Så investerar du i turkiska aktier

Fondkommentar Istanbulbörsen hörde till fjolårets bästa börser med ett fördubblat börsvärde. Vinsthemtagningar förbytte uppgången till nedgång men sedan slutet på juni har Istanbulbörsen tagit ny fart med ny finansminister och centralbankschef. Placera en hittat börshandlad fond som ger en bred exponering mot turkiska bolag.

Istanbulindex BIST30 i USD

Efter presidentvalet i maj med förnyat förtroende för den sittande president Recep Tayyip Erdoğan, ser det äntligen ut som han tar itu med landets missförhållanden gällande finans- och penningpolitik.

Turkiet har haft en ganska lång period av misskötsel med en oortodox penningpolitik där man sänkt räntan trots ultrahög inflation och gått emot de etablerade centralbankernas agerande.

Efter valsegern har president Erdoğan gjort två mycket väl ansedda utnämningar med bakgrund från Wall Street.

Mehmet Şimşek, tidigare räntestrateg på Merrill Lynch, utsågs till finansminister och den tidigare Goldman Sachs-bankiren Hafize Gaye Erkan valdes till att leda centralbanken. Under förra veckan utsåg president Erdoğan tre nya vice guvernörer, vilket ses som ytterligare förändring mot en mer klassisk finans- och penningpolitik.

Centralbankschefen Hafize Gaye Erkan har redan genomfört två på varandra följande räntehöjningar, vilket har mer än fördubblat räntorna till 17,5 procent. Med en inflation på nära 40 procent ser det fortfarande lågt ut. Men agerandet har inte gått de internationella investerarna förbi.  

Den turkiska aktiemarknaden har stigit med cirka 55 procent i lokal valuta sedan maj. Mätt i US dollar motsvarar det en ökning med drygt 14 procent. Utländska investerare har letat sig tillbaka till Istanbulbörsen och nettoinvesterat 1,6 miljarder dollar sedan början av juni.

Förutom en ny finans- och penningpolitik som skapar ökad attraktionskraft hos internationella investerare för Istanbulbörsen finns det ett antal andra intressanta faktorer.

Turkiet är idealiskt beläget på gränsen till Europa och med 85 miljoner människor har det demografisk medvind.

Det finns ett antal företag i världsklass på Istanbulbörsen, Turkish Airlines och konglomeratet Koc Holdings är två välskötta marknadsledare.

Även efter sommarens starka Istanbulbörs hör den fortfarande till en av billigaste i världen.

Enligt indexberäknaren MSCI landar årets p/e-tal på låga 4,6 och direktavkastningen på 2,8 procent. Det är historiskt lågt och skillnaden till breda tillväxtmarkandsindex är stort. MSCI Emerging Markets index värderas till p/e-tal 13,8.

Ser vi på den låga värderingen kan det finnas betydande uppgångar innan Istanbulbörsen ser dyr ut. Man bör ha i bakhuvudet att risken mätt i standardavvikelse är mer än dubbelt så hög för Istanbulbörsen som genomsnittet på tillväxtmarknaderna. Det skapar så klart möjligheter för både stora vinster och förluster.

Som investerare får man lita på att president Erdoğan inte ändrar spår och byter ut centralbankschefen som han gjort så många gånger tidigare.

Men det krävs en modig investerare för att investera i turkiska aktier. Jag har hittat en intressant börshandlad fond som följer MSCI Turkey Index.

Jag har valt den börshandlade fonden iShares MSCI Turkey UCITS ETF USD (Dist) med börskoden IQQ5 och ISIN kod: IE00B1FZS574. Det är en passiv fond som investerar efter MSCI Turkey Index.

MSCI Turkey Index representerar de 18 största och mest likvida bolagen på Istanbulbörsen. Det spänner från det största bolaget Turk Hava Yollari (Turkish Airlines) med ett börsvärde på 4,1 miljarder dollar, till det minsta Koza Altin Izletmeleri med ett börsvärde på 900 miljoner dollar. Genomsnittsvärdet för bolagen i indexet ligger på 2 miljarder dollar.

Indexet följer MSCI:s principer för ombalansering som sker kvartalsvis och är börsvärdesviktat efter antal aktier som är tillgängliga för handel, aktier som inte ägs av huvudägarna eller insiders i bolaget, så kallad free-float.

Industrisektorn väger tyngst med en tredjedel, näst störst är finanssektorn på 21 procent, följt av material på 15 procent. Sällanköpsvaror med 8,6 procent hamnar på fjärdeplats före sällanköpsvror med 8,4 procent.

Indexet utgörs av en majoritet av tillväxt- och kvalitetsbolag. Direktavkastningen är hela 7,3 procent och den långsiktiga vinsttillväxten för bolagen är aggregerat hela 22 procent.

Tio största innehaven 
Bolag vikt i %
Turk Hava Yollari  11,0
Koç Holdings 8,9
BİM Birleşik Mağazalar 8,7
Tupras-Turkiye Rafineleri 8,1
Akbank 7,6
Turkiye Sise ve Cam Fabrikalari 5,8
Ford Otomotiv Sanayi 5,7
Sasa Polyester Sanayi 5,3
Turkcell Iletisim Hizmetleri 5,4
Haci Omer Sabanci Holding 5,0
Källa: Morningstar 71,4

 

De tio största innehaven i iShares MSCI Turkey UCITS ETF USD (Dist) utgör precis som i det underliggande indexet hela 71 procent av fondens värde. Största bolag är det Turkish Airlines på 11 procent, följt av investment- och konglomeratet Koç Holdings. Koç Holdings väger 8,9 procent, bolagets majoritetsägare är familjen Koç som grundade bolaget 1963. Verksamheten är bred och spänner från energi, fordonsindustri, banker, försäkringar, fastigheter till sällanköpsvaror inom elektronik.

Tredje största bolag är detaljhandelsbolaget BİM Birleşik Mağazalar 8,6 procent. Bolaget var först i Turkiet att erbjuda lågprisbutiker.

Ishares MSCI Turkey UCITS ETF  
Avkastning % i år -8,0
Avkastning % 3 år 76,3
Risk % 3 år 34,9
Betyg* NA
Index MSCI Turkey Index
Handelskod: IQQ5
ISIN: IE00B1FZS574
Replikering: Fysisk
Avgift%/år 0,75
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Ishares- Blackrock
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar 31/7 2023  

 

Ishares MSCI Turkey UCITS ETF USD (Dist) ger en bred exponering mot turkiets storbolag. Förvaltningsavgiften är 0,75 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen och oftast utgår en valutaväxlingsavgift. Fonden förvaltas av Ishares som är en del av världens största kapitalförvaltare amerikanska Blackrock.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -