Fed: Osannolikt med sänkning i mars

Makrokommentar Den amerikanska centralbanken lät som väntat räntan ligga still och tonande samtidigt ner förhoppningarna om en räntesänkning redan i mars. Däremot tydliggjorde banken att räntesänkningar är i antågande bara inflationstakten fortsätter att dämpas.

För fjärde mötet i rad lät den amerikanska centralbanken sin styrränta ligga kvar i spannet 5,25 – 5,50 procent i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Det var visserligen ett väntat besked men till mångas besvikelse så tonade dessutom Fed-chefen Jerome Powell ner möjligheterna för att en räntesänkning skulle kunna komma så tidigt som i mars. Mer direkt så var hans besked att en räntesänkning redan i mars var osannolik.

Däremot så var beskedet också att det inte längre förs några diskussioner om eventuellt ytterligare åtstramningar och att nästa steg på räntetrappan med allra största sannolikhet är nedåt. Dessutom tillade Powell att Federal Reserve egentligen inte måste se någon tydlig avmattning av den starka ekonomiska utvecklingen eller en tydlig dämpning på arbetsmarknaden för att skrida till verket.

tolkningen får bli att det i högsta grad är inflationsutvecklingen som är i centralbankens fokus inför kommande räntebesked. Dessutom ser nog gärna banken att takten i löneökningarna fortsätter att dämpas. Inflationsutvecklingen har hittills utvecklats i den riktning som Federal Reserve hoppats på men man vill samtidigt se mer bevis på att inflationsnedgången verkligen är uthållig.

I sammanhanget kan det konstateras att, sett över månadsutvecklingen under de senaste sex månaderna, så ligger PCE-deflatorn (deflatorn för privat konsumtion och Fed:s favoritmått på inflationen) mycket nära centralbankens mål på 2 procent. Det hinner dock bara komma ytterligare ett sådan inflationsutfall innan nästa Fed-besked den 20 mars.  

Dessutom lär fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror väga rätt tungt. I alla fall för marknaden. Helst vill nog de flesta på marknaden ändå se en viss dämpning av sysselsättningsutvecklingen samt lite lägre löneökningar.

marknaden har man nu visserligen skruvat ner förväntningarna på en marssänkning men samtidigt skruvat upp förväntningarna på var den amerikanska styrräntan kommer att ligga på i slutet av det här året. Enligt Fed Fund futures väntar man sig nu en amerikanska styrränta strax under 4 procent i december. I så fall vankas det upp till sex räntesänkningar under det här året.

 

Amerikanska långräntor har sjunkit något efter Fed-beskedet och den amerikanska tioårsräntan handlas återigen under 4 procent. När detta skrivs ligger den på 3,95 procent. I den riktigt korta änden av räntekurvan har det däremot inte skett några större förändringar.

Dollarn har stärkts något men den amerikanska börsens svaga utveckling får kanske i lika hög grad tillskrivas en del rapportbesvikelser som på centralbankens besked.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -