Tarkettaktien har nått golvet

Aktieanalys Fransk-svenska Tarkett är ett av världens största företag inom tillverkning och försäljning av golv- och sportbeläggningar. Aktien har länge gått dåligt kan en vändning vara i sikte?

Tarkett erbjuder ett brett utbud av golvprodukter för olika sektorer, inklusive bostäder, kommersiella fastigheter, skolor och sjukvård. Deras produktportfölj inkluderar vinylgolv, linoleum, trägolv, textilgolv och syntetiska sportgolv.

Företaget har en stark global närvaro och opererar i över 100 länder i världen under varumärkena Johnsonite, Tandus Centiva, Desso, Pegulan, Sommer, Febolit, Sintelon och Lexmark.

Utöver det äger man även varumärket FieldTurf som räknas som den världsledande aktören inom konstgräs. Bland annat har bolaget levererat konstgräsplaner till Ajax, FC Barcelona, FC Sevilla, Borussia Dortmund, 1860 München, Olympique Lyonnais, Olympique de Marseille, Tottenham Hotspurs, Everton och West Ham United.

Föregångaren till Tarkett AB grundades 1886 i Malmö under namnet AB Malmö Snickerifabrik. 1889 började bolaget med produktion av stavparkett.

Produktnamnet Tarkett kommer 1947 och är benämningen på den första plastplattan i sortimentet.  1967 döptes hela företaget om till Tarkett AB.

1970 köpte Svenska Tändsticks Tarkett. Arton år senare köpte Stora Svenska Tändsticks. 1993 såldes Tarkett till en grupp internationella investerare.

Det var nu det som idag är Tarkett skapades genom en sammanslagning av Tarkett och det franska företaget Sommer-Allibert.

Tarkett har vuxit både genom förvärv och organiskt tillväxt.

Tarketts huvudkontor ligger idag i La Defense i Paris. Huvudägare är den familjen Deconinck som i april 2021 försökte köpa hela bolaget.

De lyckades dock inte och än idag finns cirka 10 procent av aktierna ute på marknaden. Budet låg på 20 euro per aktie. Idag handlas aktien till kursen 12 euro. Två minoritetsaktieägare satte sig på tvären. Idag finns den ena kvar som ägare i bolaget.

Runt tre fjärdelar av omsättningen kommer från golvdelen. Sportunderlagsdelen står för drygt 25 procent.

Antalet anställda uppgår till runt 11 000. Produktionen är fördelad på 34 fabriker.

37 procent av omsättningen genereras i Nordamerika, ungefär lika mycket i Europa tillsammans med Mellanöstern och Afrika och 26 procent i Asien och Latinamerika.

2022 steg helårsomsättningen med 20 procent. I år spås omsättningen ligga stilla. Tarkett drabbas på samma sätt som andra byggunderleverantörer av inflationen och minskad efterfrågan inom bygg.

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 2 792 3 359 3 369 3 454
Rörelsemarginal 2,97% 2,55% 3,30% 4,70%
Vinst/aktie EUR 0,23 -0,41 0,5 1,16
Utdelning EUR 0 0 0,17 1,53
Källa: Marketscreener        
       

Marknaden spår att ökad lönsamhet och omsättning kommer att märkas ordentligt under 2024.  

Senaste rapporten visade på en omsättningsökning med 2 procent främst till följd av prishöjningar. Rapporten visade också att sportdelen går fortsatt mycket starkt med god tillväxt på hela 17,8 procent.

I Europa, Mellanöstern och Afrika var efterfrågan dämpad på grund av lägre efterfrågan på privatmarknaden. Nordamerika och Latinamerika gick starkare medan efterfrågan i Asien var dämpad.

Idag är Tarkett en av de ledande globala aktörerna inom golvbranschen.

Sett över de senaste fem åren har Tarkettaktien tappat 46 procent. Aktien handlas långt under budnivån från 2021. Under 2023 summeras aktieuppgången till blygsamma 2 procent. Marknadsvärdet på bolaget är 786 miljoner euro.

Sett till estimaten för 2024 handlas Tarkett till ett p/e-tal på 10. Lägg därtill optionen att familjen Deconinck när som helst kommer med ett nytt bud på de resterande aktierna så ser det ganska aptitligt ut för den tålmodige investeraren. Tarkettaktien har sannolikt nått golvet.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tarkett Köp 11,65 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -