Strategerna om USA-börsen 2024

Börs Spåkulorna är putsade, värderingsmodellerna uppdaterade och indexprognoserna nyförlösta. Det är högsäsong för bankjättarnas åsikter om helåret 2024. Så här tror de om USA-börsen.

En trög start på året men bättre fart mot slutet av 2023 på USA-börsen. Det var börskartan som många av de stora investmentbankernas aktiestrateger såg framför sig för ett år sedan. En karta som stämde ganska dåligt med verkligheten då 2023 istället började starkt, hämtade andan under våren för att sedan fortsätta uppåt.

Ett sedvanligt sämre humör i början av hösten har sedan ersatts av den lika vanligt tilltagande optimismen mot slutet av året och mätt från årsskiftet är S&P 500 nu upp drygt 18 procent.

Det hinner hända mycket på ett år som bekant och indexprognoser är sällan särskilt pricksäkra, men det är ändå värdefullt att ha en bild av vilken börsbild som bankgiganterna ser framför sig. Så vad räknar bjässarna med för utveckling under 2024?

I snitt är de lite mer optimistiska inför 2024 än vad de var inför 2023 visar vår genomgång av ett antal färska strategirapporter. Som tabellen nedan visar har många strategirapporter landat i en indexprognos strax över 4700, vilket skulle innebära en kurspotential på blygsamma 5 procent från nuvarande nivå.

 

Riktkurs S&P 500 slutet 2024 Indexprognos Potential
Bank of America 5000 10%
Goldman Sachs 4700 3%
Morgan Stanley 4500 -1%
RBC Capital Markets 5000 10%
Societe Generale 4750 4%
UBS 4700 3%
Wells Fargo 4700 3%
Genomsnitt 4764 5%
Källa: Bolagen, Bloomberg    

  

Bank of America tillhör de mest optimistiska och räknar med att S&P 500 når indexnivån 5000, motsvarande en uppgång på 10 procent från nuvarande nivå. Banken pekar inte i första hand på draghjälp från framtida räntesänkningar utan på en motståndskraftig marknad som redan har lyckats absorbera Feds kraftiga höjningar och stora geopolitiska chocker.

Ett paradis för stockpickers kan vara vad som väntar 2024 enligt banken.

Även RBC tror att S&P 500 kommer slå nya rekord och nå 5000-nivån nästa år. En ganska hög värdering kan förbli hög när inflationen mattas av och ger understöd till vinstmultiplarna på börsen, resonerar banken.

Morgan Stanley å sin sida har, precis som tidigare år, valt det försiktigare lägret och har en prognos på 4500 vilket är i närheten av dagens nivå. Man ser ändå USA som ett starkare kort än utvecklingsmarknaderna med en vinsttillväxt som bottnar i början av året och som sedan tar bättre fart.

Bolag med defensiva tillväxtegenskaper och sencykliska bolag är att föredra enligt bankens strateger som räknar med att Fed slår till med den första räntesänkningen i juni.

I den breda mittfåran hittar vi Goldman Sachs som lägger sina insatser på en indexnivå om 4700 i slutet av 2024. Man ser hyggligt ljust på det kommande året med en BNP-tillväxt på drygt 2 procent samt en prognos för den första räntesänkningen under fjärde kvartalet nästa år.

Att p/e-talet för USA-börsen är i högsta laget håller samtidigt tillbaka potentialen enligt Goldman Sachs. Goldman tror visserligen att de stora teknikbolagen kan fortsätta att slå övriga börsen men lyfter också fram riskerna med den alltmer dominanta positionen för de sju största teknikbolagen i indexet.

En annan bank i mittfåran är Societe Generale som har siktet inställt på 4 750 i slutet av 2024. Vägen dit spås dock innehålla ett rejält bakslag med en nedgång kring 12 procent i mitten av året – innan Feds räntesänkningar injicerar nytt mod i börsen under årets slut.

”S&P 500 bör vara i ´buý-the-dip´-territorium då ledande indikatorer för vinsterna fortsätter förbättras, men vägen till årets slut blir långt ifrån rak”, heter det i analysen där centralbankernas kvantitativa åtstramningar och en ekonomisk inbromsning tillhör riskfaktorerna.

Får strategerna rätt den här gången och S&P 500 klättrar med 5 procent under 2024 skulle det dock vara ett ovanligt börsår. Som grafiken nedan visar är små nätta uppgångar inte börsens naturliga sätt att röra sig. Det är betydligt vanligare att index antingen stiger eller faller med tvåsiffriga tal.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -