Fed-sänkning redan i mars inprisat

Makrokommentar Federal Reserve har nu tydligt bytt fot och istället för räntehöjningar är det nu potentiella räntesänkningar som diskuteras. Det satte ytterligare fart på såväl räntenedgång som börsuppgång.

Som väntat lämnade den amerikanska centralbankens sin styrränta kvar i spannet 5,25 - 5,50 procent i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Däremot sänktes både ränte- och inflationsprognoserna för det kommande året vilket bidrog till ett rejält glädjeskutt på stora delar av finansmarknaden.

Nu indikerar medianprognosen från de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) att räntan kommer att sänkas tre gången under 2024 och landa runt 4,6 procent i slutet av året. Ytterligare räntesänkningar väntas under 2025 till 3,6 procent och på lång sikt väntas den neutrala räntan ligga kring 2,5 procent.  

Kärninflationen (PCE-delatorn) väntas dämpas från årets 3,2 procent till 2,4 procent 2024 och 2,2 procent 2025 för att nå målet på 2,0 procent 2026. Arbetslösheten väntas stiga måttligt och stabiliseras kring 4,1 procent. I november låg arbetslösheten på 3,7 procent.

Fed-chefen Jerome Powell höll också en mjuk ton i samband med den efterföljande presskonferensen och gjorde i stort sett inga ansatser till att dämpa marknadens spekulationer på kommande räntesänkningar. I stället var beskedet att Federal Reserve nu börjat diskutera möjligheterna kring kommande räntesänkningar.

Det här bidrog sammantaget till att räntemarknaden nu närmast till fullo prisar in en räntesänkning redan i samband med det penningpolitiska mötet i mars. Dessutom spekuleras det friskt kring att Federal Reserve kommer att gå fram snabbare än deras egna prognoser indikerar. Enligt prissättningen på Fed fund futures väntas den amerikanska styrräntan ligga runt 4,0 procent i slutet av 2024 och en bit under 3,5 procent i slutet av 2025.

S&P500 slutade gårdagen på +1,37 procent medan den amerikanska tioårsräntan sjunkit till 3,97 procent. Det är första gången sedan slutet av juli som den viktiga amerikanska tioåringen handlas så lågt och hela den ränteoro som präglade stora delar av hösten är därmed som bortblåst.

Den amerikanska dollarn har dessutom tappat mot i stort sett alla andra tunga valutor. En dollar kostar nu 10,27 kronor efter att för bara en drygt månad sedan kostat 11,20 kronor.

Finansmarknaden reaktion på Fed-beskedet är fullt förståelig även om risken finns att marknadsaktörerna tagit ut svängarna lite för rejält. Inflationen ligger i utgångsläget en bra bit över målet och arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas hyggligt starkt. Det kan därmed komma en del besvikelser på statistikområdet framöver men för tillfället gör marknaden tummen upp.   

Under torsdagen kommer penningpolitiska besked från bland annat Norges bank, Bank of England och ECB.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -