiration om hållbart företagande

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -