Två aktier med köpsignaler, ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) öppnade veckan med en uppgång på 0.56 procent. Indexet stängde på 827 punkter och har därmed stigit sju av de senaste nio dagarna och den senaste veckan har indexet stigit hela 4.79 procent. Den positiva utveckling har gjort att indexet brutit den fallande trend som identifierats i kursdiagrammet på medellång sikt. Den tekniska bilden stärks vidare av brott genom motstånden vid 795 samt 812 punkter (på kort sikt). Dessa nivåer har ombildats till stöd vid reaktion ned. Kursen testar nu motståndet vid cirka 827 punkter. Etablerat brott kommer att indikera vidare uppgång och samtidigt utlösa köpsignal från en rektangelformation som har byggts upp sedan starten på året (blå linjer).

Investtechs korta Hausseindex står idag i 58 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 33. Vi börjar därmed få en övervikt av optimister på kort sikt, medan det på lång sikt är fortsatt övervikt av pessimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 518 köp och 112 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 82 procent. Köpandelen på årsbasis är 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden. Vi befinner oss fortsatt i rapportsäsongen, vilket gör att personer med insyn i börsens bolag inte är tillåtna handla aktier i det egna bolaget. Detta gör att antalet insideraffärer reduceras.

OMXSPI är samlat sett tekniskt neutral på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd och motstånd gör att rekommendationen för indexet snabbt kan förändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Rent tekniskt såg det mörkt ut för Addnode Group B vars aktiekurs halverades över ett par månader sedan årshögsta runt 133 kronor i starten av maj i år. Den senaste tiden har dock Investtechs algoritmer identifierat flera nya köpsignaler som gör att aktien ser köpvärd ut.

Investerare så väl som insiders har valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget, vilket har medfört att aktiekursen har brutit upp genom taket i den fallande trendkanalen som har identifierats på kursdiagrammet för medellång sikt.

En köpsignal från en rektangelformation (REC) har identifierats och aktiekursen har även brutit upp genom motståndet runt 78.00 kronor som därmed har ombildats till en ny stödnivå. En etablering en bit ovanför denna nivå kommer att stärka brottet ytterligare. Aktien har ett starkt positivt momentum med ett RSI-värde över 70 och fortsatt uppgång indikeras.

Addnode Group B är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Medicinteknikbolaget RaySearch Laboratories som i slutet av förra veckan presenterade delårsrapport ser tekniskt stark ut. Aktiekursen utvecklas i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt och stigande trender signalerar ökande optimism bland investerare. Det är även en statistiskt bra köpsignal enligt Investtechs trendforskning.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner ned har kursen stöd vid cirka 85.00 kronor som har testats vid flera tillfällen den senaste tiden. RaySearch Laboratories handlas nu en bra bit ovanför närmaste stödnivå och det är också en teknisk köpsignal enligt Investtechs stöd- och motståndsforskning.

RaySearch Laboratories är neutral på Investtechs insideranalys men aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bonava B som är verksamma inom fastighetssektorn ser tekniskt negativ ut då aktiekursen har mer än halverats sedan årets början. En bred fallande trendkanal är identifierad av Investtechs algoritmer. Den negativa trenden signalerar att köpintresset bland investerare har varit avtagande över tid och en fortsatt nedgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på över 23000 unika fallande trender.

Avsaknaden av stödnivåer förstärker den tekniskt negativa bilden och vid reaktioner upp möter kursen på motstånd vid cirka 16.40 kronor, knappt 23 procent ovanför senaste stängningskurs.

Aktien har även en negativ volymbalans, vilket är ett svaghetstecken. Det visar att aktien har fallit på en högre handelsvolym medan den reagerar upp på lägre handelsvolym. Det indikerar att investerarna är rädda för att inte kunna sälja medan de är avvaktande till att köpa.

Bonava B är dock svagt positiv på Investtechs insideranalys men aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

'Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -