Dags att köpa denna munhygienaktie

Aktieanalys Colgate-Palmolive är ett av världens största företag inom konsumentprodukter främst inom rengöring och personlig hygien. Aktien har stått och stampat under de senaste fem åren. Vad talar för en ändring?

Colgate-Palmolive Company är ett av världens största tillverkare av rengörings- och hygienprodukter. Koncernen producerar och säljer även djurfoder till husdjur.

Colgate-Palmolive äger starka varumärken som Colgate, Palmolive, Ajax, Speed Stick, Softsoap och många fler. Produkterna säljs globalt i drygt 200 länder.

Särskilt dominerande är bolaget inom munhygien genom varumärket Colgate.

Ursprungligen grundades bolaget 1806. Grundare var den engelska baptisten William Colgate som startade en tvål- och ljusfabrik på Dutch Street i New York.

I inledningen gick företaget under namnet William Colgate & Company. 1873 lanserade bolaget sin första tandkräm på burk. Första tandkrämstuben kom först 1896 med Colgate Ribbon Dental Cream.

1898 grundades tvåltillverkaren Palmolive i Milwaukee, Wisconsin. Man tillverkade tvålen uteslutande av palm- och olivolja. Palmolivetvålen gjorde succé och blev snabbt världens bäst säljande tvål. 1928 köpte Palmolive Colgate och tog namnet Colgate Palmolive.

Idag värderas Colgate Palmolive till 61 miljarder dollar.

Colgate-Palmolive har upplevt 17 kvartal i rad med organisk försäljningstillväxt på eller över det långsiktiga målet på 3–5 procent.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MUSD 17 967 19 356 20 228 21 012
Rörelsemarginal, % 20,50% 20,70% 21,20% 21,90%
Vinst/aktie USD 2,13 2,83 3,42 3,52
Utdelning USD 1,86 1,95 2,03 2,12
Källa: Marketscreener        
       

Omsättningen i år spås öka med 8 procent. Hygien- och rengöringsprodukter är klart dominerande när det gäller omsättning. Denna del står för 77 procent av intäkterna. I denna kategori ingår munhygien, kroppsvård, hushållsrenöringsmedel.

Nettoomsättningen fördelar sig geografiskt enligt följande: Nordamerika står för 27 procent, Latinamerika för 28 procent, Asien/Stillahavsområdet för 20 procent, Europa för 18 procent och Afrika och Eurasien för 7 procent.

Nio av 21 analytiker sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 85 dollar. Det indikerar en uppsida på 16 procent.

Hittills i år har Colgate Palmolive-aktien fallit 7 procent. Sett över tre år har aktien likaså backat 7 procent.

Faktum är att aktien i princip har stått och stampat under de senaste fem åren.

Senaste året har Colgate-Palmolive drabbats av råvaruinflationen. För att kompensera för detta har bolaget främst arbetat med att höja priserna och i viss mån sänka kostnaderna.

Varumärket Colgate är världens överlägset dominerande aktör inom munhälsa med drygt 40 procent av världsmarknaden för tandkräm. Det är cirka 2,5 gånger större än närmsta jämförbara konkurrent.

I en del länder är Colgates marknadsandel på tandkräm ännu mycket större som till exempel i Brasilien, där marknadsandelen ligger på hela 66 procent. I Kina är andelen 27 procent och i Indien 43 procent, enligt Morningstar.

Framöver förväntas Colgate fortsatt arbeta med att höja priserna och sänka kostnaderna för att få upp vinsterna igen.

I år spås vinsten per aktie landa på 2,83 dollar per aktie. Det är fortfarande lägre än vinsten per aktie 2020, men klart högre än vinsten per aktie förra året som landade på 2,13 dollar.

Nästa år 2024 väntas vinsten per aktie nå 3,42 dollar. Det skulle innebära en värdering på p/e 21 och Ev/Ebitda på 14. Det är något lägre än jämförbara konkurrenter som Procter & Gamble och Unilever.

Trots stigande kostnader och problemen i de globala leveranskedjorna verkar Colgate-Palmolive navigerar klokt under ledning av vd Noel Wallace.

Även om företaget sparar så sparar man inte in på utgifterna inom forskning, utveckling och marknadsföring. Målet är att lansera nya produkterna snabbare. Tidigare genomsnittstiden för nya produkter låg på 18–36 månader. Målet är att komma ner till mellan 6–12 månader.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Colgate-Palmolive Köp 73,83 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -