Så investerar du i AI-fastigheter

Börshandlad fond Efterfrågan på datacenter och digital infrastruktur har stigit i takt med den snabba AI-utvecklingen. Placera har tittat på en börshandlad fond som ger exponering mot marknaden.

Den börshandlade fonden Global X Data Center REITs & Digital Infrastructure ger möjlighet att specifikt investera i datacenterfastigheter och digital infrastruktur.

Fonden följer indexet Solactive Data Center REITs & Digital Infrastructure v2 Index.

Störst vikt i indexet har American Tower REIT. Bolaget står för drygt 12 procent.

American Tower specialiserar sig på att äga och förvalta kommunikationsmaster och annan infrastruktur för trådlös kommunikation.

American Tower grundades 1995 av Steven B. Dodge. Företaget grundades för att svara på behovet av att bygga och förvalta trådlös kommunikationsinfrastruktur i den då växande mobiltelefonimarknaden.

Bolaget har växt kraftigt och är idag en stor spelare även utanför USA. Drygt 50 procent om omsättningen genereras fortfarande i USA.

Fortsatt stark efterfrågan på trådlös kommunikation och utvecklingen av 5G förväntas ge bolaget fin tillväxt kommande år.

Hittills i år är aktien oförändrad. 17 av 20 analytiker sätter köp på bolaget.

Näst störst vikt har datacenterbolaget Equinix med 12 procent. Bolaget har ett marknadsvärde på 76 miljarder dollar och hittills under 2023 är aktien upp 24 procent.

Equinix är en ledande leverantör av molninfrastrukturtjänster och datacenterlösningar. Equinix äger och driver ett omfattande nätverk av datacenter över hela världen. Dessa datacenter fungerar som nav för digitala överföringar. Equinix spelar en viktig roll i den digitala transformationen för företag.

Bolaget grundades 1988 och har huvudkontor i Redwood City i Kalifornien. 17 av 24 analytiker sätter köp på bolaget.

Tredje största bolaget i fonden är Crown Castle med 11,8 procent. Crown Castle är specialiserat på att tillhandahålla infrastruktur för trådlösa kommunikationstjänster.

Företaget ägnar sig främst åt att bygga, äga och underhålla trådlösa kommunikationsinfrastrukturer som mobiltelefontorn, fiberoptiska nätverk och andra infrastrukturlösningar för trådlös kommunikation.

Hittills i år är aktien ner 16 procent.

Andra stora innehav är Digital Realty Trust och DigitalBride Group.

Global X Data Center REITs & Digital Infrastructure återinvesterar utdelningen. Den årliga avgiften är på 0,51 procent. Global X Data Center REITs & Digital Infrastructure ger en diversifierad exponering mot ett av de mest intressanta segmenten av fastighetsmarknaden. Det är också en del som ser stor tillväxt framför sig.

Fonden ger en strategisk exponering mot den växande digitala ekonomin genom att fokusera på företag som möjliggör och underlättar den kontinuerliga tillväxten inom telekommunikation och datalagring. Vi tror att detta är en fond för den långsiktige fastighetsinvesteraren med fokus på den nya AI-ekonomin.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Global X Data Center REITs & Digital Infrastructure UCITS ETF - USD Accumulating Köp 11,62 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -