Vinsttillväxten återvänder i USA

Rapportperioden Den amerikanska rapportperioden har varit ett fall framåt och efter en vinstsvacka spås tillväxten ta fart igen nästa år. Bolag som bommar prognoserna har samtidigt fått se sina aktier ta ovanligt mycket stryk.

Det återstår en del spännande bolag i svansen på den amerikanska rapportperioden men mer än 9 av 10 bolag i storbolagsindexet S&P500 har nu släppt sina siffror för tredje kvartalet. Och som vanligt så slår en majoritet av bolagen analytikernas förhandstips på vinsten per aktie men det är ovanligt många som gjort det nu, visar siffror från analysdatabasen Factset.

Närmare bestämt är det 81 procent av bolagen som har överraskat positivt, att jämföra med historiska snittavvikelsen senaste tio åren på 74 procent. Betydligt färre har slagit försäljningsprognoserna, bara 61 procent, vilket är lägre än vanligt och något som indikerar att det är överraskande bra lönsamhet och inte bra efterfrågan som lett till de positiva vinstskrällarna.

Bland sektorerna som stuckit ut positivt finns konsumentbolag (sällanköp) i topp där exempelvis Airbnb, Nike och Amazon slog vinstprognoserna rejält. Andra storbolag som slog analytikerna ordentligt på fingrarna var General Electric, Intel och American Airlines medan flera av oljejättarna stack ut i negativ bemärkelse.

En sak som sticker ut det här kvartalet och som vi känner igen från den svenska rapportperioden är att besvikelser straffas stenhårt. Bolag som avvek negativt i förhållande till vinstprognoserna i USA tappade 4,6 procent i snitt de två påföljande dagarna efter rapporten vilket är dubbelt så mycket som den historiska nedgången på besvikelser de senaste fem åren.

De överraskande höga vinsterna totalt sett innebär att vinsttillväxten under tredje kvartalet ser ut att landa på strax över 4 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Det är första gången sedan tredje kvartalet i fjol som de samlade vinsterna stiger i USA och anledningen till den tidigare tröga vinstutvecklingen kan skyllas främst på oljebolagen och vaccinbjässarna Pfizer och Moderna.

Blickar man framåt mot innevarande kvartal så pekar vinstprognoserna på att även detta kvartal bjuder på stigande vinster, upp 3,2 procent. Uppgångarna väntas sedan bli ännu större i inledningen av nästa år då första kvartalet spås visa en vinsttillväxt på 7 procent och andra kvartalet lite drygt 10 procent, drivet av stora vinstlyft i teknikjättar som Nvidia, Amazon, Meta och Alphabet.

Sett till helårssiffrorna så innebär nuvarande prognoser att 2023 blir ett år med i princip helt stillastående vinstnivå på totalen. Sedan tar det bättre fart 2024 då vinstnivån för S&P500-bolagen spås lyfta med 12 procent.

Att vinsterna är på väg upp gör dock inte att värderingen av den amerikanska börsen har fallit tillbaka mätt som p/e-tal. Den framåtblickande vinstmultipeln för den kommande 12-månadersperioden ligger nu på 18, vilket placerar värderingen mitt emellan 5- och 10-årssnittet som grafen längre ned visar.

Framför allt är det de stora teknikbolagen och delar av konsumentsektorn som lyfter det samlade p/e-talet, medan oljebolag och banker håller nere värderingen med relativt låga p/e-tal.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -