Sjutton köpvärda aktier i oktober

Köptips Att räntetoppen sannolikt är nära har inte räckt för att hålla börsen under armarna i september. Med en ny rapportperiod i antågande är det säkrast att räkna med en sedvanligt höststökig oktober, där vi gör några finjusteringar i vår aktielista.

Centralbankerna fortsatte att höja styrräntorna i september, med amerikanska Fed som undantag, men allt mer talar för att de flesta nu är nära slutet på höjningscykeln. Att det betyder räntesänkningar inom kort vill däremot ingen centralbankir signalera i onödan, vilket har gjort att huvudbudskapet som trummas ut nu är ´higher for longer´.

Höga och utplanande räntor är inte vad optimisterna på aktiemarknaden hade hoppats på inför hösten och den tongivande amerikanska 10-årsräntan har tagit ett rejält kliv uppåt igen. Från att ha legat i ett intervall på 3,5-4,0 procent större delen av sommaren är den nu uppe och kring 4,60 procent. Det är nivåer som senast rådde i samband med finanskrisen för över 15 år sedan.

Ihållande höga räntor i kombination med tecken på att efterfrågan har fortsatt bromsa in både här och där hos börsbolagen har gjort att årets börsuppgång också har kommit av sig de senaste månaderna. En svag augustimånad följdes av ytterligare en minusmånad i september.

I Stockholm handlar det om en nedgång drygt 2 procent för det breda indexet OMXSPI i september medan S&P500 i USA tappade hela 5 procent.

Även om vi har en hyggligt defensiv profil när man tittar på hela vår lista över individuella aktiefavoriter så har de flesta aktier haft svårt att stå emot den sura börsen. Exempelvis har Essity, Securitas och Thermo Fisher gått knackigt trots relativt låg konjunkturkänslighet medan andra aktier mest har följt med ned i den allmänna börsnedgången.

Ett par stjärnor har vi dock prickat in. Lågt värderade Handelsbanken har äntligen fått lite bättre fart och lyfte 7 procent. Traton och SCA har också klättrat och ännu bättre har det gått för byggbjässen Skanska som vi tog in på listan inför september.

Skanska har tagit ett par större order under månaden och även fått draghjälp av positiva analyser. Den snabba kursuppgången på 12 procent i september krymper potentialen lite och kan locka till vinsthemtagningar, men vi ger ändå byggaren fortsatt förtroende.

Så gick det för aktiefavoriterna i september

Med oktober kommer sällan lugnet. Historiskt har det varit en månad präglad av stora rörelser och många av de minnesvärda börsfallen hittar vi under denna månad. Det är också en rapportmånad som väntar vilket alltid kan utlösa stora rörelser och de senaste kvartalen har visat att aktiemarknaden är stenhård mot bolag som avviker negativt.

Storbolagen börjar rapportera kring den 17-18 oktober då Ericsson, ABB, Handelsbanken och Volvo är några av företagen som släpper sina siffror. Vi kommer att återkomma med en mer detaljerad kommentar kring vilka frågor vi tror blir avgörande det här kvartalet men några punkter framstår som självklara redan nu.

Hur industribolagens orderingång ser ut och vad de ger för efterfrågesignaler är en helt avgörande punkt. Vilken motståndskraft det finns i bolagens generellt höga vinstmarginaler när marknaden nu svalnar av är en annan. En tredje parameter är den i vissa fall offensiva skuldsättningen där högre räntekostnader kan komma att tvinga fram nyemissionsbesked i samband med rapporterna.

Vi väljer att inte göra några dramatiska förändringar i våra aktieval den här månaden, även om vi är inställda på att det kan bli svängigt även i oktober innan den sedvanliga optimismen inför ett nytt börsår förhoppningsvis smyger sig på mot slutet på 2023.

En aktie får dock lämna och det är New Wave. Bolaget är lågt värderat och långsiktigt högintressant men de flaggade också för några trögare kvartal i senaste rapporten vilket höjer osäkerheten inför nästa rapport. Signalerna från sport- och klädhandeln har inte heller varit roliga i höst så vi väljer att sätta aktien på avbytarbänken ett tag, men är öppna för att byta in bolaget igen längre fram.

Ett nytt namn som tar plats på listan är mångsysslaren Volati där vi tycker att värderingen börjar se intressant ut efter en svag kursutveckling och där vi gillar den starka vinsthistoriken. En länk till en färsk analys på bolaget finns under bolagstexten längre ned.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i oktober

Ellinor Beckett

Essity

Starka varumärken, nödvändiga produkter, sjunkande priser på insatsvaror, genomförda prishöjningar och försäljningar av mer kapitaltunga och mindre lönsamma verksamheter skulle kunna tala för att Essity kan ta sig ur sin kräftgång på börsen sedan avknoppningen från SCA.

Handelsbanken

Handelsbanken handlas till p/e 7,4 och har en direktavkastning över 8,5 procent. Av storbankerna var det SHB som klarade sig bäst genom finanskrisen och aktien handlas just nu inte långt från den värdering som var då, trots bra rapporter och stadigt växande intäkter och vinster.

Rejlers

Teknikkonsultbolaget Rejlers har lyckats växa organiskt och gjort lyckade förvärv de senaste åren samtidigt som man ökat debiteringsgraden och pressat kostnaderna. Nu återstår att öka priserna, då man enligt bolaget ligger lägre än konkurrenterna. En stor del av kunderna är energibolag och industrier i omställning, mindre än 5 procent återfinns inom fastigheter.

Martin Blomgren

Fagerhult

Senaste rapporten var ett litet bakslag med något svagare marginaler och orderingång än man kunde hoppats på, men vi betraktar det som ett hack i kurvan och den stora kursnedgången framstår som överdriven. Bolagets belysningslösningar bör efterfrågas även i tuffare konjunkturklimat, tack vare ett ökat fokus på energieffektivisering, och vi ser potential för en kurscomeback när nya EU-regler kring lysrör lyfter efterfrågan på både armaturer och aktien.

Securitas

Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig och rapporterna har visat både bra tillväxt, drivet av prishöjningar, och att marginalresan uppåt fortsätter i snabbare takt än vad analytikerna hade väntat sig. I takt med att trovärdigheten för bolagets långsiktiga marginalmål ökar finns också goda chanser för att aktien värderas upp – en hög skuld till trots.

Traton

Med Scania som ledstjärna i varumärkesportföljen bygger fordonskoncernen Traton upp en global storspelare inom lastbilar och bussar. Det gick länge trögt att få ihop de olika delarna till en stark enhet men den senaste rapporten bekräftar att bolaget är på rätt väg med fina marginaler i Scania och en stark återhämtning i MAN. Låg värdering och goda chanser att oron för ett större efterfrågefall under 2024 är överdriven gör att vi ser fortsatt potential i aktien.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Pekka Kääntä

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut förra våren fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen var lite överdriven. Cloetta behöll sin utdelning, kom med en hygglig rapport och det bör finnas potential kvar för uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång bra.

Läs Placeras analys här.

Scandi Standard

Kycklingbolaget har varit en trist historia på börsen med många bakslag men i grunden finns en attraktiv produkt och får man bara ordning på förlusterna i Danmark så ser vi potential för en uppvärdering. Senaste rapporten var ett steg i rätt riktning och insynsköpen haglade in efteråt.

Läs Placeras analys här.

Karl Lans

McDonald´s

Snabbmatsjätten McDonald's har lyckats skapa en stark gemenskap av franchisetagare som ständigt ger nya idéer och innovationer till moderbolaget. Det har bidragit till att hålla varumärket aktuellt och tillväxten god.

McDonald's utmärker sig med skalfördelar inom reklam och andra områden, vilket ger dem strukturella fördelar gentemot sina konkurrenter. Det är en aktie som passar i långsiktiga depåer.

Läs Placeras analys här.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Thermo Fisher

Amerikanska Thermo Fisher Scientific är en dominant inom områdena life sciences, diagnostik och laboratorieutrustning. Aktien står och stampar och för den långsiktige ger det ett bra köpläge.

Jag anser att Thermo Fisher-aktien med fördel hör hemma i långsiktiga depåer och särskilt i de som vill ha exponering mot life sciences och diagnostik. Aktiens relativt svaga utveckling till följd av tillfälliga faktorer ger ett bra köptillfälle.

Läs Placeras analys här.

Ludvig Löngårdh

Balco

Balkongtillverkaren Balco Group har kommit ner ordentligt sedan toppen 2022. I princip all försäljning kommer från renovering vilket bör bidra till en viss stabilitet. Bostadsrättsföreningar, oftast äldre med generellt bättre ekonomi, är den största kundgruppen. Vi tror det kan vara köpläge för den som vågar ta lite risk och hålla aktien i ett par år.

Läs Placeras aktieanalys här.

Disney

Disney-aktien har inte varit någon vidare investering de senaste åren men det finns anledning att tro på en vändning. Den tidigare VD:n Robert Iger är nu tillbaka och rör om i grytan rejält. Förhoppningsvis kan Disney-koncernen nu effektiviseras och marginalerna börja klättra.

Läs Placeras analys här.

Volati

Industrigruppen Volati har en bra avkastning på kapitalet och värderingen börjar se attraktiv ut. Vissa delar av koncernen har det motigt medan andra tuggar på bra. Placera tror det kan vara ett fint köpläge för den långsiktige investeraren.

Läs Placeras analys här.

Daniel McPhee

Aalberts

Aalberts erbjuder avancerade tekniska produkter och tjänster till bland annat industri-, fastighets- och transportsektorn. Exempelvis erbjuds värme- och kylsystem för fastighetsbolag, avancerade komponenter för halvledarprodukten och rörsystem för transport av gas, vatten och kemikalier. Aktien handlas nu till P/e strax över 12 på innevarande års vinst och en EV/EBITDA-multipel under 7.

Det är betydligt lägre multiplar än budet på den finska konkurrenten Uponor i slutet på april. I halvårsrapporten presenterades rekordsiffror gällande marginaler och kassaflöde. Aalberts är ingen aktieraket men direktavkastningen är över 3 procent och verksamheten är stabil.

Läs Placeras analys här.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. Medan priserna på sågade trävaror och containerboard sjunker från rekordnivåer går affären inom förnybar energi och skog starkt. Bolaget har en hög självförsörjningsgrad inom energi och logistik.

Lägre priser inom bland annat massa och ved har sänkt förväntningarna på SCA, vilket också resulterat i en relativt svag utveckling för aktien. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.

Läs Placeras skogsgenomgång här.

Skanska

Byggsektorn är av naturliga skäl ratad, vilket även gett avtryck i byggaktierna. Skanska har senaste åren levererat rekordvinster, har stora och delvis dolda värden i balansräkningen och stora ambitioner kring byggandet av en fastighetsportfölj. Men aktiemarknaden är skeptisk vilket visar sig i relativt låga multiplar och en direktavkastning på nästan 5 procent.

Om vi till hösten på allvar börjar se räntetoppar och lägre materialpriser bör det dessutom vara positivt för aktiemarknadens syn på byggbolagen.

Läs Placeras analys här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Essity B Köp 235,90 -
Handelsbanken A Köp 97,56 -
Rejlers B Köp 117,50 -
Fagerhult Group Köp 51,30 -
Securitas B Köp 86,66 -
TRATON Köp 229,40 -
Cloetta B Köp 18,26 -
Scandi Standard Köp 52,10 -
McDonald's Köp 263,44 -
Monster Beverage Köp 52,95 -
Thermo Fisher Scientific Köp 506,17 -
Balco Group Köp 40,60 -
Walt Disney Köp 81,05 -
Volati Köp 86,50 -
Aalberts NV Köp 34,68 -
SCA B Köp 149,95 -
Skanska B Köp 180,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -