Köpvärda fonder i februari - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en stor spridning i avkastning för Placeras utvalda fonder. Det visar Placeras utvärdering av fondvalen inför februari.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför februari 2023.

USA-börserna sticker ut som halvårets vinnare. Nasdaqbörsen har stigit drygt 30 procent och en bred USA-indexfond har avkastat 17 procent mätt i svenska kronor.

En bred global indexfond som till drygt 60 procent består av USA-bolag har haft en bra utveckling. Avkastningen landar på närmare 10 procent i avkastning. Det är bättre än Europabörserna som det senaste halvåret stigit knappt 8 procent mätt i svenska kronor.

Stockholmsbörsen har haft det lite kämpigare det senaste halvåret.

Stockholmsbörsens 30 största och mest likvida bolag har haft det bästa halvåret på Stockholmsbörsen med en uppgång på drygt 4 procent. Samtidigt har det varit tuffast för svenska småbolag som backat drygt 5 procent. Ett brett index på Stockholmsbörsen som omfattar alla noterade bolag visar på en marginell uppgång på 1,3 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har inte hängt med de europeiska börserna och bara avkastat drygt en procent mätt i svenska kronor. Spridningen är som vanligt stor inom tillväxtmarknaderna.

De latinamerikanska börserna har stigit 20 procent. Samtidigt har avkastningen för tillväxtmarknadernas största land Kina backat med runt 15 procent.

Euron har stigit med drygt 2 procent i värde mot kronan det senaste halvåret. Det stärker avkastningen för både globalfonder och främst Europafonder. Samtidigt har US dollarns framfart lugnat ner sig och bara stigit med beskedliga 0,7 procent till 10,44 mot svenska kronan.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
AMF Balansfond 2,2% 3,3%
Länsförsäkringar USA Index 17,8% 14,5%
Länsförsäkringar Japan Index 6,3% 9,5%
PLUS Småbolag Sverige Index -4,0% -1,7%
Storebrand Europa A SEK 9,0% 8,0%
Swedbank Robur Small Cap EM A 14,8% 8,3%
Atlant Opportunity 0,8% NA
Storebrand Global Multifactor A 6,2% 10,8%
Spiltan Aktiefond Stabil -0,2% 2,1%
Carnegie Strategifond A 2,2% 3,3%
Fidelity Global Technology Fund 16,2% 29,7%
IKC Avkastningsfond 2,5% 1,5%
Källa: Morningstar den 27 jun 2023    

 

Jag genomförde ett fondbyte inför februari och tog in en svensk småbolagsindexfond. Spridningen mellan fondernas avkastning varierar i vanlig ordning och spänner från minus 4 procent till närmare 18 procent. Sex av fonderna har inte klarat av att gå bättre än snittet av sina konkurrenter i fondkategorin.

Högsta avkastning för det senaste halvåret har inte överraskande listans USA-fondsval. Länsförsäkringar USA Indexnära har haft en stark period och stigit med närmare 20 procent. Det räckte för att klå kategorisnittet för liknande fonder.

Teknikfonden Fidelity Global Technology har näst högst avkastning med 16,2 procent i spåren av årets AI-rally. Fonden har tyvärr sämre avkastning än kategorisnittet av liknande fonder.

Tredje högsta avkastning och den fond som klått kategorisnittet mest störst marginal är Swedbank Robur Small Cap EM A. Fonden som togs in i januari har avkastat närmare 15 procent samtidigt som fondkategorin avkastat drygt 8 procent.

Europafondsvalet Storebrand Europa A SEK har avkastat 9 procent i svenska kronor med en liten valutamedvind. Fonden har lyckats bättre än snittet av Europafonder under perioden.

Listans två blandfondsval Carnegie Strategifond och AMF Balansfond har båda haft en tung period. Båda fonderna har avkastat sämre än fondkategorin.

Länsförsäkringar Japan index har presterat lite sämre än fondkategorin och har listans femte högsta avkastning.

Listans Sverigefondsval Spiltan Aktiefond Sverige har lyckats sämre än snittet för Sverigefonder. Även PLUS Småbolag Sverige Index har halkat efter fondkategorisnittet för svenska småbolagsfonder.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor, har tidigare skämt bort oss genom att ständigt klått fondkategorin. Men det senaste halvåret har fonden inte lyckats slå fondkategorin.

Lågriskhedgefonden Atlant Opportunity som har större frihetsgrader att agera med på räntemarknaden har också ökat i värde med 0,8 procent det senaste halvåret.

Placeras lågriskalternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har stigit med 2,5 procent, vilket är klart bättre än kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -