Ny aktiekick för danska Matas?

Aktieanalys Den danska hälsohandlaren Matas har gått starkt på Köpenhamnsbörsen i år och nu växlar bolaget upp med köpet av svenska Kicks. Att det ska ge aktien ett nytt lyft är inte lika givet.

Konsumentbolag stod inte högt i kurs på börsen förra hösten. Med Ukrainakrig, höjda räntor, skenande elpriser och tilltagande inflation som bakgrund blev många konsumenter återhållsamma och placerarna såg stora risker i hela sektorn.

Något som även präglade prissättningen av danska Matas, som är ledande i landet på hälso- och skönhetsprodukter. Aktien halverades nästan från början av 2022 till hösten samma år, trots den i grunden stabila utvecklingen för bolaget.

Med en värdering som hade tryckts ned till ett p/e-tal på 7 tyckte vi att det var läge för ett fyndköp när vi gick igenom bolaget för precis ett år sedan. I korthet argumenterade vi för att den urstarka positionen på hemmaplan, produkter med förhållandevis låga priser (snittinköpet ligger på 190 kronor) samt en historik av att klara sig bra i lågkonjunkturer innebar att värderingen förr eller senare skulle normaliseras och att det skulle räcka för att lyfta aktien.

Den pressade värderingen höll i sig fram till årsskiftet men sedan släppte mycket av oron. Aktien har i år rusat med 45 procent, vilket till och med är bättre än succéjätten Novo Nordisks kursutveckling.

En stor del av årets uppgång har kommit efter halvårsskiftet och det är ingen slump. Det var nämligen då som Matas meddelade att man köper den svenska branschkollegan Kicks. Det hör inte till vanligheterna att Matas växer via större förvärv och köpet fick kursen att rusa.

Det är från Axel Johnson som man köper Kicks och på prislappen står det knappt 700 miljoner danska kronor, motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor. Kicks adderar ungefär 3,1 miljarder danska kronor i omsättning, hämtat från 226 fysiska butiker i Sverige, Norge och Finland samt ungefär 30 procent från online-handel.

Med en egen omsättning på 4,5 miljarder är det med andra ord en ordentlig pjäs som Matas nu sväljer. Tillsammans blir Matas och Kicks, som får behålla sitt varumärke, ledande i både Sverige, Norge och Danmark med omkring 500 butiker och över 5 miljoner registrerade klubbkunder.

Men smakar det så kostar det. Värderingen av Kicks ligger på 23 gånger den justerade rörelsevinsten (ebit) eller 15 gånger om man justerar för effekterna av den pågående integrationen av Kicksägda Skincity samt ett lagerautomatiseringsprojekt.

Dessa båda projekt tillsammans med att förvärvskalkylen även innehåller förväntade framtida synergier, engångskostnader för samgåendet och en ökad skuldsättning för att finansiera köpet bidrar med en hel del osäkerhet kring hur den underliggande intjäningen egentligen ser ut i det framtida Matas.

Själva affären stängdes den sista augusti och att döma av bolagets egen guidning och av analytikerna som följer bolaget så kommer det här räkenskapsårets (april-mars) vinst och marginal att tryckas ned ordentligt av köpet. Sedan hämtar sig marginalen långsamt och tack vare den betydligt högre omsättningen så tar vinsttillväxten fart. Mätt per aktie passeras fjolårets nivå redan nästa helår.

  2021A 2022A 2023E 2024E 2025E
Omsättning, MDKK 4344 4490 6490 8049 8279
Ebitda-marginal % 18,5 18,0 15,1 15,1 15,8
Ebit-marginal % 8,9 9,4 5,5 6,7 7,8
Vinst/aktie, DKK 7,2 7,4 4,9 8,6 11,2
Utdelning/aktie, DKK 2,0 2,0 2,0 2,5 3,1
P/e-tal 13,4 11,5 20,9 11,8 9,0
Källa: S&P Global          
Fotnot: Brutet räkenskapsår april-mars      

 

Faller alla pusselbitar på plats och man vågar se bortom de närmaste 1-2 åren så kommer Matas helt klart att vara i en intressant position. Då har man ledarskapet i sin nisch i Norden, en vinstkurva som bör peka uppåt igen och en storlek som kan göra att intresset för aktien kanske kan vakna till även utanför Danmark.

Samtidigt är stora uppköp alltid förenat med risker för oväntade käppar i hjulen och Matas erfarenhet av en internationell expansion är begränsad till öppnandet av sajten i grannländerna och en försiktig inbrytning i Tyskland. Om synergierna blir så stora som utlovat och om konsumenterna är lika motståndskraftig som historiskt är andra osäkerhetsmoment.

Vi ser visserligen hyggliga chanser för att Matas kan bli en bra affär om man köper nu och har en tidshorisont bortom de närmaste två åren, men vi landar ändå i att riskerna för bakslag på kort sikt är lite avtändande. Fyndläget vi såg för ett år sedan är borta men skulle aktien gå trögt samtidigt som sammanslagningen visar tecken på att bli lyckad så kan nya attraktiva ingångslägen uppstå.

Vi kliver ut på sidlinjen och följer avvaktande hur giftermålet med Kicks utvecklas de närmaste kvartalen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Matas Neutral 100,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -