Tre börshandlade cybersäkfonder

Fondanalys Tillväxten inom cybersäkerhet är fortsatt god trots inbromsande konjunktur. Placera har tittat på tre börshandlade cybersäkerhetsfonder som alla presterat bra i år.

Allt fler och allvarligare cybersäkerhetsattacker har gjort att IT-säkerheten blivit det mest prioriterade området för världens IT-chefer.

Det positiva med att investera i cybersäkerhet är att cybersäkerhetssektorn är relativt konjunktursäkert. Det handlar ofta om investeringar som måste gäras.

Ett problem investerare ställs inför när det gäller cybersäkerhet är att sektorn är spretig med många aktörer. För närvarande sker en omfattande konsolidering, men det kommer att ta tid innan det går att utse vinnarna i denna sammanslagningsvåg. Fram till dess lämpar sig fonder utmärkt för att få exponering mot branschen.

Bästa cybersäkerhetsfonden i år är WisdomTree Cybersecurity som är upp 37 procent.

Största innehaven är: Elastic, Tenable, CrowdStrike, Zscaler, Cloudflare, SentinelOne och Palo Alto Networks. Ägarandelen i samtliga är jämnt fördelat och uppgår till cirka 5 procent.

Knappt 90 procent av fondens tillgångar är investerade i USA. Förvaltningsavgiften är 0,5 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen.

En annan cybersäkerhetsfond som gått starkt är Rize Cybersecurity and Data Privacy som stigit drygt 20 procent i år.

Här är portföljen något mer koncentrerad. Största innehavet är SentinelOne som står för 6,5 procent av värdet på fonden, följt av Qualys som står för 6 procent och CrowdStrike för 5,7 procent.

85 procent av fondens tillgångar finns investerade i USA. Förvaltningsavgiften är 0,5 procent.

Ytterligare en cybersäkerhetsfond som gått starkt 2023 är Global X Cybersecurity som klättrat 20 procent.

Global X Cybersecurity följer Cybersecurity Index som består av 40 bolag. Cybersecurity Index innehåller bolag med minst 50 procent av intäkterna från cybersäkerhet.

Största innehavet i dag finns i Zscaler. Drygt 9 procent av fondens tillgångar finns placerade här. Näst störst är CrowdStrike med 7,3 procent och jätten Palo Alto Networks med 6,7 procent. Dessa tre bolag har stigit med mellan 45 och 70 procent hittills i år.

77 procent av fondens tillgångar är investerade på den amerikanska marknaden. Den årliga förvaltningsavgiften är 0,6 procent.

De tre börshandlade fondernas innehav är snarlika men sett till bolagsfördelningen framstår Global X Cybersecurity som något mer defensiv än de övriga två.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Börshandlad fond Utv. I år % Avgift år %
WisdomTree Cybersecurity 37 0,48
Rize Cybersecurity and Data Privacy 22 0,48
Global X Cybersecurity 20 0,58
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -