Pengar till sparare med Rysslandsfonder

PPM Hade du Rysslandsfonder i ditt PPM-sparande? Då finns chans att du kan få tillbaka pengar. Spararna får i denna veva ytterligare 247 miljoner kronor tillbaka.

Det gäller fonderna Baring Eastern Europe, East Capital Östeuropa och Nordea Rysslandsfond.

När Ryssland invaderade Ukraina avregistrerades fyra Rysslandsfonder och tre Östeuropafonder från premiepensionens fondtorg eftersom ryska aktier inte gick att handla och fonderna var tvungna att stängas.

Det som hände när fonderna stängdes förra våren var att de som hade Rysslands- eller Östeuropafonder inte kunde byta fonder överhuvudtaget, eftersom Pensionsmyndighetens fondvalssystem var utformat så.

Det gjorde att Pensionsbolaget köpte spararnas fondandelar för en mycket låg kurs. Andelsägare i Rysslandsfonder ersattes med 0,5 procent av senaste andelskurs när Pensionsmyndigheten övertog fonderna. På motsvarande sätt ersattes andelsägare i Östeuropafonder, som generellt består till hälften av ryska aktier, med 25 procent av senaste andelskurs.

”Pensionsmyndigheten har också fattat beslut att dessa fonder inte kunnat vara kvar på fondtorget eftersom de inte går allt handla. Vi har ett mandat att sälja av så snart det går”, säger Rasmus Bjälkeson, fondhandelschef på Pensionsmyndigheten.

Rasmus Bjälkeson

Han tar Nordeas Rysslandsfond som ett exempel:

”Fonden hade dels lite kassa, dels något innehav som inte var noterat på den ryska börsen och det har gjort att Nordea har kunnat göra två utdelningar. Pengar som vi delat vidare till spararna”

När det gäller Östeuropafonderna från Baring och East Capital har de beslutat att splitta sin fond en rysk och en icke-rysk del.

”Den icke-ryska fonden kunde de återöppna för handel och då har vi sålt av våra andelar, men vi har kvar andelarna i de ryska delarna.”

Hur stor del har spararna och pensionärerna generellt fått tillbaka på ett ungefär?

”Det blir mellan tummen och pekfingret, eftersom värderingarna kring krigsutbrottet var väldigt svajiga, men de med Östeuropafonder har fått tillbaka ungefär hälften, alltså hela den östeuropeiska delen, medan de med Rysslandsfonder fått tillbaka kanske 5 procent av det värde som fanns”, säger Rasmus Bjälkeson.

”Vi har kvar andelarna i de ryska fonderna. Vi kommer att fortsätta betala ut så fort vi har möjlighet att få loss pengarna. Det är väldigt svårt att sia om hur lång tid det kommer att ta, det är något vi räknar med att behöva bevaka i flera år.”

Pensionsmyndigheten meddelar att i runda slängar får…

5 700 sparare och pensionärer tillsammans 131 miljoner kronor från Baring Eastern Europe.

8 500 sparare och pensionärer tillsammans 108 miljoner kronor från East Capital Östeuropafond.

6 800 sparare och pensionärer 8 miljoner kronor från Nordea Rysslandsfond.

Om du är en av dessa sparare, eller pensionär för den delen, kommer du se din återbetalning som en korrigering på Mina sidor på Pensionsmyndighetens hemsida.

Utöver dessa ersättningar återbetalade Pensionsmyndigheten i mitten av juni 2023 drygt 228 miljoner kronor till 34 000 sparare och pensionärer i Carnegie Rysslandsfond och drygt 5 miljoner kronor till cirka 6 800 sparare och pensionärer i Nordea Rysslandsfond

Hur är det med de andra fonderna?

”Med Swedbank Robur Rysslandsfond saknar vi information om eventuell utdelning. Vi hänvisar till Swedbank. Swedbank Robur Östeuropafond fonden har splittats i april 2023, den likvida icke-ryska delen har Pensionsmyndigheten sålt och tilldelat spararna (ca 65 % av värdet gentemot för kriget).”

”SEB Östeuropafond återöppnades av fondbolaget redan i slutet av mars 2022 och Pensionsmyndigheten sålde hela sitt innehav i juni 2022 och tilldelade likviden till spararna. SEB Östeuropafond Små och Medelstora bolag fonden har splittats i februari 2023. Spararna har erhållit andelarna i den likvida delen som de själva kan välja att sälja eller behålla.”

”Med Blackrock Emerging Europe saknas information från fondbolaget. Fonden är fortsatt stängd och vi hänvisar till Blackrock.”

Fakta: PPM-fonderna som stängde

Rysslandsfonder

Carnegie Rysslandsfond

Swedbank Robur Rysslandsfond

East Capital Ryssland

Nordea Rysslandsfond

Totalt antal PPM-sparare: 89 264 Marknadsvärde 25 februari 2022: 5 117 745 518 kr

Östeuropafonder

Swedbank Robur Östeuropafond

East Capital Östeuropa

Baring Eastern Europe

SEB Östeuropafond

SEB Östeuropafond Små och medelstora bolag

Blackrock Emerging Europe

Totalt antal PPM-sparare: 63 957 Marknadsvärde 25 februari 2022: 2 164 066 257 kr

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -