Börsen ovanför noll, Saab stiger

Börsen Stockholmsbörsen handlades försiktigt uppåt vid lunchtid på måndagen. Nyhetsflödet har varit tunt, men efter stängning på fredagen meddelade Saab att bolaget fått en stororder från ett land i västvärlden. I övrigt har fokus legat på mid cap-bolaget Fastator vars vd hamnat i skottgluggen från flera håll.

Klockan 12.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent vid 2.203. Aktier för 4,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa var tyska DAX ned svagt medan Parisbörsens CAC40-index var upp 0,3 procent.

Storbolagsindex OMXS30 toppades av volatila SBB och Sinch, upp 5,6 respektive 2,0 procent. I botten placerade sig Astra Zeneca och Nordea, ned 1,9 respektive 1,2 procent.

Nordea Markets har höjt sin rekommendation för Atlas Copco A till köp från behåll med riktkursen 180 kronor. Aktien var upp 0,8 procent till omkring 160 kronor.

Saab meddelade i fredags efter börsstängning att bolaget fått en order värd cirka 4,3 miljarder kronor, från vad som beskrivs som ett land i västvärlden. Ordern avser "ett antal" försvarssystem och materiel från affärsområdet Dynamics och Surveillance med leveranser planerade till 2025–2027. Saab-aktien steg 2,7 procent.

Teckningskursen i den riktade nyemission som fastighetsbolaget Emilshus genomfört sattes till 27 kronor per aktie genom ett accelererat bookbuilding-förfarande. Teckningskursen motsvarar en rabatt om 3,9 procent jämfört med stängningskursen i fredags, vilket ungefär motsvarade aktiens nedgång på måndagen.

Fastator tappade nära 9 procent i den inledande handeln. Aftonbladet har under morgonen rapporterat att vd Joachim Kuylenstierna i en ny bok anklagas för att 2009 ha diskuterat metoder för penningtvätt. Själv tar han avstånd från anklagelserna.

Fastators styrelse har vidare meddelat att bolaget kommer tillsätta en intern utredning som svar på de artiklar kring vd Joachim Kuylenstiernas "historiska förehavanden".

Munters tappade 1,7 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation för klimatkontrollbolaget till behåll från köp.

Dagens industri har rekommenderat köp av belysningsbolaget Fagerhult Group under vinjetten "veckans aktie". Bolaget är en bortglömd hållbarhetsvinnare som rider på en rad starka trender, enligt tidningen. Aktien steg 3,2 procent.

Börsveckan rekommenderar köp av aktier i konsultmäklaren Ework och i Mentice, som är en leverantör av simuleringsteknik för kirurger. Ework och Mentice var upp 2,1 respektive 10,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -