Kanske en lite lugnare vecka

Geopolitiken och stigande räntor har satt skräck i investerarkollektivet. Den svenska börsen backade rejält under förra veckan och ner var det även i övriga delar av världen. Möjligen kan det bli lite lugnare på börsen under veckan som kommer.

placera-redaktionellt-2021-Makroveckan_700.png

23 oktober, 2023

Det var fortsatt surt på de flesta av världens börser under veckan som gick. Marknaden fortsätter att pressas av både geopolitisk oro och stigande räntor. Den amerikanska tioårsränta var uppe på 5 procent men har fallit tillbaka något och handlas nu kring 4,97 procent.

Den svenska börsen tappade hela 5,1 procent i förra veckan. Stoxx600 var ner med 3,4 procent och S&P500 sjönk med 2,4 procent. Så rapportperioden har fått en minst sagt trög start även om det i huvudsak är andra faktorer som i första hand skrämmer investerarkollektivet.

I veckan som kommer lär geopolitiken fortsätta att pressa marknaden även om det ser ut som att den israeliska markoffensiven ser ut att dröja när det fortsätter att förhandlas kring gisslan. Det kan i alla fall noteras att oljepriset fallit tillbaka lite grann och att även guldpriset sjunkit.

Den svenska kronan har tappat något men sett till omständigheterna är fallet inte så stort som kunde befaras. En dollar kostar nu 10,97 kronor och en euro 11,62 kronor.

I veckan är det bli en hel del fokus på räntebeskeden från Bank of Canada (onsdag) och ECB (torsdag). Bägge bankerna väntas låta räntan ligga still även om det finns en underliggande osäkerhet kring ECB:s besked. Tisdagens preliminära inköpschefsindex för oktober kan bli det som får det att väga över för en räntepaus.

För svenskt vidkommande ser vi främst fram mot det tal som vice riksbankschefen Per Jansson håller på onsdag samt den färska konjunkturbarometer som Konjunkturinstitutet släpper på torsdag. Risken är att vi får se lite tydligare signaler kring en svagare arbetsmarknad. Något för Riksbanken att bita i framöver.

Håll också koll på torsdagens BNP-siffror från USA. Det väntas starka siffror, vilket kan bidra till att räntorna trycks upp en bit till.

Måndag

Statsskulderna i EMU-området har stigit kraftigt under det senaste decenniet och totalsumman börjar nu nära sig 100 procent av BNP. Också en faktor att ta hänsyn till när man utformar penningpolitiken. Hushållsförtroendet i EMU-området väntas ha dämpats ytterligare i oktober.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för oktober rullas ut på bred front. Det väntas endast små förändringar jämfört med föregående månad men det är å andra sidan också ganska dåliga konjunkturnyheter. Förhoppningen ställs främst till att de amerikanska indexen hålls uppe på hyggliga nivåer.

Onsdag

Vice riksbankschefen Per Jansson håller tal och kan säkert komma att ge en del penningpolitiska signaler. Troligen åt det lite tuffare hållet. Bank of Canada lämnar penningpolitiskt besked och väntas låta räntan ligga still.

Torsdag

En färsk konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Mest intressant är kanske om industrin fortsätter att klara sig hygglig och om hushållshumöret kan ha stärkts en aning eller fortsätter att försvagas. Annars förstås mest fokus på räntebeskedet från ECB. Analytikerna väntar sig att banken låter räntan ligga still men det är inte vi vill satsa alla slantar på. Det har kommit lite mixade signaler från olika bankföreträdare. BNP-siffrorna för USA väntas bli starka.

Fredag

Detaljhandelssiffror från Sverige och Norge. Svenska hushåll har shoppat på rätt bra under sommaren och förhoppningen är förstås att den trenden håller i sig men finns en viss risk för besvikelser. Från USA kommer de sista inflationssiffrorna inför det penningpolitiska beskedet i inledningen av november. En överraskande stor nedgång skulle vara mycket välkommet.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,27%

Senast

2 455,70

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.