Gravidförsäkring – räcker gratisversionen?

Försäkring Att bära och föda barn innebär dessvärre fortfarande en ganska stor risk för att allt inte går som man tänkt sig. En gravidförsäkring kostar allt från noll till 1 500 kronor. Placera hjälper dig att välja rätt.

Som förstagångsförälder kan oron inför förlossning och barnets hälsa skapa ett behov av trygghet till varje pris. Det vet förstås om försäkringsbolagen om. Men graviditeten och det tidiga föräldraskapet är ofta också kantat av känslan av att man betalar onödigt mycket för massor av saker som du eller barnet egentligen skulle kunna vara utan.

Men gravidförsäkringarna är generellt inte särskilt dyra. Rentav kan man ana att de generellt är ganska prisvärda för att locka föräldrarna till att, när barnet väl är fött, köpa en barnförsäkring som man kanske behåller I 25 år och i sin tur är en betydligt bättre affär för försäkringsbolaget.

Så i det avseendet är en gravidförsäkring en helt okej försäkring till en hyfsad peng alltså – men för den sakens skull skadar det inte att läsa på och göra ett medvetet val. välja den bästa. Som konsument ska du också vara medveten om att gravidförsäkringarnas skydd inte är så heltäckande som man kanske skulle kunna tro.

”Den vanligaste anledningen till att man kontaktar oss är att man har fel förväntningar på vad försäkringen faktiskt täcker”, säger Håkan Carlsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Håkan Carlsson

”Därför är det viktigt att sätta sig in vad som ingår i försäkringen, inte bara teckna och tro att man är skyddad mot allt.”

Gratisförsäkring – inget skydd mot graviditetsrelaterade skador

För att skapa sig en förståelse för hur marknaden för gravidförsäkringar ser ut kan man dela upp dem i tre två grupper. Grupp ett är gratisförsäkringarna. De är egentligen en typ av olycksfallsförsäkring. Olycksfallsförsäkring har du ofta redan via facket, tjänstepensionen eller hemförsäkringen.

Det enda en gravidförsäkring som inte kostar något egentligen ger skydd mot är olycksfall som inte har något med graviditeten att göra och ifall någon av föräldrarna skulle dö. Alltså är du som gravid skyddad om du halkar och slår dig på gatan, men inte om barnet i magen är sjuk på något vis eller blir skadad i samband med födseln.

”Tänker man gravidförsäkring ska man tänka på betalvarianten”, säger Håkan Carlsson.

Livförsäkringsbeloppen är låga, därför kan det vara en god idé att se över om du har någon annan livförsäkring om det är just den delen av försäkringen du är intresserad av. Kort sagt – mycket av det skydd du får via gratisförsäkringen kanske du redan har (eller i alla fall borde ha). Men å andra sidan är den ju just gratis och alltså bättre än att inte ha någon gravidförsäkring alls.

Betalvarianten – lågt skydd vid förlossningskomplikationer

Den andra gruppen gravidförsäkringar är betalvarianten som kostar mellan 1 000 1250 och 1 500 kronor. De absolut största skillnaderna jämfört med gratisvarianten är att du kan få en mindre summa vid förlossningsskada, ett större engångsbelopp vid allvarlig diagnos och ersättning vid sjukhusvistelse. Det är alltså något helt annat än gratisvarianten.

Däremot är det inte särskilt stor skillnad mellan de olika försäkringsbolagen. De ersätter i stort sett samma händelser och har mindre avvikelser i ersättningsnivå.

Ersättning för komplikationer under graviditeten såsom havandeskapsförgiftning och missfall ingår i varierande grad. Det gemensamma för alla är att ersättningsnivåerna är relativt låga. 3 000 kronor per komplikation kan du få.

Förlorar du mer än två liter blod eller får någon annan skada vid själva förlossningen kan även det ge en ersättning på 3 000 kronor per besvär. Här skiljer sig försäkringarna åt, så undersök innan vilka skador som berättigar dig pengar. Även relativt vanliga händelser såsom akuta kejsarsnitt och bristningsskador av tredje och fjärde graden kan ingå.

Alla sjukdomar berättigar inte till ersättning och vilka diagnoser som omfattas kan variera. Hur man ska tänka kring detta när man väljer gravidförsäkring medger Håkan Carlsson är vanskligt.

”Om man har kännedom om en ökad risk eller benägenhet för en sjukdom eller skada kan man förstås undersöka om just den diagnosen ingår”.

Teckna försäkringen i god tid

Oavsett vilken försäkring du väljer bör du teckna den i god tid. Det ofödda barnet är normalt försäkrat från vecka 22 eller 23, men eventuella skador som upptäcks innan försäkringen tecknas kan du förstås inte få ersättning för.

”Det är egentligen barnförsäkringen man ska lägga krutet på, så kolla gärna barnförsäkringar samtidigt som du väljer gravidförsäkring. Man kan ofta få rabatt på barnförsäkringen om man försäkrade sin graviditet på samma bolag”, säger Håkan Carlsson.

Såväl gravid- som barnförsäkringars villkor går att jämföra på jämförelsesajten Konsumenternas.se.

Vänta inte med barnförsäkring

En gravidförsäkring gäller tills barnet fyllt sex månader, men det finns ingen anledning att vänta så länge med att skaffa en barnförsäkring. Anledningen till att du ska teckna så tidigt som möjligt är att risken ökar för att upptäcka diagnoser som barnet kunnat få ersättning för.

"Alla sjukdomar eller skador som upptäcks innan man tecknar barnförsäkringen kommer då att undantas ur den försäkringen, så även framtida besvär som har samband med den tidigare sjukdomen", säger Håkan Carlsson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -