Börsen stiger, rally i Volvo Cars

Börsen Stockholmsbörsen inledde torsdagsmorgonen med något lägre noteringar men vände sedan snabbt till positiva siffror.

Riksbanken har som väntat meddelat att styrräntan lämnas oförändrad på 4 procent. Riksbanken varnade för en risk för bakslag i inflationsbekämpningen men såg en mindre risk att inflationen biter sig fast på för hög nivå. Räntan kan troligen sänkas tidigare än i november, enligt Riksbanken.

Torsdagsmorgonen var rapporttung i Stockholm och före öppning visade bland andra ABB, Volvo Cars, Evolution och Hexagon upp sina siffror.

Strax efter klockan 9.30 hade OMXS30 stigit 0,3 procent till 2.364 och aktier för 3,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Volvo Cars var morgonens stora vinnare med ett kurslyft på hela 22 procent, efter beskedet att det utvärderar en justering av innehavet i Polestar och har beslutat att sluta finansiera detta elbilsbolag. Ett alternativ är att dela ut aktierna i Polestar till aktieägare, enligt Volvo Cars.

I bolagets rapport var rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2023 lägre än väntat. Volvo Cars förtydligade dock sina ambitioner framåt och målen är nu att omsätta 550-600 miljarder kronor år 2026 och att ha en ebit-marginal över 8 procent samma år.

Livekasinounderleverantören Evolution visade upp ett ebitda-resultat på 337 miljoner euro för fjärde kvartalet, helt i linje med förväntningarna. Ebitda-marginalen var 70,9 procent - här hade analytikerna räknat med 70,4 procent. För helåret 2024 spår bolaget en ebitda-marginal på 69-71 procent. Under 2023 släppte Evolution 110 nya spel och fler ska det bli 2024, enligt vd Martin Carlesund.

"Det blir nog lite fler än de här 110 spelen. Men vi är på rätt volym nu. Vi var fel. Nu är vi rätt", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Evolution handlades upp 6,1 procent.

Hexagon lyfte 5,9 procent. Bolagets intäkter och resultat var i mångt och mycket som väntat och Hexagon är enligt vd Paolo Guglielmini "på god väg" att nå sitt besparingsmål på 160-170 miljoner euro i årliga besparingar, fullt realiserade från 2025.

Dagligvarubolaget Axfood bjöd på ett kvartalsresultat och en utdelning som överträffade konsensus, även om försäljningen inte riktigt nådde analytikernas förhandstips. Axfood klättrade 6,6 procent.

ABB:s kvartalsrapport var till stora delar i linje med analytikernas förväntningar och bolagets vd Björn Rosengren skriver i rapporten att ABB räknar med ytterligare ett år med bra prestation. Flera analytiker såg i tidiga kommentarer positivt på bolagets kommunicerade utsikter för 2024. ABB var upp 3,1 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge var en förlorare i den tidiga handeln och föll 8,5 procent. Det justerade ebita-resultat var 5 procent under förväntningarna i Infronts konsensus och förbättringskostnader inom affärsområdet Acute Care Therapies uppges ha tyngt marginalen med 2 procentenheter.

Stora Enso tappade 3,6 procent, efter att ha visat upp ett operativt rörelseresultat som var högre än väntat medan omsättningen var något lägre. Bolaget lanserar ytterligare ett åtgärdsprogram på grund av fortsatt svagt och osäkert marknadsläge.

Tobii har slutfört sitt förvärv av Autosense och även presenterat nya finansiella mål. I ögonstyrningsbolagets rapport spår vd Anand Srivatsa en väsentlig förbättring av rörelseresultatet 2024. Aktien backade dock 11 procent efter rapporten.

Investmentbolaget Kinnevik meddelade i sin rapport att det under de kommande tre åren förväntar sig nettoinvesteringar på i genomsnitt 3-5 miljarder kronor per år. Kursrörelsen i den tidiga handeln var minus 5,7 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -